fbpx

Premos 5000 – Mobil pelletáló a Krone-tól

Írta: Szerkesztőség - 2015 november 10.

A Premos 5000-et, a világ első mobil pelletálóját aranyéremmel tüntette ki a Német Mezőgazdasági Társaság (DLG).

A DLG megdicsérte az innovatív konstrukciót, amelynek munkája eredményeképpen a gép a mezőn maradó mezőgazdasági takarmányok rendjéből közvetlenül képes pelletet előállítani.

 

 

A pellet egy szállítószalag segítségével áttermelhető a gépből a szállítójárműre, amely azt egyenesen a felhasználóhoz szállíthatja, aki a terméket etetésre, almozásra, vagy hőtermelési rendszerek üzemanyagaként használhatja. Ezen innováció eredményeképpen lehetővé válik a megújuló mezőgazdasági nyersanyagok és másodlagos melléktermékek energiatermelésben történő hasznosítása, amivel mérsékelhetők a CO2-kibocsátások. Ezenkívül a Premos 5000-es – egy opcionális bálaaprítónak köszönhetően – a betakarítási szezonon kívül stabil üzemű pelletálásra is alkalmazható, így a gép akár egész évben kihasználhatóvá válik. Premos 5000 – minden benne van a nevében: a Premos (Kalverkamp-rendszer) a latin „premere” szóból származik, amely sajtolást jelent, míg az utána álló szám a tárolótartály terhelhetőségét jelzi, amely 5 000 kg, vagyis mintegy max. 9 m3. A gép teljesítménye óránként 5 000 kg, vagyis sokkal hatékonyabb, mint a hagyományos stabil üzemű pelletáló gépek.  A gép működési elve a következő: a rendfelszedő a 2,35 m-es munkaszélességében felszedi a növényzetet a rendről, ahonnan a betápláló rotor azt egy szállítószalagra szállítja, amely kb. 800 mm széles. Az anyag a szállítószalagról két sajtoló hengerpár közé kerül (ezek 800 mm szélesek és 800 mm-es átmérőjűek), amelyek fogaskerékszerűen egymásba kapcsolódó, váltakozó sorokban elrendezett fogakból és fogárkokból állnak. A dob perforációs mátrixán keresztül a növény átpréselődik a henger belső terébe. A kisajtolt pellet ezután egy belső csiga segítségével áttermelődik egy felhordó szalaghoz, ahonnan a beépített tárolótartályba kerül.

A Premos által készített pellet ugyanolyan könnyen kezelhető, mint az egyéb ömlesztett anyagok. A pellet fajsúlya 600 és 700 kg/m3 között van (3-4-szer nagyobb, mint a szalmabálák fajsúlya). 2,5 kg pellet kb. 1 kg fűtőolajjal egyenértékű hő előállítására képes, ami jelentős költségmegtakarítást eredményezhet a hagyományos olajjal és egyéb fosszilis tüzelőanyagokkal való összehasonlításban.  A DLG az aranyérmet hivatalosan az Agritechnica vásáron, Hannoverben adja át Krone cégnek.

A termékről bővebb tájékoztatást a Valkon Kft. munkatársaitól kérhet.