fbpx

Egészséges, jó minőségű búza hatékony technológiával

Írta: Szerkesztőség - 2014 április 04.

Az Ostffyasszonyfai Petőfi Mezőgazdasági Szövetkezet 53 éve alakult a Rába mentén, Vas megye Észak-keleti részén. Jelenleg 1500 hektár szántóterületen gazdálkodnak, de a növénytermesztés mellett szarvasmarha tenyésztéssel és biogáz előállítással is foglalkoznak. A szántó terület kb. harmada minden évben kalászos, aminek nagyobb hányada őszi búza.

Ottjártunkkor Bognár István növénytermesztési ágazatvezető mondta el tapasztalatait.

Fajta: Antonius
Elővetemény: repce, szója, siló kukorica
Fejtrágya: 80 – 90 kg N hatóanyag egy menetben (szuszpenzió)
Gyomirtás: Mustang Forte (1x)
Rovar elleni védelem: Sherpa (1-2x fertőzöttségtől függően)
Gomba elleni permetezés: Tango® Star (1x)
Stressz kezelés, növényaktiválás: Fertileader® Vital (1x)

Célunk a jó minőségű malmi búza előállítása az olasz és osztrák piacokra.
A határon túl keresett és jól fizetett fajta az Antonius, de csak a legjobb minőségben. Hogy ezt minden évben elő tudjuk állítani, hatékony gomba elleni védelemre és stresszkezelésre van szükség az időjárás ellenében.

A BASF gombaölő szerét, a Tango® Star-t a teljes búza területre használjuk a gombafertőzések megelőzésére. A szűkös költségvetés miatt sajnos csak egyszeri kezelésre van lehetőségünk, így a jó hatás mellett fontos számunkra a szer széles hatásspektruma is.

A Timac Agro piacra lépése óta használjuk elsősorban a minőség javítására a Fertileader® Vital bio-stimulátort, ami mellé a teltebb szemek miatt hozamnövekedés is párosul. Mivel a gyártó tájékoztatása szerint a transzport folyamatok fokozása miatt a felszívódó növény védőszerek hatását is javítja idén beállítottunk egy kísérletet, amiben kontroll mellett vizsgáltuk önállóan a Tango® Star és a Tango® Star-ral egyszerre kijuttatott Fertileader® Vital hozam- és minőségjavító hatását.

 

* Technológia hozzáadott számított nyeresége a többletköltség levonása után.

 

A Fertileader® Vital-nak köszönhetően pedig tovább volt zöld a növény, ami együttesen lehetővé tette a zászlós levél fokozott termelését, a szemek kitelését és a beltartalmi paraméterek javulását.

 

1. Kontroll

 

 

2. Tango® Star

 

 

3. Tango® Star + Fertileader® Vital

 

A technológia előnyét a mért eredmények és megtérülési számítások is igazolják. A fejlődés folyamán a Tango® Star hatása miatt egészségesebb volt az állomány.

 

 

Megfelelő alapellátás és a technológia precíz alkalmazása mellett mindenkinek javasolni tudom a két termék használatát!

A technológia alkalmazásában és a kísérlet végrehajtásában, értékelésében kezdetektől fogva nagy segítségemre volt a két cég szaktanácsadója.

Kérdése van termékünkkel kapcsolatban?

 

Hívja szaktanácsadónkat!