fbpx

Melyik gabona nedvességmérő módszer a legpontosabb? Tudja meg még az aratás előtt!

Írta: Szerkesztőség - 2015 június 01.

Több fajta gabona nedvességmérő műszer is létezik, de más-más elven működnek. Ezek ismerete mind jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy Önt ne tudják megtéveszteni, félrevezetni. Elvégre Önnek egy megbízható és pontos gabona nedvességmérő műszerre van szüksége az aratás megfelelő időpontjának a meghatározásához!

Gabona nedvességmérő módszerek és ahogy a nagyapáink kezdték!

 

  • Roppantásos, szétrágós „technológia” –  ( Ez ma már inkább egy vagány, megmosolyogtató művelet és nem elfogadható mérés).
  • Gyors gabona nedvességmérős: a nálunk is kapható többféle gyors nedvességmérő műszerekkel, legyen az darálós, vagy egész szem nedvesség mérő, pillanatok alatt megállapíthatjuk a termény nedvességtartalmát az aratás megkezdéséhez.

  • Szárítószekrényes: Az egyik legpontosabb nedvességmérő módszer, de a leglassabb is egyben. A mintát elő kell készíteni hozzá és tejesen kiszárítani, majd a súlyvesztésből kiszámítani a nedvességtartalmat. Ha valami hiba csúszik a folyamatba, ugyanazt a mintát már nem lehet újra megmérni.

  • Labor vizsgálat: Tulajdonképpen az akkreditált laborok is gyakran szárítószekrénnyel mérnek, de léteznek nagy pontosságú labor nedvességmérő műszerek is. Ezeknek súlyosabb áruk van, de gyorsaságuk és pontosságuk is kiváló.

Tudni szeretné milyen tényezőktől függ a gabona nedvességmérő műszerek pontossága?

 

  • a minta homogenitása, (a lehető legkevesebb szennyeződést tartalmazzon (föld, pelyva, stb. nélkül, minden szem azonos nedvességtartalommal rendelkezzen)
  • a minta elektrolit tartalma, (ez az, ami konkrétan vezeti a mérőáramot)
  • a minta mennyisége, tömörítettsége, (ha nem megfelelő mennyiséget rakok bele természetes, hogy fals értéket mutat a nedvességmérő műszerem)
  • a minta hőmérséklete, (+ a nedvességmérő műszer hőmérséklete) daráláskor a minta fölmelegszik így gyorsabb a kipárolgás, más értéket mérek, mint hideg mintánál)(hőmérséklet kompenzáció)

  • a mérés elektromos paraméterei (feszültség, frekvencia, áramsűrűség, elektródák felépítése, -állapota: Pl. a Pfeuffer gyors nedvességmérőknél a mérőcella kopásálló réteggel van ellátva. Nem megfelelő tisztításnál is komolyan sérülhet a mérőfelület, ami pontatlanságot és nagy szórást eredményezhet!)


Ugye tudja, hogy nem csak a gabona átvételekor, hanem már a termőföldön is lényeges a minél tisztább mintavétel?

Miért? Mert ettől is nagyban függ a gabona nedvességmérőktől jogosan elvárt pontosság!

Erre a célra alakították ki pl. a Minibatt kézi kombájnt, ami akkor igazán nagy segítség, ha nagyobb mennyiségű mintát (>0,5L) szeretnénk venni a terményből. Homogén mintavételre kiválóan alkalmas és használata szinte gyerekjáték!

Vásárlás előtt ismerje meg a gabona nedvességmérők kategóriáit is, válassza az igényeinek legmegfelelőbbet!

  1. A minta mérése meghatározott térfogatú mérőcellában meghatározott nyomás alatt történik (pl.:Wile55 egészszemes gyors nedvességmérő)

Mérési elv: egész szemből, kapacitív elven.

A mérés felületi nedvesség alapján kerül meghatározásra, így a gabonaszemek felületén bekövetkezett legkisebb nedvességtartalom változás (harmat, pára, kéz nedvessége) is jelentős eltéréseket okozhat a mért értékekben.

Ideális választás: Az aratás időpontjának meghatározásához, ha mindig ideális körülmények között, pl. száraz időben és jó homogenitású mintákkal!

