fbpx

Sokcélú és kezelőbarát a MONOSEM NG Plus 4 vetőgép

Írta: Szerkesztőség - 2014 december 12.

A Hernád völgye és a Cserehát határán fekvő község, Garadna karnyújtásnyira fekszik a szlovák határtól. Az alig 400 lelkes településen él és gazdálkodik családjával a negyvenes éveinek közepén járó Németh Gábor.

Gyerekként sem volt idegen számára a paraszti munka, hiszen lovakkal fuvarozó és mellette gazdálkodó édesapja oldalán mindent megtanult a korabeli fogásokból. Lovakkal dolgoztak Abaújszántón – mert oda valósi –; szántott, vetett, kapált és kaszált ő is, mindig azt, ami a legfontosabb soron következő munka volt.

 

Németh Gábor

 

Esztergályos szakmát tanult, de mindig is érezte, hogy gazdálkodásra született, és gondolatai is mindig e körül jártak. Párjával – Évával – 1996-ban házasodtak össze, majd két év múlva közös elhatározással 20 ha-on elkezdtek gazdálkodni. Elhatározásuk végleges volt, és ezt megerősítendő azonnal a gépbeszerzésekre, valamint további földbérletek megszerzésére koncentráltak.

Igyekeztek hamar túllépni az MTZ-korszakon – amit nem lehetett kikerülni –, majd Zetor erőgépek következtek, amelyekhez minden évben valamilyen munkagép beszerzése is társult, persze fontossági sorrendben. Az ezredforduló után költöztek fel Garadnára, ahol családi házban teremtették meg saját komfortjukat, és annak hátsó udvarában alakították ki a gazdasági, illetve gépudvart. Hamarosan NH traktor és Claas Dominator 106 is jelezte, hogy a gazdálkodással jó úton járnak, és eközben a földterületek nagysága is elérte a 100 ha-t.

2005-re a családi gazdaság tőkeereje szemmel láthatóan is egyre nyilvánvalóbb lett, az eredményes gazdálkodásnak köszönhetően. Akkorra már egy új kombájn jelezte, hogy hosszú távra rendezkednek be. Természetesen a munkagépeknél is folyamatos volt a fejlesztés, hiszen az egyre növekvő földterületek mind igényesebb és szakszerűbb műveléséhez azok is nélkülözhetetlenek voltak.

Az AXIÁL Kft.-vel Németh Gábor már régóta kapcsolatban állt, a cég eleinte az alkatrészellátásban, majd később már a gépvásárlásban is segítségére volt. Miskolcon van a területi képviselet, ahol olyan szakemberek dolgoznak, akikkel nagyon hamar egy nyelvet beszéltek. Később a CLAAS gyárban is járt látogatáson, amikor elhatározta, hogy kombájnt vásárol, csak akkoriban éppen nem volt készleten megfelelő gép, amikor nagyon kellett volna.

A családi gazdaság földterületei már elérték a felső határt, amikor egy NH T 7060-as traktor érkezett a gazdaságba, hogy a munkákat időben és jó minőségben végezhessék. Mellé tárcsa, 7-késes lazító, szántóföldi kultivátor és váltvaforgató eke is dukált, ami egyben azt is jelezte, hogy a talajművelésben forradalmi változások történtek. A tőkeerő növekedése tette lehetővé az értékesebb, nagyobb teljesítményű és precízebb gépek megvásárlását, amelyeket többnyire az AXIÁL Kft. kínálatában sikerült megtalálni. Ekkor vásároltak ötvasú réselt kormánylemezes Gregoire Besson ekét, MONOSEM kultivátort és MONOSEM NG Plus 4 vetőgépet.

 

Az eszköz a valamikor használt SPC vetőgépet váltotta, immár 6 éve

 

Összhangban a haszonnövényekkel és a gépekkel

Németh Gábor úgy fogalmaz, hogy a MONOSEM NG Plus 4 vetőgéppel mindent vetnek: hibridkukoricát, napraforgót, tököt, répát, babot, ami a vetésszerkezetbe bekerül.

A vetésszerkezet kialakítása mindig is alapos megfontolás tárgya volt, mert a cél az, hogy minden egyes hektárnak nyereséget kell termelnie. A talajok egy része barna erdőtalaj, de a Hernád völgyében öntéstalajokon kell gazdálkodni lazább-kötöttebb talajszerkezet mellett, és persze vállalva a folyó szeszélyességéből eredő anomáliákat. Az Ak-értékek ennek megfelelően változóak, 8-30 közöttiek, ami persze a termésszintekben is megmutatkozik.

A vetésszerkezetben számos növény kap helyet: ősszel a repce, őszi búza és őszi árpa, tavasszal mustár, szója, héj nélküli tök, napraforgó, hibrid- és takarmánykukorica színesíti a palettát.

