fbpx

Kipróbált megoldások a napraforgó gyomirtására

Írta: Szerkesztőség - 2015 március 28.

A napraforgó gyomirtásának szakszerű és költségtakarékos megoldására mutatunk be néhány gyakorlatból vett termelői tapasztalatot.

 

 

„A Társaság 1.980 hektáron gazdálkodik, amiből 400 hektáron vetünk napraforgót. Területeinken a legsúlyosabb egyszikű gyomkonkurencia a rizómás fenyércirok. Évek óta azt tapasztalom, hogy a rizómás fenyércirok megjelenése időben elhúzódik, ezért az ellene való védekezés optimális időpontját folyamatos megfigyelés mellett is nagyon nehéz meghatározni. Így a területen a 20-25 centiméteres egyedek mellett nagy számban találkozhatunk már méretesebb, 40-50 centiméteres növényekkel is. A Gramin 1,25 l/ha dózisával, precíz kijuttatástechnikával még a túlfejlett fenyércirkot is sikerült elpusztítani. Az állomány még betakarításkor is szép, gyommentes.”

Ózdi Lajos növényvédelmi szaktanácsadó, Pécsi Mezőgazdasági Zrt., Pécs

 

 

„A Nufarm területi képviselőjétől kaptam kipróbálásra Gramin nevű szuperszelektív egyszikűirtó készítményt. Napraforgóban és len kultúrákban használtam fel kísérleti jelleggel, a magról kelő egyszikű gyomnövények (muharfélék, kakaslábfű, zab árvakelés) ellen. Azt tapasztaltam, hogy a gyomirtó szer az egynyári egyszikű gyomnövények növekedését megállította és azok kb. 3 hét múlva teljesen elszáradtak. Fitotoxicitást a készítménnyel kapcsolatban nem tapasztaltam. A jövőben is használni fogom a kétszikű kultúrákban az egynyári és évelő egyszikű gyomnövények irtására.”

Károly Péter családi gazdálkodó, Nagycsécs

Ahogyan tavaly, úgy 2015-ben is bevált növényvédő szereket, kipróbált növényvédelmi technológiákat ajánlunk a jövedelmező napraforgó-termesztéshez. Számoljon velünk!

Farkas Ádám
termékfejlesztési vezető
Nufarm Hungária Kft.

www.nufarm.hu

Amennyiben szeretne ingyenesen és rendszeresen friss szakmai információkat kapni hasonló témakörben, regisztráljon itt!