fbpx

RÖBER OS Selector 900 optikai válogató

Írta: Szerkesztőség - 2014 szeptember 04.

Precíziós osztályozás – újraértelmezve

Napjaink modern mezőgazdasága – mérnöki precizitással tervezett, szakosodott és globalizált.

A korszerű és jövőbe mutató út a mezőgazdaságban az erős és termelékeny lehetőségek biztosítása a partnereknek a gazdálkodás minden szegmensében. A tudománynak és a technológiai fejlődésnek köszönhetően a mezőgazdaság sokkal termelékenyebb és erősebb, mint valaha.

Ehhez a fejlődéshez szükséges a tartalékok és új lehetőségek teremtése a mezőgazdasági művelésben, a termelésben és a feldolgozásban

Ezen a kihívásra ad választ a több mint 160 éves PETKUS. Első cégként a PETKUS specializálódott az osztályzó- és tisztítóberendezéseivel az ipari jellegű vetőmag-feldolgozásra világméretű szinten. A folyamatos fejlesztés már a kezdeti időktől hozzájárult a thüringiai székhelyű cég sikeréhez, még a nehéz politikai időkben is. Így nem volt meglepő, hogy a múlt évi hannoveri Agritechnica kiállításon a kor követelményeinek megfelelően az új fejlesztésű RÖBER OptoSelector OS 900 bemutatásra került. Az új gép teljes színre osztályozó berendezés, amelyben egy formafelismerő technológia is beépítésre került.

A teljes élelmiszer-ellátáson belüli 50%-os arányával a gabona napjainkban az élelmiszeripar legfontosabb terméke. A magas műszaki színvonalú PETKUS-technológiák biztosítják a kiváló minőségű vetőmagot, amely alapja a sikeres és egészséges növénytermesztésének. A RÖBER OptoSelector a gyengébb minőségű terményeket is kiválóan válogatja. Ez a berendezés egy legújabb fejlesztésű optikai válogatóegységgel van felszerelve, amely készülék ötvözi a pontosságot a könnyű használhatósággal és a legjobb vevői kiszolgálással.

 

 

Intelligens program

Az első lépésként a válogatási folyamatban a szennyeződéseket (idegen anyag és sérült szemek) távolítjuk el az terményből mechanikus osztályzással – utána a beállított OptoSelector a „high-tech” számítógépes ellenőrzött kiolvasórendszerével végzi el az utolsó válogatási folyamatot, mielőtt a termény bekerül az élelmiszer-ipari feldolgozásba.

A kifejlesztett új válogatógép „lelke”, ami leképezi a tisztítandó terményt egy teljesen átlátható színskálára, egy nagy pontosságú opto-elektronika, ami párosítva van egy „TeachNSort”- (öntanuló rendszer) programmal. Ezek alkotják azt a nagy teljesítményű számítógépes technológiát, amely gyorsabb pneumatikus vezérlést ad. Ez a kombináció teszi egyedivé és speciálissá ezt az új optikai válogatót.

A folyamat során egy öntanuló rendszer elemzi a termény színskáláját, amely rendszert ehhez a géphez fejlesztették ki. A berendezés kezelésére kiképzett szakember az érintőképernyőn található virtuális „csúszka” segítségével könnyen beállíthatja a válogatás kritériumait az „OptoSelector”-on. Ezután a beállítás után a szakember tudása már nem kell a berendezés működtetéséhez, mert a válogatás során minden egyes mag egyesével ellenőrzött, valós idejű osztályzáson megy keresztül.

Ebben a folyamatban ellenőrzésre kerül a szín, a forma és az egyéb szabálytalanság a terményen. Az intelligens program alapján a levegővel működtetett fúvóka szabályzása beállítható azoknak az ismeretlen vagy idegen anyagoknak az eltávolítására, amelyeket a vevő nem fogad el a terményben. Az OptoSelector működése könnyen átállítható új vagy más termény paramétereinek megfelelően. A gépbe be kell tölteni egy terménymintát a jó és kívánt minőségű paraméterekkel, és néhány másodpercen belül a jó színprofil automatikusan garantált.

