fbpx

VISBY – Mindig elől

Írta: Szerkesztőség - 2014 augusztus 09.
    • A kiemelkedő termésszintek és a termésstabilitás bajnoka
    • Gyors és veszteségektől mentes betakaríthatóság a korai és homogén érésnek köszönhetően
    • Kiváló fóma-tolerancia, jó állóképesség, rendkívüli alkalmazkodó képesség

VISBY hibridünket egyre többen ismerik és kedvelik. Németországban már minden negyedik repcével bevetett hektáron termesztik, Európában pedig a VISBY vetésterülete meghaladta a félmillió hektárt. Ezzel valószínűleg új vetésterületi rekord született a hibridrepcék európai történetében. Nem meglepő, hogy a VISBY Magyarországon is hamar a legkedveltebb RAPOOL hibriddé vált és népszerűségének további növekedése várható.

 

 

Sokoldalúsága az erőssége

A VISBY sikerének alapja a rendkívüli termésstabilitás. Sokoldalú, mint egy tízpróbázó, így a kisebb és nagyobb üzemek számára a legjobb hibrid éppúgy, mint a korai vagy megkéső vetéshez, a könnyű vagy kötött talajokhoz, az intenzív vagy extenzív technológiai szinthez. Kiváló télállósága mellett jól tűri a virágzáskori hideget, valamint a hőség és a szárazság által kiváltott stresszt is.

Egészséges növekedés, kiemelkedő fóma-tolerancia

Minden fontos tulajdonság alapja az erőteljes és egészséges gyökérrendszer: az erőteljes őszi fejlődési erély, a mulcs vethetősége, a télállóság, a szárazságtűrés, a könnyű talajokhoz való alkalmazkodó képesség, az éveken át stabil és magas termésszint. A növekedés és a VISBY sikerének alapjai a föld alatt rejlenek, erőteljes gyökérzete szinte valamennyi talajféleségben és vetési módnál képes a megfelelő fejlődés biztosítására. A VISBY hivatalos fajtabesorolása alapján a legjobb fóma-toleranciával rendelkező hibridek közé tartozik.

Ha esik, ha fúj

A VISBY alkalmazkodóképessége lenyűgöző. Állóképessége, egészségi állapota, vitalitása lehetővé teszi az adott termesztési helyzetben leginkább megfelelő stratégia kiválasztását. Extrém nyári szárazság és kemény téli fagy, a kettő között pedig akár egy hűvös, csapadékos tavasz is lehet. A szélsőségek egyre gyakoribbá válnak, így a fajták a gyakorlatban egyre többször kerülnek képességeik határaihoz. Egy gyakorlati eredményeket rögzítő termelői közvélemény kutatásban „enyhe” és „erőteljes” aszály körülményei között, továbbá könnyű talajokon is különösen jó eredményeket mutatott a VISBY.

A könnyű betakaríthatóság mintaképe

Még soha egyetlen repce esetében nem érkezett annyi pozitív visszajelzés a könnyű betakaríthatóságról, mint a VISBY esetében. Ez többek között a korai és nagyon intenzív virágzásának köszönhető. A magokkal egy időben az egészséges szárrészek is beérnek, ami megalapozza az állomány gyors, alacsony üzemanyag-felhasználás melletti, veszteségektől mentes betakaríthatóságát.

Blum Zoltán
RAPOOL Hungária Kft.

www.rapool.hu

www.rapool.hu