Németh Gábor kedveli a szakmai kihívásokat, viszont tisztában van azzal is, hogy a sikerhez nem elég bátran vállalkozni. A termelési folyamatokra minden tekintetben fel kell készülni, és ennek egyik fontos része a technikai háttér. Annyi gép beszerzésére – most éppen egy Horsch Joker rövidtárcsa és egy Horsch Pronto vetőgép jött az AXIÁL Kft.-től – és üzemeltetésére van szükség, hogy minden munkafázis optimális időben legyen elvégezve.

MONOSEM NG Plus 4 – kulcsszerepben

A nem éppen klasszikus vetésváltás különösen megköveteli a jó minőségű és üzembiztos gépeket, amelyeknek egyike éppen a MONOSEM NG Plus 4. Különösen azért mert a nagy értéket képviselő hibridkukorica-előállítás legfontosabb fázisában kap főszerepet, jelesül a vetés pontosságát szavatolja.

Az eszköz a valamikor használt SPC vetőgépet váltotta, immár 6 éve, és remek döntés volt a megvásárlása – szinte egy álom beteljesülése – mondja Németh Gábor. Elsőként az jut eszébe, amikor jellemezni akarja a gép munkáját, hogy: kezelőbarát – hiszen könnyű beállítani a kívánt vetési paramétereket, miközben a gép rendkívül pontos. Tartja a tőszámot, és a számos haszonnövény igényeinek megfelelően már vetettek vele 1, 2, 3, de 4 sorban is, vagyis az összes felkínált opciót használják. Különösen a hibridkukoricával kapcsolatos vetési elvárásokat sikerül nagyon pontosan megvalósítani, hiszen emelhető a vetőkocsi, és nem okoz kárt az anyasorban a speciális feladatnál.

A MONOSEM vetőgép immár 6 szezonban dolgozott, és 1 300 ha felett van az eddigi teljesítménye. Egyemberes gépről van szó, tehát ugyanaz a kezelő dolgozott vele egy 108 LE-s NH nyergében, ami mindenképpen azt jelenti, hogy kíméletes munkára volt fogva.

A talajviszonyok ismeretében arányos fáradás, kopás jelei sem nagyon mutatkoznak a vetőgépen. Néhány csapágy elhasználódása adott csak feladatot, de Németh Gábor – a műszaki előéletéből eredően – ezeket házilag cserélte.

Természetesen meg kell említeni, hogy a megrendelt alkatrész biztosítása és a szerviz hozzáállása is kifogástalanul gyors volt. Az alapgéphez nem vásárolták meg a mikrogranulátum adaptert, de később ezt az opciót is igénybe vették.

A gép általános állapota nem egy hatéves eszközére jellemző, ami annak is köszönhető, hogy fedett helyen tárolják, és valóban gondját viselik. Annyira bevált náluk, hogy univerzális használhatósága miatt akár még tíz évig is számítanak a gép munkájára, ami ilyen terhelés és gondozás mellett teljesen reális elvárásnak tűnik. Ez persze azt is takarja, hogy a MONOSEM NG Plus 4 vetőgép kiváló anyagminőség és minőségi mérnöki munka eredménye.

Németh Gábor és családja a gazdálkodással kapcsolatos tervei teljes mértékben megvalósulni látszanak, vagy tán már meg is valósultak. Csak az állandó fejlődés iránti igény az, ami miatt ez a folyamat nem tekinthető lezártnak. A festői környezetű Garadnán megteremtettek egy funkcionálisan jól működő családi gazdaságot, amit szorgalmuknak, kitartásuknak és szakmai önképzésüknek köszönhetnek. Értik a termőföld üzenetét, és arra folyamatosan jó válaszokat adnak. Ez viszi előre a gazdaságot, ez teszi lehetővé a nyereséges termelést, aminek hozadékát többnyire visszaforgatják, a jövő biztonsága érdekében.

Tudják, hogy a munkájuk akkor lesz könnyebb, ha ésszerű vetésszerkezeti változtatásokat végeznek, és a technikai megújulásnak is folyamatosan teret engednek. 18 és 14 éves fiaikat – ugyan még tanulnak, ám – már most is a családi gazdaság segítői között tudhatják, hiszen mindketten minden munkafázist ismernek, és elvégzésükben tevőlegesen is részt vesznek. Az ő jövőjük is itt van biztosítva, és ez a családi gazdaság további fejlődésének egyik záloga. Nem mellékesen pedig az AXIÁL Kft.-vel való kapcsolattartás is biztonságot nyújt, és ez minden bizonnyal további gépvásárlásokban és alkatrész rendelésekben fog kiteljesedni a jövőben, annak megfelelően, ahogyan azt a gazdaság ügymenete engedi, illetve megkívánja…