fbpx

Mezőhír – 2015-10 – október

Írta: Szerkesztőség - 2015 október 13.

MezőHír – 2015-10 – október

 

 

Kedves Olvasó!

Talán nincs is szebb látvány a mezőgazdaságot kedvelőknek annál, mint amikor élettel telik meg a határ. Márpedig most lépten-nyomon ezt látjuk; betakarítják a napraforgót, van, ahol már vágják a kukoricát, s készülnek a magágyak is az őszi vetéshez. Ilyenkor a gazdák kedve is derűsebb, sokan optimistán látják a jövőt.

Optimizmusukban persze benne van az, hogy sorra szivárognak az információk a közelgő pályázati forrásokról. A merészebb gazda nagyobb traktort és a hozzá tartozó új gépek beszerzését tervezgeti, más az állattartó telepét korszerűsítené, aztán olyan is van, aki csak kisebb fejlesztésekben gondolkodik. A lényeg talán az, hogy esélyt látnak a mezőgazdaságban.

Olyan esély ez, amit mindenkinek meg kell ragadnia, hiszen egyre biztosabbnak látszik, hogy a támogatások ideje az uniós költségvetési ciklus végével leáldozik. Éppen ezért üdvözölendő, hogy a magyar agrárkormányzat a rendelkezésére álló sok száz milliárd forintnyi keretösszeget igyekszik mielőbb a gazdákhoz juttatni, hogy ők aztán egy korszerűbb gazdasággal, gazdálkodással vághassanak neki az igazi piaci versenynek. Nem a távoli jövő az, amikor támogatások nélkül kell megmérkőzni a nyugat-európai farmerekkel.

Ezért aztán a szántóföldi munkák után érdemes szorgalmasan bújni a szaksajtót, hiszen napok kérdése, és indul a pályázati dömping. Figyelmesen kell olvasni, olykor a sorok között is, hiszen folyamatosan változnak a kiírások, a feltételek. Licitálhatunk állami földre; újra lesz agrár-környezetgazdálkodási program; még nagyobb esélyt kapnak a fiatal gazdák; tízmilliárdok állnak rendelkezésre az öntözésfejlesztéshez; százmilliárdok jutnak a feldolgozási beruházásokra – és hosszan lehetne folytatni a sort.

A hangsúly azonban az esélyen van. Ragadjuk meg, legyen sikeres a hazai agrárium! Ebben kíván a gazdák partnere lenni októberben is a MezőHír.

Üdvözlettel:Fodor Mihály főszerkesztő