MezőHír – 2016-10 – október

001

002

100

Kedves Olvasó!

Az egyik szemünk sír, a másik nevet, legalább is ha az ágazathoz kapcsolódó pályázati források adta lehetőségekre gondolunk. Sír, mert az aktuális hírek szerint felfüggeszti a Miniszterelnökség a kisméretű terménytárolók, -szárítók és -tisztítók építésére, korszerűsítésére kiírt pályázatot. A nagyon népszerű pályázat felfüggesztését a rendelkezésre álló forrás kimerülése miatt rendelte az Irányító Hatóság. Tájékoztatásuk szerint a 19,68 milliárd forint keretösszegű pályázatra eddig több mint 30 milliárd forint igény érkezett. A mezőgazdasági termelők és csoportjaik 2016. augusztus 5-től kezdhették meg támogatási kérelmeik benyújtását, és mire lapunk októberi száma az olvasókhoz jut, addigra lejár a beadások október 5-ei határideje.

A másik szemünk viszont nevethet, hisz az MTI híradása alapján az ősszel újabb pályázati dömping várható a Vidékfejlesztési programban. Az év végéig közel 200 milliárd forint keretre jelennek meg kiírások.

A 2014-2020 közötti programban 1 300 milliárd forint áll rendelkezésre, ebből 900 milliárd forintnyit már meghirdettek. A Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára, Kis Miklós Zsolt elmondta, hogy a beérkezett pályázatok azt mutatják: jól mérték fel a pályázati területeket, mivel a kiírások többségnél túljelentkezés jellemző. Jelentős érdeklődés mutatkozik a vidékfejlesztési pályázatokon az állattartó telepek korszerűsítésére, az élelmiszer-ipari, a borászati, a kertészeti területek fejlesztésére. Az államtitkár szerint a pályázatok értékelését felgyorsítják, létrejött az értékelőrendszer, rendelkezésre áll az informatikai háttér, ezért érdemi előrelépésre lehet számítani az elbírálásokban. Emellett küszöbön áll – a tervek szerint szeptember 30-ig meg is történik – az agrárkörnyezet-gazdálkodási 40 milliárd forintnyi keretének kiírása.

A kertészeti gépbeszerzésre 18 milliárd forint kerettel jelenik meg a felhívás; a pályázó árbevétele 75 százalékának a kertészethez kell kötődnie, miközben a kiírók szeretnének minél több kis és közepes családi gazdaságot elérni. A fiatal gazdák induló támogatására 38 milliárd forint keretet szánnak, az önkormányzatok a szilárd burkolattal nem rendelkező, a mezőgazdaságot segítő utak fejlesztésére 18 milliárd forintra pályázhatnak. A helyi termékek értékesítését szolgáló piacok fejlesztésére 12 milliárd forint áll rendelkezésre, a hosszú távon működő termelői csoportok, szervezetek létrehozását 26 milliárd forint értékű pályázaton támogatják. Kiemelt terület még ezek mellett az erdészet, az agrárinnováció is.

A néhány rövid, bár annál inkább zsebbevágó hír kiemelése után nem marad más, mint hogy kegyes időjárást, jó felvásárlási árakat, a friss MezőHír elolvasásához pedig hasznos időtöltést kívánjak!

Üdvözlettel: Fodor Mihály főszerkesztő

Tartalomjegyzék

006

20 éves a MezőHír!

012

Tartalomjegyzék

007

Születésnapi nyereményjáték!

jatek

Növényvédelem
még több szaktudással

Ha azt mondjuk, FMC, az átlag termelőnek talán nem ugrik be elsőre, miről is van szó. Ha azt mondjuk: Cheminova, akkor már más a helyzet, hisz egy jól ismert és elfogadott növényvédőszer-gyártótól beszélünk. A tájékozottabbak persze tudják, hogy a kettő ugyanaz, és egy felvásárlás kapcsán volt szükséges a névváltoztatás, de a változások ennél sokkal átfogóbbak. A részletekről a születésnapi nyereményjátékunkat is támogató cég ügyvezetőjével, Takács Attilával beszélgettünk. Tovább a cikkre...

