fbpx

Hogyan szerepeltek az EURALIS napraforgóhibridjei 2014-ben?

Írta: Szerkesztőség - 2015 január 17.

2014-ben a napraforgó vetésterülete 615 000 ha volt, amelyet nagy nehézségek árán sikerült betakarítani, 2,65 t/ha terméseredménnyel (forrás: VSZT).

Ez egyértelmű javulás az előző 2 évhez képest (2013-ban 2,46 t/ha, 2012-ben 2,08 t/ha). Most is adódtak nagy területi eltérések: például Dunaújvárosban 4 t/ha körül arattak, Ráckeve-Kiskunlacháza térségében 3,5-3,6 t/ha körül, de az Északi-középhegység lábánál csak 2 t/ha közeli eredmények születtek. A betakarítás idejére extrém mennyiségű csapadék hullott, főleg a Dunántúlon, gyakran állománykezelés után, ezzel jelentősen rontva a termésminőséget.

Érdemes ezt a növényt termeszteni, a jövedelmezősége ugyanis kedvezőbbnek tűnik, mint például a kukoricáé. A hazai terményárakat követve azt láthatjuk, hogy júniusban 94 ezer Ft-ot adtak a kereskedők 1 t terményért, a cikk írásakor, decemberben pedig 103 ezer Ft-ot, ugyanez a kukorica esetében 45 ezer Ft-ról 41 ezerre csökkent (-9%). Forrás: kwizda.hu/terményárak

Az Euralis napraforgóinak nemesítési hátterét a cég résztulajdonában álló Soltis biztosítja, amely a világpiacon ma napjaink egyik vezető napraforgó-nemesítő vállalkozása. Magyarországon, Szeged mellett is folyik nemesítői munka. A célok között szerepel a termőképesség, az olajtartalom, a betegség-ellenállóság, a szárazságtűrés, valamint a koraiság elérése, a termésstabilitás megőrzése mellett.

Ma Magyarországon a napraforgó termesztésben a Clearfield-szegmens aránya 65% körül van. Az Euralis hazánkban eladott napraforgó vetőmagjainak döntő hányada is ide tartozik.

A korai Clearfield-csoport gerincét az ES AMIS, az ES NOVAMIS és az ES EUROMIS trió adja. Mindhárom hibrid igen jól bírta a csapadékos jelleg miatt megnövekedett betegségnyomást 2014-ben.

Az ES AMIS például Csávolyon 3,5 t/ha eredményt produkált üzemi körülmények között, de Csikérián is hozta a 3,1 t/ha-t, minimális technológiai ráfordítással, gombaölő szeres kezelés nélkül! A Sclerotiniát (főleg a száron) jól tolerálja. Kezdeti fejlődése gyors, az állomány zömök és homogén. A napraforgó szádor hazai rasszaival (A-E) szemben ellenálló.

Az ES NOVAMIS, amely az ES AMIS ikertestvére, a szádor A-F rasszaival szemben is ellenálló. A 2014-es saját demo kísérleteinkben 17 hibrid közül a 3. helyen végzett, 7 hely átlagában 3,67 t/ha termésszinttel.

A szintén korai és szádor rezisztens ES EUROMIS stressz-ellenállósága és stabilitása az eltérő viszonyok között is kiemelkedő, ez nagy termőképességű, intenzív hibrid. Dalmandon egy 47 hibrides demo kísérletben az előkelő 6. helyet szerezte meg, 4,18 t/ha terméssel.

2015-ben több meglepetés akcióval is készülünk.

Keresse fel rendszeresen honlapunkat – vetőmagjainkat pedig forgalmazóinknál!

Csigó György Tamás termék-, marketing menedzser