  1. A mérőcella fogazott őrlők között, meghatározott erővel töri, tömöríti a mintát (pl.: Wile78 gyors nedvességmérő, Pfeuffer He lite gyors nedvességmérő, Pfeuffer HE50 gabona nedvességmérő)

Mérési elve: a minta őrlése, kapacitív elven

A mérés belső nedvességtartalom alapján történik, mivel a gabona nedvességmérő műszer fogazott mérőcellájával a mintát megőrli és homogenizálja. Ezáltal a mérőáram az őrölt gabonaszemeknek egy homogénebb őrleményét méri és nem a gabonaszemek felületét méri.
Ideális választás: Az aratás időpontjának meghatározásához, ha szélsőségesebb időjárási körülmények között, vagy szárazabb/nedvesebb gabonát akarunk pontosan megmérni.

  1. Meghatározott térfogatú minta ejtő rendszerű betöltése (pl.:LD-Agro PKM36 gyors nedvességmérő, Multitest gabona nedvességmérő)

Mérési elve: egész szemből, kapacitív elven + Hektóliter-súly mérő modul

Működése megegyezik az első kategóriába tartozó gabona nedvességmérőkével, de egy mérleget is tartalmaz. Ezért a nedvességmérő műszert méréskor vízszintben, nyugalmi állapotba kell helyezni.

Ideális választás: Az aratás időpontjának a meghatározásához, ha fontos a helyszíni elsődleges gabona minősítés is.

  1. Laboreszközök, beltartalmi elemzők (pl.: Pfeuffer Granolyzer beltartalmi elemző, Mininfra Smart beltartalmi elemző, Pfeuffer Granomat labor nedvességmérő)

Mérési elve: egész szemből, NIR/NIT infrared technológia

A laboreszközöket általában nem szántóföldön szokták használni, hanem a helyes gabona mintavételezést követően a mérlegházakban. A minta darálása nem szükséges, egész szemből mérnek, NIR vagy NIT technológiával. Lényege, hogy másodpercenként több száz átvilágítás történik, a teljes betöltött mintamennyiségre vonatkoztatva. …. Így ezzel a technológiával nem csak a gabona nedvességtartalmát, hanem egyéb beltartalmi értékeit is igen nagy pontossággal lehet meghatározni. (Olaj, sikér, fehérje, Zeleny, hamu, stb.)

Ideális választás: Gabonával kereskedőknek, malmoknak, nagygazdáknak a termény értékesítése előtti pontos kategorizálásához.

  1. Beépített mérleggel rendelkező Infrás nedvességmérők (pl.:PCE MA110, PCE MB210C)

Mérési elve: nedvességtartalom elpárologtatásán alapuló súlyvesztés mérése

A minta nedvességtartalmát a szárítás során végbemenő súlyvesztésből számolja ki a gép automatikusan egy képlet alapján, így akár kávét, dohányt, fát, vagy akár sóder nedvességtartalmát is vizsgálhatjuk velük.

Ideális választás: Ahol kimagasló pontosságra vagy kalibráció nélküli nedvességmérőre van szükség a nedvességtartalom meghatározásához. (Pl. ipar, laborok)

– Fontos gyártói megjegyzés –

Az első négy csoport nedvességmérő műszereinek a kalibrálását minden esetben pontosan a mérendő terményre kell elvégezni, hiszen di elektromos állandójuk más és más. Sőt, terményeken belül a fajta, az évjárat, vagy a termesztés helyének (éghajlatának) változása is eredményezhet különbségeket a mérésekben. (Például: azonos évben teljesen más az ázsiai és más az európai búza kalibrációja, a termelés körülményeinek eltérése miatt.)

Labor eszközöknél, beltartalmi elemzőknél ez még hatványozottabban mutatkozik, hiszen ott még nagyobb az elvárt (nedvességmérő) pontosság és több paramétert is kell mérniük egyszerre. Ezért ezeknél előnyös, ha a kalibrációk időről időre helyi mintákból frissítésre kerülnek.

Gabona nedvesség

Gabona nedvességmérő módszerek és ahogy a nagyapáink kezdték!

  • Roppantásos, szétrágós „technológia”: (Ez ma már inkább egy vagány, megmosolyogtató művelet és nem elfogadható mérés).

Gyors gabona nedvességmérős: a nálunk is kapható többféle gyors nedvességmérő műszerekkel, legyen az darálós, vagy egész szem nedvesség mérő, pillanatok alatt megállapíthat a mérő műszerek használatakor a mérések közti eltérések leggyakoribb oka a különböző mérési elvű-, és kalibrációjú nedvességmérő műszerek eredményeinek egymáshoz hasonlítása!

SOHA NINCS két egyforma mérés, legfeljebb véletlenül!