A MezőHír 20 éves születésnapi nyereményjátékának júliusi nyereményátadása

Szerkesztőségünk születésnapi nyeremény-játéka júliusi nyereményének a KWS Magyarország Kft. volt a felajánlója. A cég képviselőivel látogattunk el a Vas megyei Hegyfalu településre, hogy átadjuk a nyertesnek járó ajándékot. A hegyfalui gazdaságban lehetőségeihez képest a család minden tagja segíti a munkát. Vizi Ramóna – a nyertes – jelenleg még felsőfokú tanulmányait végzi, így ő főként nyaranta dolgozik a gazdaságban. Tovább a cikkre...

035

098


031


041

010

Szokványos és szenzációs

Minden jel arra mutat, hogy a szeptemberrel újra beköszöntött az ősz. A gyerekek iskolába járnak, sárguló levél is akad már szép számmal a lombhullató fákon, s a szeptember 23-i napéjegyenlőség is bizonyítja, hogy a csillagok járása sem hazudtolta meg önmagát. Az esztendőből is eltelt már annyi, hogy bevillan az ember eszébe: komoly alapja van már egy előzetes számvetésnek. Az agrotrend.hu összegzése summásan: több növényi kultúra esetében is rekord-, illetve rekordközeli termés várható az idén, a kedvezőtlen időjárási körülmények ellenére is. S hogy mindez miből áll össze?

A cikk még nem olvasható online.


018

Piaci koncentráció várható – minden területen

Exkluzív rovatunk e havi száma interjújának elkészítéséért Czigány Tiborhoz, a Syngenta Kft. ügyvezető igazgatójához
látogattunk, a cég budapesti irodájába. Beszélgetésünk során a világpiaci trendek mellett a hazai kilátások, az ágazat
kihívásai, valamint egy érdekes, egyetem utáni amerikai munkatapasztalat is szóba került.

A cikk még nem olvasható online.


024

Mezőhír-portré

Vörös Endre: – 2003-ban okleveles agrármérnökként végeztem, Keszthelyen, a Georgikonon. A szerencsések közé tartoztam, mert az egyetem után azonnal munkalehetőséget kaptam lakóhelyemen, Hódmezővásárhelyen, egy több ezer hektáros termelői üzemben. Termelési ágazatvezetőként és földügyi agronómusként 5 évig szívtam magamba a gyakorlati ismereteket, amelyeket azóta is nagyon jól tudok hasznosítani a jelenlegi munkahelyemen, a Güttler Kft.-nél. A Güttlernél értékesítőként kezdtem, jelenleg pedig az értékesítést irányítom. Szabadidőmben sokat sportolok, futok, tájfutok, valamint elnöke vagyok a helyi egyesületnek és edzősködöm. 2015-ben edzői diplomát szereztem.

A cikk még nem olvasható online.


026

Felkészülni! Vigyázz! Kész?

Még szinte bennünk él az idei nagy sportesemények szurkolási láza, ezért sporthasonlatokat használva hívjuk fel a figyelmet néhány olyan jelenségre, amely időzített bombaként ketyeg agrárgazdaságunk felett. A Takarékok agrártanácsadási tevékenységét bemutató cikksorozatban elérkeztünk ugyanis a piaci kilátások, előrejelzések témaköréhez.

A cikk még nem olvasható online.


095


084

086


099

087

028

Jó évet zárhat a növénytermesztés...

Lassan ismét véget ér egy gazdasági év, miközben már elkezdődött a következő, a repcék vetésével. Meleg, kellemes őszt jósoltak a gazdák javára, vagy időnként kárára oly sokszor tévedő meteorológusok. Még sincs harag, sem neheztelés, hiszen a Kárpát-medence időjárását cseppet sem egyszerű pontosan előre jelezni, még a sokat emlegetett műholdas technika, a radarképek segítsége ellenére sem. A gazdálkodás számára az előrejelzés pontossága pedig létkérdés, hiszen a csapadék mennyisége, eloszlása meghatározó a termésszintek szempontjából, de a szélsőségekre való felkészülés miatt is.

A cikk még nem olvasható online.


032

Kukorica nélkül nincs növénytermesztés

A Zalai-dombságon soha nem volt egyszerű tevékenység a növénytermesztés. A zömében barna erdőtalajokon, éppen a dombok miatt, számolni kell a lezúduló vizek okozta erózióval, ami a talajok állapotát, termőképességét folyamatosan befolyásolja, alakítja. A hatalmas erdőségek közelsége – úgy tűnik – a vadkárokat is elkerülhetetlenné teszi, ami a kukoricatermesztés esetében különösen jelentős.

