fbpx

A napraforgó állományszárítása

Írta: Szerkesztőség - 2014 augusztus 15.

Mivel hazánk nyár végi, ősz eleji klímája jellemzően csapadékos, a közepes és hosszú tenyészidejű napraforgó hibridek termesztése többnyire csak vegyszeres állományszárítással együtt lehet biztonságos.

A napraforgó elhúzódó érése során a legkorábban érő kaszatok az érési folyamat végére túlérettek lesznek. A túlérett kaszatok a természetes szóródás, továbbá a madár-, rágcsáló-, valamint viharkár miatt veszendőbe mennek. Az elhúzódó érés miatt a korán beérett kaszatok a legkíméletesebb betakarítás ellenére is elszóródnak.

Másrészről viszont a növény vegetatív részei a termés beérésének idejére nem száradnak le, így a betakarítás során a termény visszanedvesedik, jelentősen növelve a szárítási költségeket. Ezen kívül az érési folyamat során nagy valószínűséggel fellépő esős időjárás a termés minőségében is súlyos romlást okozhat.

 

 

Mivel hazánk nyár végi, ősz eleji klímája jellemzően csapadékos, a közepes és hosszú tenyészidejű napraforgó hibridek termesztése többnyire csak vegyszeres állományszárítással együtt lehet biztonságos. Ha ehhez hozzávesszük az elszóródott kaszatok (árvakelés) és gyommagvak későbbi gyomosítását, a napraforgó állományszárítási költségének megtérülése nem is lehet kérdéses.

Amega az állományszárításban

A glifozát izopropilamin sóját 486 g/l töménységben tartalmazó Amega készítmény totális hatású gyomirtó szer. Hatóanyaga a gyomok levelén keresztül szívódik fel, majd a nedvkeringéssel szétterjed az egész növényben. Így eljut a földalatti részekbe (pl. tarackokba, rizómákba) is, azok pusztulását okozva. Hatékonyan irtja nemcsak a magról kelő, hanem az évelő egy- és kétszikű gyomokat is.

Napraforgóban állományszárításra akkor kell kijuttatni, amikor a kaszatok nedvességtartalma 20–30%-os. Gyommentes napraforgóban az Amega dózisa 2,0 l/ha, évelő gyomokkal erősen fertőzött területen 5,0 l/ha.

A készítmény nem szelektív, a permetlé elsodródása esetén a környező kultúrákat károsíthatja.

Légi kijuttatása napraforgóban legalább 10 ha összefüggő területen, cseppnehezítő adalék felhasználásával engedélyezett. A kijuttatáshoz 50–60 l/ha permetlé-mennyiség és finom porlasztás javasolt. Hidas traktorral végzett kijuttatás esetén nagy hasmagasságú (> 150 cm) földi géppel csak a permetlé elsodródását gátló cseppnehezítő adalékanyag hozzáadásával juttatható ki a készítmény. Ajánlott a 400–500 mikronos cseppméret használata, 25–50 csepp/cm2 fedettséggel. Javasolt a légbeszívásos lapos sugarú fúvóka alkalmazása hagyományos vagy kompakt kivitelben.

Farkas Ádám
termékfejlesztési vezető
Nufarm Hungária Kft.

www.nufarm.hu