fbpx

Bayer, KWS és Valkon szántóföldi bemutató

Írta: Szerkesztőség - 2015 szeptember 09.

A Jászapáti 2000 Mezőgazdasági Zrt., a Bayer CropScience, a KWS Magyarország Kft. és a Valkon 2007 Kft. közös elméleti és gyakorlati bemutatót tartott június elején Jászapátiban, ahol komplex formában mutatták be az integrációs tevékenység során javasolt fajtákat, növényvédelmi, növénytáplálási és a talajművelési eljárásokat az érdeklődő gazdálkodóknak.

Bayer – csávázószerek a kalászosok védelmére

A résztvevőket a bemutatónak otthont adó Jászapáti 2000 Mezőgazdasági Zrt. elnök-vezérigazgatója, Lóczi Miklós köszöntötte, majd Leszkó László, a Bayer CropScience Jász-Nagykun-Szolnok megyei területi képviselője ismertette a Bayer megoldásait a kalászosok csávázására.

Azoknak a gazdálkodóknak, akik kifejezetten gombabetegségek ellen akarják csávázni a kalászos vetőmagot, a Bayer a Lamardor Red 10 tonnás csomagját ajánlja. A Lamardor védettséget biztosít a csírakorban fellépő valamennyi kórokozó ellen, s nagy előnye, hogy a hópenész ellen is kiváló védettséget nyújt.

A Bayer másik csávázószere a Yunta Quattro, rovar- és gombaölő csávázó őszi búza és őszi árpa csávázására, ami az egész ősz folyamán védelmet nyújt a rovarkártevők ellen.

Nagy termőképességű KWS vetőmagok

Gonda László, a KWS Magyarország Kft. kelet-magyarországi agroszerviz szaktanácsadója cégük portfóliójából mutatott be néhány nagy termőképességű német és francia nemesítésű őszibúza- és ősziárpa fajtát. Sipos Géza, a KWS Magyarország Kft. Heves megyei értékesítési vezetője elmondta, hogy amikor négy évvel ezelőtt elkezdték a széles sortávú kísérletet a Valkon 2007 Kft.-vel, bizonytalanok voltak annak eredményességével kapcsolatban, mert nem kimondottan repcének alkalmas területet választottak mindehhez. Ám eredmények kedvezőek: 45 cm sortávolság mellett 4 és 4,5 tonna közötti termésátlagot értek el.

Ezután Füleki Róbert, a KWS Magyarország Kft. Jász-Nagykun-Szolnok megyei területi képviselője a KWS repcehibrid-portfólióját mutatta be.

SIMBA – a talajforgatás nélküli talajművelés piacvezetője

Kontér Sándor, a Valkon 2007 Kft. Jász-Nagykun-Szolnok megye területi képviselője a talajművelő munkagépekről tartott előadást. Véleménye szerint a talajművelés területén abba az irányba kell elmozdulni, amelyik a növény számára a legideálisabb.

A hagyományos növénytermesztési technológiák alkalmazása során több menetben végzik el a talajmunkát, emiatt a talaj felszíne elporosodik, valamint eketalp képződhet, ami a talaj levegő- és vízgazdálkodását tönkreteheti.

A Valkon 2007 Kft. a talajforgatás nélküli művelési technológiákhoz az ezen a területen piacvezető Great Plains SIMBA munkaeszközöket kínálja, amik képesek akár egy menetben elvégezni a talajmunkát. A csökkentett menetszámú, tartós és erős SIMBA talajművelő munkaeszközök nagy teljesítményű erőgépek mögött is helytállnak.

 

a valkon 2007 kft. a talajforgatás nélküli művelési technológiákhoz az ezen a területen piacvezető great plains siMba munkaeszközöket kínálja

 

SIMBA lazítókapa – nem rögöli fel a talajt

A SIMBA egyenes szárú lazítókapát alkalmaz, amelyik a hajlított késű lazítókkal ellentétben nem rögöli fel a talajt. A SIMBA Pro-Lift lazítókés cserélhető orrcsúcsainak, homlokainak és szárnyainak köszönhetően minden talajtípusra megoldást nyújt. A cél, hogy a rögöket a talajban tartsuk, ahol a talaj kifejti a felfelé repesztő hatását.