Ön szerint Magyarországon a gabona nedvességmérő műszereket hitelesíteni vagy kalibráltatni lehet?

Gyakran keresnek meg minket ügyfeleink, hogy hitelesített nedvességmérőre van szükségük. Hazánkban a gabona nedvességmérők hitelesítésére nincs lehetőség, nem létezik erre hivatal, nincs előírt jogszabály. Kalibrálásra viszont van lehetőség!

A következő összehasonlítás tisztázza, hogy mi is a különbség hitelesítés és kalibrálás között:

Hitelesítés Kalibrálás
hatósági tevékenység nem hatósági tevékenység
csak az MKEH (volt OMH) végezheti mérőeszközöket bárki kalibrálhat
a jogszabály által meghatározott mérőeszközöket kell bármely eszközt lehet
előfeltétele a mérőeszköz típusra vonatkozó hitelesítési engedély megléte nincs engedélyezési előfeltétele
tanúsító jel (bélyeg, plomba stb.) és/vagy hitelesítési bizonyítvány tanúsítja a kalibrálás eredményeként kalibrálási bizonyítvány, -jegyzőkönyv készülhet
hatósági dokumentum, meghatározott időtartamig érvényes a kalibrálási bizonyítvány nem hatósági dokumentum és nincs érvénytartama
előírt időközönként meg kell ismételni a kalibrálás megújításáról a tulajdonos saját hatáskörében és saját felelősségére dönt

A gyors gabona nedvességmérő műszerek használatánál fontos a készülékek folyamatos és szakszerű tisztítása, karbantartása, és 1-2 évente ajánlott a kalibráció ellenőrzése, szükség esetén a műszer újrakalibrálása. Ezt általában a gabona nedvességmérő műszerek gyártói is elvégzik, de az előzőekben említett laborok is megbízhatók ilyen feladatokkal.

+ 1 Tipp, hogy a kereskedő és gazda egymással korrektül számolhasson el!

A termelő és az átvevő közti vitás kérdések teljes elkerülésére egyetlen műszer (még egy beltartalmi elemző) sem ad garanciát!

Fontos azonban, hogy az átvevőt és a termelőt is egyaránt meg kell tanítani a helyes mintavételezési metódusra, felhívni figyelmüket a lehetséges hibaforrásokra. (Ezért cégünknél pl. a Rakoraf automata mintavevő telepítésekor, vagy egy laboreszköz beüzemelésekor a betanítást is elvégezzük a személyzetnek, megismerjük a helyi mintavételi szokásokat, és ha kell, javaslatot teszünk az észlelt hibák kijavítására, megelőzésére.)

Több ismert műszernél is (nedvességmérők, beltartalmi elemzők) lehetőség van a kalibrációk eltolására, ami akár visszaélésre is lehetőséget adhatna, de ennek kifejlesztésekor is épp a problémák elkerülésére, a munka megkönnyítésére összpontosítottak a gyártók. Ugyanis a gabona nedvességmérő műszerek, beltartalmi elemzők és laborműszerek így egymáshoz „hangolhatók”. Tehát ezzel a termelő gyors nedvességmérő műszere is hozzá állítható az átvevő pontosabbnak ítélt/mondott beltartalmi elemzőjéhez, vagy szárítószekrényéhez. Így átvételkor kevesebb meglepetés érheti a feleket a gabona vizsgálatában.

Az Agrogazda.hu mérőműszerek Kft. által forgalmazott nedvességmérő műszerek, beltartalmi elemzők kalibrációinak konstrukciójánál magyar gabonákat vesznek alapul, így a lehető legpontosabb méréseket végezhetik műszereinkkel.

Az eredmény: Korrekt együttműködés a termelők és a kereskedők közt! (Reprezentatív mintavétel, a mérésekhez minél tisztább-, homogénebb minták, pontos-, megbízható mérések, korrekt elszámolás.)

Nem lehetünk jelen döntőbíróként minden vitás kérdésnél, de nem is ez a cél! Mi csupán olyan műszereket, eszközöket adunk partnereink kezébe, amik gyárilag pontosan kalibrálva vannak! Ezek megkönnyítik, leegyszerűsítik az Ön munkáját, így pénzügyileg korrektül elszámolhat termelő és átvevő egymással.

A sikeres termelést így végül a sikeres gabona értékesítés és a korrekt elszámolás zárhatja!

Bővebb információ és felvilágosítás:
Agrogazda.hu mérőműszerek Kft.
Halmai Géza
[email protected]
+36-70-322-6145
www.agrogazda.hu