fbpx

RAPOOL: Clearfield repcében is az élen

Írta: Szerkesztőség - 2014 június 03.

Az őszi káposztarepce hozamának emelkedése párhuzamos a hibridnemesítés fejlődésével. Hosszú távú trendek alapján évente 60-80 kg a hektáronkénti hozamnövekedés átlagos mértéke. Ennek több mint 50%-át a nemesítők biztosítják új hibridjeikkel, melyek a nagyobb termőképesség és termésbiztonság mellett magasabb olajtartalommal és megbízhatóbb betegség-ellenállósággal is rendelkeznek.

A RAPOOL a nemesítési munka során, éves szinten több ezer apa- és anyavonal kombinációt tesztel, szelektál és értékel. Ennek eredménye egy olyan széles hibridválaszték és genetikai sokszínűség, amely a gyakorlatban előforduló minden termelési helyzetre megoldást tud kínálni: korai vetés, késői vetés, mulcsvetés, fómarezisztencia, speciális gyomösszetétel, N-hatékonyság, homok- és vályogtalajok, szakaszolt érésidő, könnyű betakaríthatóság.

Kiváló hibridek, kiváló jövedelmezőség

A hazai növénytermesztés korszerű vetésszerkezetének kialakításában mára vitathatatlanul meghatározó szerephez jutott az őszi káposztarepce. Nemcsak jövedelmező termeszthetősége miatt, hanem mint a következő évben utána jövő őszi kalászosok legjobb előveteménye is. Változó piaci és időjárási körülmények között döntő szempont az elérhető legmagasabb termés és a lehető legnagyobb termésbiztonság. E kritériumoknak pedig vitathatatlanul a hibridek felelnek meg leginkább: nagyobb termőképességük, jobb stressz-tűrésük és termésstabilitásuk, jobb tápanyag hasznosító-képességük, nagyobb kelésbiztonságuk és szélesebb vetésidő-intervallumuk ugyanis olyan agronómiai előnyök összességét testesítik meg, amelyek a magasabb vetőmagköltség figyelembevételével is egyértelmű jövedelemtöbbletet biztosítanak a fajtákkal szemben.

A világ első restaurált hibridrepcéinek 1995-ben történt állami elismerése a RAPOOL nevéhez fűződik. Az azóta eltelt időszak egyértelmű tendenciája a hibridrepcék egyre nagyobb vetésterületi aránya Európa-szerte. Termésfölényüket valamennyi régióban és valamennyi évjáratban, eltérő talajművelési rendszerekben és eltérő termelési intenzitásnál is igazolták.

Clearfield hibridrepcék: EDIMAX CL és VERITAS CL

A RAPOOL folyamatos innovációja lehetővé teszi, hogy a helyi termesztés körülményeihez, gyomirtási technológiájához legjobban igazodó hibrid kiválasztásával teremtsük meg a nagy termés és jövedelmezőség alapjait.

 

 

 

 

Az EDIMAX CL a hazai klimatikus adottságokhoz kiválóan alkalmazkodó hibrid, amely a NÉBIH hivatalos fajtavizsgálatai alapján elsőként részesült állami elismerésben az imidazolinon-ellenálló hibridek közül. Az EDIMAX CL a jól ismert RAPOOL hibridelőnyök mellett – magas termőképesség, nagy termésbiztonság, – a Clearfield gyomirtási technológiához kapcsolódó előnyeivel is hozzásegíti a nehéz gyomviszonyok között gazdálkodó termelőket az eredményes és jövedelmező repcetermesztéshez (1. ábra). Emellett agronómiai tulajdonságai is kiemelkedőek: télállósága, szárazságtűrése, jó állóképessége és alacsony pergési hajlama alapján a hagyományos hibridrepcék bármelyikével szintén felveszi a versenyt.

 

 

A VERITAS CL a RAPOOL 2014-es portfóliójának egy új, RLM7 fómarezisztens Clearfield-hibridje. A VERITAS CL a NÉBIH 2013-as fajtaösszesítő kísérleteinek eredménye szerint a Clearfield csoportban magasan a legjobb eredményt érte el magtermés (5,08 t/ha =110,0%) tekintetében (2. ábra).

 

 

Egy robusztus, magas növésű hibridről van szó, amely nagyon jó élettani és kórtani jellemzőkkel rendelkezik. Gyors őszi fejlődése miatt vetését közép és késői időpontokra, erőteljes fejlődése miatt pedig nehéz talajadottságú területekre is javasoljuk. Kiváló a szárazságtűrő-, valamint tél ellenálló képessége is. A legagresszívebb fóma-törzsekkel szemben is rendkívül jó védekezőképességgel rendelkezik. A Clearfield technológiával együtt alkalmazva egyaránt megbízható megoldást jelenthet a magas terméshozam elérésére és a klímaváltozás következtében fellépő gyomirtási nehézségekre is.

Blum Zoltán
RAPOOL Hungária Kft.

www.rapool.hu