A SIMBA szintén egyenes szárú ST kapájának munkamélysége csapok segítségével könnyen állítható, valamint az orrbetétek és a szárnyak is cserélhetők.

A könnyen cserélhető kopócsúcs szárnya végzi a felsőbb rétegek átropogtatását és megrepesztését. A kopócsúcs orron jár, így az alsóbb rétegekben is képes kifejteni repesztő hatását.

SIMBA proactiv tárcsa

A Great Plains Simba króm-vanádium egyedi laprugós, úgynevezett proactiv tárcsafelfüggesztést alkalmaz, mintegy 6-7 mm rugóúttal, ennek köszönhetően maximális talajba hatolás és ideális talajkövetés érhető el.

A tárcsa szöget zár be a talajjal, a legkisebb talajellenállás érdekében. A tárcsasorok szögben állíthatóak, ezzel bármilyen talajállapotnál ideális forgatás és talajba hatolás érhető el.

A SIMBA nem alkalmazza a gondozásmentes csapágyazást, így ezeket az egységeket 200 üzemóránként zsírozni kell, de véleményük szerint időnként szükség is van a gép átnézésére.

SIMBA DD henger

A Great Plains SIMBA kombinált talajművelő eszközei végén DD hengersor található, ami a cég saját szabadalma: ennek segítségével egy menetben a talajlezárás is elvégezhető.

A tagok vállai oldalirányban is tömörítik a talajt, így azt nem tudjuk túltömöríteni. Az élek mélyrepesztő hatásának köszönhetően a művelet elősegíti a víz mozgását a talajban.

OSR aprómagvető egység

A Great Plains SIMBA kombinált gépei aprómagvető egységgel is felszerelhetők. Ez sávos vetés esetén abba a sávba szórja a magot, ahol a lazítókés haladt, ezzel optimális gyökeresedés érhető el, hiszen ott a legjobb a vízmozgás.

A széles sortáv előnye, hogy nincs konkurenciaharc, több az oldalág és a becő, tavasszal hamarabb felmelegedik a talaj, a növény hamarabb virágzik, s a gyomirtók hatása is jobb.

 

a 4,2 méter munkaszélességű, 7 kapás flatliner 500 lazító mögött egy dd lezáró henger is található

 

Gyakorlati bemutató

A gyakorlati gépbemutató során a résztvevők három gépkapcsolatot tekinthettek meg munka közben: elsőként a 4,2 méter munkaszélességű, 7 kapás FLATLINER 500 lazítót, ami mögött egy DD lezáró henger is található. A FLATLINER-t egy Fendt 926 típusú erőgép működtette. Kontér Sándor kiemelte, hogy a lazítás mélysége elég, ha az eketalp alatt 4-5 cm-re van, a nagyobb munkamélység felesleges.

A SIMBA SL 400 a könnyebb talajok egymenetes talajművelő gépe, ami 3 és 7 méter munkaszélesség között érhető el, s 25-30 cm mélységig képes átdolgozni a talajt egy menetben. Az SL 400-at is Fendt traktor vontatta.

A harmadik gépkapcsolat mind erőgép, mind munkaeszköz vonatkozásában egyedülálló a hazai piacon. A Challenger MT865C gumihevederes erőgép az egyetlen a világon, amit hevederes járószerkezetűnek fejlesztettek ki, nem a meglévő kerekes traktor technológiát alakították át. Az MT865C traktor húzta a 6 méter munkaszélességű Great Plains SIMBA SLD 600 nehézkultivátort.

Az SLD 600 használatát kimondottan nehéz, főként szárazabb talajra javasolják. Az elérhető munkamélység ennél a gépnél is 30 cm körüli, de itt már hidraulikus biztosítású kapák találhatók, a tárcsák átmérője is nagyobb, de a gép ugyanazzal a proaktív tárcsafelfüggesztéssel és szögállítással szerelt, mint az előző munkaeszközök.

A lezárásról ennél a gépnél is DD henger gondoskodik. Az SLD nehézkultivátor 4,2-6 méteres munkaszélesség között áll a termelők rendelkezésére, vonóerő igénye méterenként 100 lóerő. A munkája azonban ideális beállítás mellett önmagáért beszél.