A bélgyulladás rejtett költségei

Címke: ,
Kategória: Sertés

Az utóbbi években nagyon sok kutatás és vita tárgyát képezték azok az állattenyésztésben jelentkező gyulladásos eredetű veszteségek és problémák, amelyeket a szabadgyökök és az oxidatív stressz okoz.

A gyulladásos reakciók, a szabadgyök okozta károk és az oxidatív stressz nem betegségek, hanem a normális sejtes folyamatok melléktermékeinek tekinthetők. Bár a gyulladás részt vesz a szervezet védekezésében és a betegségek elleni harcban, hatására a test normális immunműködése és a metabolikus folyamatok leállnak. Nem a gyulladás a probléma tehát, hosszabb távon azonban a következményei súlyosak lehetnek: teljesítményzavarok, az energiahasznosulás problémái, súlycsökkenés, felszívódási zavar, hasmenés, a takarmány rosszabb hasznosulása; romlik a takarmányköltség és haszon aránya, így az állattartás gazdaságossága is. Ily módon a gyulladásos tünetek megfékezése állatjóléti, termelési és gazdaságossági szempontból egyaránt kiemelkedő jelentőséggel bír.

A BIOMIN nemcsak a Digestarom® nevű növényi eredetű takarmánykiegészítőnek a termelésre gyakorolt hatásait elemezte ki, hanem azt is, hogy hogyan hat a belekben levő gyulladásra. A Digestarom® felveszi a harcot a gyulladással, így az állatnak több energiája marad az emésztésre és a termelésre.

A Digestarom® az egyik legsikeresebb növényi eredetű teljesítményfokozó az állati takarmányozásban. Kifejlesztésében és átfogó tesztelésében szerte a világban kutatók és szakemberek sokasága vett részt. Többszörösen is bizonyítást nyert, hogy a Digestarom® takarmányba adagolásával javulnak a termelési mutatók. A vizsgálat fő témái az állatok növekedésének, a takarmány hasznosulásának tanulmányozása mellett az alábbiak voltak: egészségi állapot (mortalitás csökkenése, hasmenés előfordulása), kevesebb emészthető takarmánykomponens alkalmazása, az immunválasz és az anyagcsere-folyamatok átfogó kutatása (tápanyagok és aminosavak vékonybélbeli emészthetősége), valamint a bélrendszer különböző szakaszainak mikrobiológiai vizsgálata. További kutatás foglalkozott a Digestarom® húsminőségre gyakorolt hatásával, az ammóniakibocsátás csökkentésével, legújabban pedig gyulladáscsökkentő és antioxidatív hatásával.

Gyulladás: okok és tünetek

A gyulladás a test természetes válasza, amelynek okozója fertőző ágens, a takarmányban fellelhető toxin, fizikai és kémiai probléma vagy testi sérülés. A gyulladás egyik célja, hogy védje a sérült területet.

A legtöbb ember jól ismeri a balesetek vagy sportsérülések miatt bekövetkező fájdalmas gyulladásokat. Ha fertőzés lép fel, akkor a gyulladás nem keverendő össze vele – a gyulladással tulajdonképpen a test válaszol a fertőzés kiváltó okára. A kiváltó ok behatása után sejtkárosodás és a fájdalomreceptorok stimulálása történik, amely különböző közvetítő anyagok felszabadítása révén lázat, helyi keringési zavarokat és beszűrődést okoz. Ezt jelzik a gyulladás fő tünetei: kipirulás, duzzanat, melegség, fájdalom és funkciózavar.

A gyulladás teljesítménycsökkentő hatású!

A gyulladás hosszú távú következménye: teljesítményzavarok, az energiahasznosulás problémái, súlycsökkenés, felszívódási zavar, hasmenés, a takarmány rosszabb hasznosulása; romlik a takarmányköltség és haszon aránya, azaz az állattartás pazarlóvá, gazdasági szempontból nem optimálissá válik. Helyesebben; a gyulladás a belekben közvetlen módon hasmenést és a tápanyag elégtelen felszívódását okozza, és ez vezet aztán a takarmány (és pénz) pocsékolásához. A probléma megoldásának kulcsa tehát vitathatatlanul az emésztés olyan optimalizálása, amely csökkenti a belekben levő gyulladást, és segíti az állat teljes szervezetében az antioxidatív folyamatokat.

A tudományos eredmények világos üzenete az, hogy a gyulladás energiaigényes folyamat az állat számára, ami a napi haszon csökkenésében mutatkozik meg. Egy malacokon elvégzett független vizsgálat is megerősítette ezt, ahol azt mérték, hogy mekkora a gyulladás által okozott kár a napi súlygyarapodásra és a takarmányfogyasztásra vonatkoztatva, a gyulladást okozó faktorok hatására (IL-1ß, PGE2, kortizol) (Liu et al. 2003).

A 14-28. életnapig tartó időszak alatt a gyulladásos faktorok hatására a kísérleti csoportban a napi testtömeg-gyarapodás lecsökkent 525 g-ra (normál: 605 g), a takarmányfelvétel pedig 838 g-ra (normál: 962 g). Egyfelől az állatok kevesebb energiát használtak (az étvágytalanság miatt alacsony volt az energiabevitel), másfelől azonban a test küzdött a gyulladással, ez pedig fokozott energiát kívánt. Az emberhez hasonlóan az állatok is abbahagyják az evést, ha gyulladásos tüneteik vannak.

A Digestarom® véd a gyulladástól

A Digestarom® gyulladás elleni hatását egy in vitro kísérletben fedezték fel, mikor bélhámsejtekben vizsgálták az NF-B célzott gyulladásos gének (IL-8, ICAM-1, MCP-1) módosulását.

A Digestarom® jelentősen csökkentette az NF-B célzott gének (IL-8, ICAM-1, MCP-1) mRNS szintjét. Ezek a jelzőfehérjék jelzik és tartják fenn a sejtek gyulladási reakcióit. A Digestarom® védő hatása abban is jelentkezik, hogy stimulálja az antioxidatív Nrf2-t, amely a sejtvédelem fehérjéinek termeléséért felelős.

Ily módon a Digestarom® rendszeres használatával megelőzhetők a bélrendszer gyulladásai, hiszen gátolja az NF-B utat (gyulladáscsökkentés) és stimulálja az Nrf2 antioxidatív faktort (sejtvédelem). Ez megszakítja azt a körfolyamatot, amely a gyulladás közvetítőanyagait bocsátja ki, és amelyek egyébként intenzív gyulladást, nekrózist és teljesítménycsökkenést okoznának. A Digestarom® rendszeres használata megelőzi a bélrendszerben jelentkező gyulladásos tüneteket. Az állatot nem éri bélrendszeri stressz, több energiája marad a termelésre.

Gyakorlati következtetés:

 • A gyulladás természetes sejtes folyamat.
 • A kiterjedt gyulladás azonban a teljesítmény csökkenése miatt költséges.
 • A Digestarom® véd a gyulladás ellen, az állat szervezete energiát takarít meg, amit az emésztésre és a termelésre tud fordítani.
 • Basharat Syed

  Biomin GmbH

  Ez a cikk a MezőHír 2013/11 - november-decemberi számában jelent meg.

  %d blogger ezt szereti:
  http://wp.me/p6OYBQ-y02

  -=oOo=-