Az OptoSelector rendszere már ezen a ponton kiválóan tudja azonosítani a különbségeket a terményben a „teljes szín”-technológiával összehasonlítva más válogatókhoz képest. A folyamatos üzemelés esetén a válogatórendszerek működési elve a következő: a paraméterek beállítása a rossz (nem kívánatos) terményhez. A monokromatikus (vagy bikromatikus) elven működő válogatók csak egy vagy két szürke képet adnak a terményről. Az OptoSelector intelligens programja viszont a jó anyaghoz hasonlítja a terményáramot, és az attól eltérőt válogatja ki „teljes szín”-technológiával, amelynek válogatási referencia színárnyalatát menet közben az érintőképernyőn változtatni tudjuk. Ezenfelül a törött és deformált szemek is kiválaszthatók a jó terményből a „teljes szín”-technológiának köszönhetően.

Pontos és gondos optikai válogatás

Több megvilágítási rendszer alakult ki az utóbbi években ilyen berendezéseknél. A fluoreszkáló fénnyel történő megvilágítás részben még választható lehetőség. Nagy probléma a fluoreszkáló fényekkel, hogy kb. 2500 óra után jelentősen változik a spektrumuk és az erősségük. Még ha a költségek nem is jelentősek, de a fluoreszkáló csöveket cserélni szükséges, és ez karbantartási igényt jelent a berendezésen.

Az OptoSelector hosszú élettartalmú és energiatakarékos LED-megvilágítási rendszert használ az egyenletes megvilágításhoz. De nem minden LED egyforma. A RÖBER OptoSorter egy speciális LED-del világít, amely nagy fényerejű, a tökéletes és egyenletes megvilágításhoz. A sűrű elrendezésű LED-ek egy rúdon kerültek elhelyezésre, hogy biztosítsák a jól fókuszált, pontos és egységes fényt a termény tökéletes válogatásához.

Vegyük hozzá ehhez a kifinomult megvilágítási rendszerhez a nagy felbontású kamerarendszert a komplex képalkotás megvalósítására, amelyet a „TeachNSort” intelligens program használ fel, hogy képet készítsen minden egyes termény formájáról és színéről a legmagasabb szintű osztályozás érdekében, és kész a legmodernebb optikai válogató.

Könnyen kezelhető mintavételi helyek találhatóak mind a jó anyag, mind a rossz anyag tekintetében a gép elejének alsó részén.

Az eredményes válogatáshoz nem elégséges a kitűnő felismerőrendszer. Az OptoSelector egy új tervezésű kiválogató rendszerrel is rendelkezik. Minden kiadagoló „csatorna” rendelkezik egy dupla fúvókarendszerrel, hogy a válogatás során precízen és hatékonyan érjük el a legoptimálisabb „támadási pontot” a terményen. A fúvókák átfedéssel dolgoznak egymás szomszédságában, amivel a holtponti idők a kiválogatás során megszűntek a kiadagoló csatornákon.

Vevőközpontú és megbízható

A PETKUS-csoport termékei – mint az OptoSelector is – „Made in Germany” jelzéssel kerülnek a piacra. Így ezek kiváló minőségűek, magas megbízhatóságúak. Amellett, hogy a cég világszerte irodákat és teljes körű szervizellátást biztosít, az OptoSelector internet alapú online támogatással is rendelkezik. Az OptoSelector egyszerűen csatlakoztatható az internethez, egy hálózati kábel segítségével.

Ezzel a műszaki újító „know-how” megfeleléssel, valamint a „Strong Seed. Healthy Grain. PETKUS.” mottóval a türingiai székhelyű cég megbízható és fontos partnere a vetőmag- és terményfeldolgozó-iparnak.