fbpx

Az almafák kalcium-utánpótlásának modern technológiája

Írta: Szerkesztőség - 2014 december 20.

A tárolási technikák javítása minden bizonnyal segíti majd a tárolás közben bekövetkezett tárolási veszteségek csökkentését, de a betakarítást megelőzően a gyümölcs minőségét, valamint a tárolás folyamán a minőség megőrzését több tényező befolyásolja, amelyek közül az almában felhalmozódott kalciummennyiség a legfontosabb.

 

 

A talajból felvehető kalcium mennyisége korlátozott, főleg rossz minőségű talajon (savanyú, tápanyagszegény homoktalaj), ahol sokkal kevesebb hajszálgyökér fejlődik, miközben az almafák tavaszi kalciumellátása a gyökérzeten keresztül meghatározza a gyümölcskezdeményekben felhalmozódott kalcium mennyiségét. A későbbiekben lombon keresztül történő kalciumellátás azonban remekül kiegészíti a talajból nyert kalcium mennyiségét, főleg a kalciumhiányra érzékeny almafajtáknál (Jonatán és egyéb keresztezett fajtáknál), valamint azokban az években, illetve időszakokban, amelyekben a kalcium felvétele a talajból korlátozott (aszály, a talaj alacsony hőmérséklete), illetve amikor az almafa generatív részeiben a kalciumeloszlás nem megfelelő (például amikor terméskötésnél fagyok lépnek fel).

Lehetséges-e, hogy trágyázással olyan mennyiségű kalciumot adjunk az almafáknak, hogy ez jó minőségű, tárolásra kiválóan alkalmas termést eredményezzen? Határozottan igen a válasz, azzal a feltétellel, hogy az almafáknál alkalmazott kalciumkiegészítő program figyelembe veszi majd nemcsak a fák kalciumigényét a különböző fejlődési szakaszaikban, hanem annak növényen belüli eloszlását is a vegetációs idő alatt.

 

 

Az almafák kalciumigénye igen magas – a megfelelő fejlődéshez és gyümölcsterméshez (közepes terméshozam kb. 15 t/ha) mintegy 190-220 kg kalciumra van szükség hektáronként. A legmagasabb kalciumigény a tavasszal, a virágzás 4-6 hete alatt jelentkezik: ebben az időszakban az almafák a teljes vegetációs időszak kalciumszükségletének majdnem felét veszik fel. Ekkor a talajban elérhető kalciummennyiség, valamint ennek elérhetősége a gyökérzeten keresztül korlátozott. Ezért is fontos a kalciumfelvétel fokozása, amit a kalcium növényen belül történő eloszlásának javításával tudunk elérni, amiért az úgynevezett kalcium-auxin pumpa a felelős.

Az auxin természetes növényi hormon, amely a növekedésért felelős, ezt a növény legfiatalabb (juvenil) részei termelik. Az auxin átjárhatóvá teszi a sejtfalat, ezáltal bejutnak a kalciumionok a sejtbe, majd a kalcium-auxin pumpa segítségével eljutnak a növény minden részébe, többek között a fejlődő rügyekbe is. Ezt a természetes fiziológiai mechanizmust kiválóan lehet stimulálni olyan termékek használatával, amelyek segítik a kalcium-auxin pumpa működését.

Ilyen készítmény az OPTYCAL (kizárólagos forgalmazó Magyarországon: ALTOTERRA Kft.), amely természetes kalciumot tartalmazó nátriummentes műtrágya.

Az OPTYCAL kétfajta módon javítja az almafa kalciumellátását: közvetlenül nagy mennyiségű (35% CaO), gyorsan felszívódó kalciumot biztosít a növény számára, valamint közvetve a poliszacharidoknak és más biológiailag aktív szerves vegyületeknek (aminosavak, vitaminok) köszönhetően stimulálja a kalcium-auxin pumpa működését. Így az almafák nemcsak egy a növények számára könnyen felvehető kalciumadagot kapnak, hanem a talajból való kalciumfelvétel is javul a kalciumigényes időszakban (virágzás, gyümölcskötődés). Ezért is ajánlott az OPTYCAL használata virágzás alatt, majd mintegy 4 héttel későbbi ismételt kijuttatása, valamint a gyümölcsök növekedésének időszakában. Az OPTYCAL tenyészidőszakban történő használatának köszönhetően az almákban felhalmozódott kalciumtartalék sikeresen csökkenti a tárolás közben előforduló tárolási betegségek megjelenését (ábra), amelyek szorosan összefüggnek a betakarítást megelőzően a gyümölcsökben felhalmozódott kalciummennyiséggel.

Az OPTYCAL kétszeri alkalmazása kemény, kiváló színű, ízű, és a tárolást remekül tűrő almatermést eredményez. Ez jelentős mértékben annak köszönhető, hogy a kalciumigényes időszakban egy egyedülálló technológiát alkalmazunk a talajból való kalciumfelvétel stimulálására.

Dr. Cieśliński Grzegorz

INTERMAG