A cikk még nem olvasható online.


036

Őszibúzavetés, aggodalmakkal...

Gyakorló gazdák számára évek óta talányos kérdéssé lépett elő az őszi búza vetése. Szakmai szempontok szerint ez a növény aligha hagyható ki a vetésszerkezetből, ugyanakkor a termelési cél, a fajta megválasztása, a vetésterület nagyságrendje és az egyre szerényebb realizálható jövedelem állandó fejtörést okoz.

A cikk még nem olvasható online.


042

Szerves tápanyag az őszi búzának - a kukorica tarlómaradványai

Kevesen számolnak utána, de a hazánkban több mint egymillió hektáron termesztett kukorica betakarítását követően akár 12-14 t/ha növényi maradvány is visszamarad a területen. Ennek legnagyobb része a káliumban gazdag szár, de jelentős a gyökerek mennyisége is.

A cikk még nem olvasható online.


023

025

039

075

046

Kukorica, cirok és szója

Ebben az évben ismét Kiszomboron tartották meg a Gabonakutató Nonprofit Kft. szokásos kukorica-, szója- és takarmánycirok-termesztési bemutatóját. A szántóföldektől karnyújtásnyira, a tároló színből ötletesen kialakított, félig nyitott ’előadóban’ valóban természetközeli környezetben érezhette magát a legalább kétszáz főnyi résztvevő, akik között külföldi vendégek és egyetemi hallgatói csoportok is voltak.

A cikk még nem olvasható online.


048

Az Agrodivízió fejlődésének motorja az erős, innovatív portfolió és a komoly befektetésekkel támogatott kutatás-fejlesztés

A BASF Növényvédelmi üzletágának eladásai 75%-kal nőttek az elmúlt tíz évben. Az innovációs csatornából kikerülő újdonságok eladási csúcsa a 2015–2025 közötti időszakban akár 3 milliárd euró is lehet. A folyamatos üzleti sikert a termelőközpontú megoldások támogatják.

A cikk még nem olvasható online.


051

A Sumi Agro kalászosgabona fóruma

Tizenhetedik alkalommal rendezte meg a Sumi Agro Hungary Kft. az évente, szeptember elején szokásos kalászosgabona fórumát, amelyen teljességre törekvő ágazati értékelést, de esetenként más témákra való kitekintést is kapnak a mindig szép számmal megjelent szakemberek.

A cikk még nem olvasható online.


058

Nem volt könnyű évük a szőlőtermesztőknek

Ebben az évben 13. alkalommal hívta légyottra a Bayer a szőlőtermesztőket, ezúttal a Kunsági borvidékre, a Cegléd és Ceglédbercel között található Kökény és Fia Családi Borászatba. Nehéz évjárat, tanulságos növényvédelmi kísérletek, röviden elemző előadások, hasznos kiegészítések a társ közreműködőktől és hangulatos borkóstoló a házigazdák termékeiből. Tehát tartalmas és gazdag program; az ország minden sarkából érkezett résztvevők elégedettek lehettek a látottakkal és hallottakkal.

A cikk még nem olvasható online.


043

073

081

091

062

Megújulásra van szükség a burgonyatermesztésben

Nyár derekán, július 28-án országos burgonyatermesztési tanácskozást és fajtabemutatót tartottak Gyulatanyán, a NÉBIH Fajtakísérleti Állomásán, a korábbi évek gyakorlata szerint az Augusztinyi-Agro Kft. szervezésében. A rendkívüli nagy érdeklődéssel övezett rendezvényen (több mint 300 fő résztvevő!) a burgonyáé mellett mezőgazdaságunk általános helyzetéről is hallhattak a jelenlévők.

A cikk még nem olvasható online.


067

Kedvező évjárat, bő termés, stagnáló piac

Idén is megtartotta hagyományos csemegekukorica-termesztési bemutatóját a Syngenta Hajdúszoboszló határában. Érdeklődésben most sem volt hiány: az előző napi nagy eső ellenére a szép számban megjelent hazai termesztőkön kívül lengyel, szerb, szlovák és orosz szakemberek is érkeztek a fajtasor megszemlélésére.

