fbpx

RAPOOL – Mindig a legjobbakat keresve

Írta: Szerkesztőség - 2015 július 07.

A magas hozam az eredményesség alapja

A rekordok néha elkápráztathatják, a tartósan jó teljesítmények viszont magabiztossá teszik a repcetermelőket. A 2014-ben elért eddigi legmagasabb, hektáronként 3 tonnát meghaladó országos termésátlag nem csak a korábbi évek eredményeit múlta felül, de egyértelmű jelzést adott a jövőre vonatkozóan is. Talán újabb csúcsok elérését vetíti előre és jelzi, hogy még nagy potenciál rejlik az őszi káposztarepce-termesztés hazai eredményességének növelésében.

A magas hozam szorgalom és odafigyelés kérdése

Az üzemi szinten elért 4-5 tonnás átlagterméseket nem a véletlen szüli, azokhoz a jelentősebb technológiai hibák elkerülése is elengedhetetlen. Átlagos és jó években a „megszokott” technológiai lépések és azok szokásos időzítése is elégséges lehet jó eredmények eléréséhez. Az átlagosnál gyengébb években, nem optimális körülmények között viszont a profik számára is szükséges, hogy az adott évjárat sajátosságaihoz igazítsák technológiai lépéseiket. A betegségeknek jól ellenálló hibridek egészséges állományaiban például csökkenthető a gombaölőszer-felhasználás, de a dózisok emelése válhat szükségessé közepes vagy annál erősebb fertőzési nyomás esetén.

A magas hozam a hibridspecifikus termesztéstechnológia eredménye

A hibridek különböznek egymástól. Nem csak a termőképességben, nem csak az érésidőben. A betegség-ellenállóság, az állóképesség, a télállóság és sok más apró tulajdonság tekintetében is. Érdemes a technológiát már a tervezéskor és később, annak végrehajtásakor is a hibridhez igazítani, és az állomány változásait megfigyelni a vegetáció alatt. Ne csak a hozamot, de a jövedelmezőséget is maximalizáljuk!

A VISBY például jó fómatoleranciával rendelkezik és alacsony fertőzési nyomás, illetve a megdőlés alacsony kockázata esetén nyugodtan kezelhető extenzívebben is. A SHERPA és különösen az AVATAR viszont még alacsonyabb repceárak esetén is meghálálja az intenzívebb gondoskodást. Eddigi vizsgálataink szerint a MERCEDES és a MARATHON is kiemelkedően jól reagálnak az intenzívebb technológiára.

 

 

A magas hozam a nemesítés eredménye

A német RAPOOL nemesítési kooperáció immár 41 éve folytat sikeres munkát a nemesítés, a vetőmag-előállítás, a vetőmag-technológia, a termesztéstechnológia fejlesztése és az ezekhez kapcsolódó alapkutatások terén.

Mindezt teszi annak érdekében, hogy a köztermesztés számára mihamarabb elérhetővé váljanak a legkorszerűbb hibridek, technológiák és ismeretek. Ezen kívül a RAPOOL számos egyéb, a repcetermesztők számára fontos területen is aktív.

A RAPOOL tenyészkertjeiben a legújabb hibridek 2014-ben már több mint 8,5 tonna/hektár teljesítményt értek el. Ezek ugyan még fajtajelöltek, de megerősítik a RAPOOL optimizmusát abban, hogy a repcetermelők további jelentős fejlődési potenciállal számolhatnak a jövőben. Nemcsak a termőképesség és az olajtartalom, de a meghatározó agronómiai tulajdonságok tekintetében is.

A magas hozam hibridválasztás kérdése

A RAPOOL 2014-ben sikeresen vezette be a MERCEDES és DIFFUSION mellett a legújabb Clearfield hibridjét, a VERITAS CL-t. 2015-ben tovább folytatódik a kimagasló teljesítményű új RAPOOL-hibridek köztermesztésbe vonása.

A MARATHON és a TRUMPF hibridek kiemelkedő termésszintjük mellett kiegyensúlyozott agronómiai tulajdonságaikkal arathatnak sikert a hagyományosan nagy termetű és a törpe hibridek közötti kompakt osztály képviselőiként. A SHREK pedig – többek között – széleskörű adaptációs képességével, eltérő évjáratokban is nagy termésbiztonságával emelkedik versenytársai fölé.

A RAPOOL hibridek vetőmagja 3–4 hektár elvetésére elegendő, 100% élő csírát tartalmazó kiszerelésben kerül forgalomba. A csírára történő vetőmag-kiszerelés egyértelmű előnyöket jelent a termelők számára a „csupán” magra történő csomagolással szemben. Például egy 92% csíraképességű hibrid tétel esetén zsákjainkba 8%-kal több, azaz 1.620.000 mag kerül.

Az előny tehát:

  • azonos ezermagtömeg esetén 8%-kal több mag a zsákban,
  • azonos vetőmagár esetén 8%-kal kedvezőbb ár,
  • vagy 8%-kal nagyobb áruérték,
  • 8%-kal nagyobb bevethető terület egy zsákból.

Blum Zoltán
RAPOOL Hungária Kft.
www.rapool.hu