fbpx

Nekünk már bizonyított: CAFFINI

Írta: Szerkesztőség - 2014 december 15.

Caffini Small –
Vasas Barnabás, Besenyőtelek:

A gazdaság:

– Családunk közel 200 ha-on gazdálkodik családi gazdálkodóként. Gazdaságunk alapja a szántóföldi növénytermesztés. Elsősorban búza, napraforgó, lucerna és repce termesztésével foglalkozunk, ehhez társul némi kaszáló terület, valamint egy kis borsó, vagy egyéb pillangós.

 

 

– Mikor és miért választotta a Caffini permetezőt, s mi volt döntésének alapja?

– 2013-ban vásároltuk a SZEGÁNA Kft-től a Caffini Small permetezőnket. Több gépről kértünk információt és árajánlatot, de végül a Caffini Small megvásárlása mellett döntöttünk, elsősorban az egyszerűsége és nagyon jó ár-érték aránya miatt. Döntésünk helyesnek bizonyult, minden szempontból meg vagyunk elégedve a márkával.

– Milyen felszereltségű gépet vásároltak?

– Egy 2 200 literes Caffini Small permetezőt vásároltunk, 18 méteres munkaszélességű hidraulikus szórókerettel, függőleges csukással. A szivattyú teljesítménye 170 liter/perc. Az alapfelszereltségen kívül a gép elektromos szelepcsomaggal és szabályzó számítógéppel rendelkezik, amely biztosítja a sebességfüggetlen vegyszer kijuttatást. Ezen kívül nagy hajlásszögű kardán, Premixer vegyszer bekeverő flakonmosóval, valamint Oleomatic 3 elektrohidraulikus útváltó van a gépen, mellyel egyetlen szeleppárról vezérelhető a keretmozgatás. Trijet fúvókatartókkal szerelt a gép, melyhez mi választottuk a számunkra megfelelő Teejet fúvókákat.

– Üzemeltetési tapasztalatai?

– 2013-ban vásároltuk a gépet, tehát eddig egy év tapasztalatáról tudok beszámolni. A növekvő vegyszerárak miatt feltétlenül szükségessé vált a precíz vegyszer kijuttatás, ezért is volt szükség a régi permetezőnket lecserélni. A Caffini eddig maradéktalanul teljesíti az elvárásokat, a precizitása megkérdőjelezhetetlen. A számítógépes vezérlésnek köszönhetően a változó munkasebesség ellenére azonos a kijuttatott permetlé mennyiség. A keret stabil, nagyobb munkasebességnél is stabilan működik. A három különböző kialakítású szórófej garnitúra biztosítja a nagyobb variálási lehetőségeket. A tapasztalataim összességében jók a permetezővel kapcsolatban. A gép kezelhetősége egyszerű, megfelelő karbantartás mellett hosszú ideig lehet használni.

– Milyen a kapcsolata a forgalmazóval?

– A forgalmazó SZEGÁNA Kft-vel a kapcsolatunk jónak, korrektnek mondanám. Mind a területi képviselőjük, mind a szervizeseik munkájával meg vagyunk elégedve. A szervizesekkel csak a permetező gép beüzemelésekor találkoztam személyesen, de azóta is készségesen állnak rendelkezésemre bármilyen kérdéssel fordulok hozzájuk telefonon. Eddig a permetezőn kívül még nem vásároltunk a cégtől, de most egy Dal-Bo simítóval szerelt Cambridge henger vásárlásában gondolkodunk.

– Kinek ajánlaná a Caffini permetezőket?

– Akik megbízható és ár-érték arányban jó permetező gépet akarnak vásárolni, annak mindenképp ajánlom a Caffini-t. Egyszerű a használata, a kisebb tapasztalattal rendelkező gazdák is gyorsan megtanulhatják a kezelését. Hasonló birtokmérettel rendelkező gazdálkodók számára biztosan ideális választás. Amennyiben lecserélem ezt a permetezőt, a következő is Caffini lesz.

Caffini Starter –
Szabó Imre, Rákóczifalva:

A gazdaság:

– A vállalkozásunk az 1990 évben kezdett kialakulni, eleinte szinte csak bérmunkával foglalkoztunk, kezdetleges technikával elég nagy területet műveltünk, nagyon lassan korszerűsítettük a gépparkunkat ezzel egy időben növekedett a bérelt területek nagysága. Jelenleg 406 ha-on gazdálkodunk, ami még kiegészül némi bérmunkával, alkalomszerűen.

 

 

– Mikor és miért választotta a Caffini permetezőt, s mi volt döntésének alapja?

– Időközben rájöttünk, a permetezési munkálatoknál csak precízen, időben, és rövid idő alatt nagy területet kell lepermetezni. A környezetvédelmi szigorú követelményeknek is meg kell felelni, nem beszélve a magas vegyszer árakról. Ezért 2013-ban eldöntöttük, lecseréljük az idős permetezőnket. A választásnál figyelembe vettük a piaci árakat, minőséget és nem utolsó sorban azt is, hogy nem egy-két évre tervezünk. A CAFFINI permetező stabil futóműve, erős vegyszertartálya és stabil szóró kerete hamar elnyerte tetszésünket.

– Milyen felszereltségű gépet vásároltak?

– Egy 2 800 literes, erős polietilén tartállyal szerelt Caffini Starter permetezőt vásároltunk, 18 méteres munkaszélességű hidraulikus kerettel. Egyetlen szeleppárról vezérelhetők a hidraulikus funkciók – nyitás-zárás, keretemelés, keretdöntés. A lengécsillapítás nitrogén tartállyal történik. Az alapfelszereltségen kívül az elektromos szelepcsomaghoz egy Müller számítógép is csatlakozik, amely biztosítja a sebességfüggetlen vegyszer kijuttatást. Ezen kívül egy automata tartálytisztító rendszer volt még az opcionális tétel, két 360°-ban forgó fúvókával.

– Üzemeltetési tapasztalatai?

– A választás során döntő szerepet játszott az a tényező, hogy bármilyen haladási sebességgel haladhatunk, (így figyelembe vehető a talaj egyenetlenség) a kiszórt mennyiség nem változik a számítógép vezérlésnek köszönhetően. Az előző permetezőinknél ez nem volt megoldott, bármennyire is megerősítettük a keretet az állandó problémát okozott a nem függetlenített haladási sebesség, és a vegyszerből is több fogyott. A Caffini szórókerete minden körülmény és menetsebesség mellett stabil, nem kell erősítgetni. Egy éve használjuk a Caffini Starter permetezőt, de nem tudnék olyan funkcióját említeni, amivel nem lennék maradéktalanul elégedett.

– Milyen a kapcsolata a forgalmazóval, kinek ajánlaná a gépet?

– A forgalmazóval már a kezdetben kialakult a jó kontaktus, a gép üzemeltetését nagyon hamar elsajátítottuk az üzemeltetés közben fellépő kérdéseket telefonon meg tudtuk beszélni, készséggel álltak a rendelkezésünkre. A széles termékpalettával rendelkező CAFFINI permetező családot szinte minden gazdatársamnak merem ajánlani.

Ádám Tamás