fbpx

RAPOOL: Clearfield gyomirtási rendszerben is van megoldásunk

Írta: Szerkesztőség - 2015 július 28.

A hazai növénytermesztés korszerű vetésszerkezetének kialakításában meghatározó szerephez jutott az őszi káposztarepce. Változó piaci és időjárási körülmények között döntő szempont a repcetermesztés során elérhető termésbiztonság, amit a körülményeinkhez leginkább illeszkedő hibridek kiválasztásával tudunk növelni.

A RAPOOL a nemesítési munka során, éves szinten több ezer apa- és anyavonal-kombinációt tesztel, szelektál és értékel. Ennek eredménye egy olyan széles hibridválaszték és genetikai sokszínűség, amely a gyakorlatban előforduló minden termelési helyzetre megoldást tud kínálni. A Clearfield hibridrepcék megjelenésével pedig további lehetőségek nyílnak a sikeres és jövedelmező termelésre, problémás gyomviszonyú területeken is.

Sok esetben kell szembenéznie a termelőnek nehezen irtható gyomokkal, például a repcével azonos családba tartozó keresztesvirágú gyomok felszaporodásával (vadrepce Sinapis arvensis L., repcsényretek Raphanus raphanistrum L., sebforrasztó zsombor Descurainia sophia L.), amelyek nemcsak fejlődésében gátolják a kultúrnövényt, hanem elősegítik a keresztesvirágúakat támadó kórokozók és kártevők felszaporodását is. Emellett komoly gondokat okozhatnak további kétszikű és egyszikű gyomok vagy a gabona árvakelés is. Az utóbbi években a termesztéstechnológiában bekövetkező változások (pl. a térállás növekedése) is kedveznek az őszi gyomosodásnak. Az állományok őszi gyomirtása ezért kulcskérdés lehet a kezdeti fejlődés és a kultúra télállósága szempontjából, amire egyszerű és rugalmas megoldást biztosít a Clearfield gyomirtási rendszer.

A RAPOOL Clearfield hibridrepcéi: EDIMAX CL és VERITAS CL

A RAPOOL kutatásainak és folyamatos fejlesztőmunkájának eredményeképpen a hazai körülményekhez leginkább igazodó, a helyi termesztési rendszerek elvárásainak megfelelő hibridekkel áll a repcetermesztők rendelkezésére. Problémás gyomviszonyú területeken a termesztés sikerességének és jövedelmezőségének elengedhetetlen eleme a Clearfield gyomirtási technológia, amihez a RAPOOL két Clearfield hibridrepcét is kínál.

Az EDIMAX CL a hazai klimatikus adottságokhoz kiválóan alkalmazkodó hibrid, amely a NÉBIH hivatalos fajtavizsgálatai alapján elsőként részesült állami elismerésben az imidazolinon-ellenálló hibridek közül. Az EDIMAX CL a jól ismert RAPOOL hibridelőnyök mellett – magas termőképesség, nagy termésbiztonság – a Clearfield gyomirtási technológiához kapcsolódó előnyeivel is hozzásegíti a nehéz gyomviszonyok között gazdálkodó termelőket az eredményes és jövedelmező repcetermesztéshez. Emellett agronómiai tulajdonságai is kiemelkedőek: télállósága, szárazságtűrése, jó állóképessége és alacsony pergési hajlama alapján a hagyományos hibridrepcék bármelyikével szintén felveszi a versenyt (1. ábra).

 

 

A VERITAS CL a RAPOOL újabb hibridjei között egy RLM7 fómarezisztens Clearfield-hibrid. A VERITAS CL a NÉBIH 2013-as fajtaösszesítő kísérleteinek eredménye szerint a Clearfield-csoportban magasan a legjobb eredményt érte el magtermés (5,08 t/ha = 110,0%) tekintetében. Egy robusztus, magas növésű hibridről van szó, amely nagyon jó élettani és kórtani jellemzőkkel rendelkezik. Gyors őszi fejlődése miatt vetését közép- és késői időpontokra, erőteljes fejlődése miatt pedig nehéz talajadottságú területekre is javasoljuk. Kiváló a szárazságtűrő, valamint télellenálló képessége is. A legagresszívebb fómatörzsekkel szemben is rendkívül jó védekezőképességgel rendelkezik. A Clearfield gyomirtási technológiával együtt alkalmazva egyaránt megbízható megoldást jelenthet a magas terméshozam elérésére és a klímaváltozás következtében fellépő gyomirtási nehézségekre is (2. ábra).

 

 

Széles sortávú művelés és Clearfield hibridrepcék

Vitathatatlan, hogy az agronómiai és területi adottságoktól, valamint az évjárattól függően a hagyományos és a széles sortávra történő vetésnek is éppúgy megvannak az előnyei, mint a hátrányai. Megfordítva a kérdést, minden területhez illeszthetünk olyan technológiai elemekből álló művelési módot, amellyel a területben rejlő maximális terméspotenciált kiaknázhatjuk. Így egyetlen művelési módra vagy agrotechnikai elemre sem mondhatjuk, hogy jó vagy rossz, csupán az adottságoknak megfelelően és a körülményekhez igazítva kell alkalmaznunk őket.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a széles sortávú vetéstechnológiával növelhető a kelésbiztonság, egyenletesebb a kelés és egyöntetűbb az állomány, ami növeli a termésbiztonságot. Különösen szárazabb körülmények között érzékelhetőek ezek a pozitív hatások.

A különböző agrotechnikai elemek sikeressége a hibridválasztáson is múlik. A RAPOOL Clearfield hibridrepcéi jól illeszthetőek a széles sortávú vetéstechnológiához is. Robusztusak, képesek a rendelkezésükre álló teret jól benőni, bőségesen elágaznak. Kezdeti fejlődésük, télállóságuk kiváló, valamint mulcsvethetőségük is kimagasló.

Horváth Boglárka
termékfejlesztő
RAPOOL Hungária Kft.
www.rapool.hu