A cikk még nem olvasható online.


070

Ipari alma betakarításának gépesítése

A Bartifarm Kft. az egyedüli olyan gépforgalmazó Magyarországon, amely kizárólag kertészeti és szőlészeti munkagépek eladásával foglalkozik. Kínálatunkban többek között olyan márkák találhatók, mint a LOCHMANN, LIPCO, FISCHER, KMS és FAUSTINI.

A cikk még nem olvasható online.


072

Intenzív keverés, jó rögtörő hatás

A Rubin 12 akkor mutatja ki erősségeit, amikor nagy mennyiségű szerves anyagot kell bedolgozni. A két sorban elrendezett csipkés tárcsás, 736 mm átmérőjű homorú tárcsák lehetővé teszik a Rubin 12 számára, hogy olyan munkamélységben dolgozzon, mint egy kultivátor, de közben sokkal intenzívebb a keverő és rögtörő hatás.

A cikk még nem olvasható online.


009

021

027

005

074

Mekkora a legnagyobb?

A dán Dal-Bo gyár vontatott és függesztett tárcsákat, szántóföldi kultivátorokat, magágykészítő kultivátorokat és talajlazítókat is készít, de a gyártó hagyományosan leginkább a hengereiről ismert. Ha már egyszer hengerek specialistájának nevezik őket, tekintsük át, mi is alapozza meg ezt a címet.

A cikk még nem olvasható online.


077

Az új középosztály: rendfelszedő kocsi a Krone-tól

Robusztus építésmód, nagy befogadóképesség, intelligens technika. Az RX modell háromféle változatban kapható. A nyolcsoros szecskázórotor átmérője 880 mm.

A cikk még nem olvasható online.


079

SKY Agriculture: új márka született!

A SKY Agriculture a SULKY-BUREL csoport 2013-ban bemutatott új ágazata, amelynek fő célja az, hogy speciális eszközökkel lássák el a minimum tillage művelési rendszert és a direktvetést végző gazdákat. A Sky Agriculture igyekszik egyre professzionálisabb és hatékonyabb szolgáltatást nyújtani partnereinek.

A cikk még nem olvasható online.


080

10 jó érv a Case IH Axial Flow kombájnok mellett

A nyári aratási munkákon már túl vagyunk, így az őszi betakarítás és a következő évi kalászosok talajelőkészítése és természetesen az üzleti folyamatok tervezése van soron.

A cikk még nem olvasható online.


057

065

056

004

083

Több mint lazító!

A Vakond középmélyművelő gépcsalád kifejlesztését, illetve gyártását 11 évvel ezelőtt kezdtük. Célunk volt, hogy a hagyományos lazítók helyett egy univerzálisabb, hatékonyabb eszközt hozzunk létre. A munkamélységet a 60-70 cm helyett 45-50 cm-ben határoztuk meg, a fő feladat ugyanis az eke által letömörített talajréteg felszaggatása, és ehhez elegendő a szántás alá 8-10 cm-re menni.

A cikk még nem olvasható online.


085

Horsch Cruiser – a tökéletes sekély talajművelés mestere

Egyre többet lehet hallani arról: az EU-ban még nem született döntés a glifozát engedélyezésével vagy tiltásával kapcsolatban.

A cikk még nem olvasható online.


088

Valódi szabadságon, negyven év szolgálat után...

Az agrármérnöki hivatás gyakorlása közismerten időigényes, szezonálisan pedig kifejezetten megterhelő munka. Hogy ennek ellenére mennyire szép hivatás, arról gyakorló gazdák vallanak, hiszen ötvözi a természetszeretet, a természet megújulásának és periodikus változásainak élményét, miközben célja a felelős élelmiszer-termelés.

A cikk még nem olvasható online.


092

Teljesen megváltoztatott ez a világ

Gyakran találkozom olyan fiatalokkal, akik számára a családi birtokon töltött évek amellett, hogy sok örömet jelentettek, mégsem adtak akkora ösztönzést, hogy teljes lelkesedéssel efelé a pálya felé irányítsa figyelmüket, és ebben a világban képzeljék el a további életüket.

A cikk még nem olvasható online.


136200

=========================================================================================