fbpx

Egy nehéz év kukoricabajnokai

Írta: Szerkesztőség - 2013 november 13.

Kevesen tudják, hogy a Marton Genetics hibridkukoricáinak sikere mögött kereken 60 év korszakalkotó újításai és folyamatos fejlesztések állnak.

A martonvásári kutatók állandó célkitűzése, hogy a Kárpát-medence éghajlatának, talajviszonyainak legmegfelelőbb hibrideket hozzák létre, amelyek a nem ritkán szélsőséges időjárási viszonyok közepette is biztos, jó minőségű termést hoznak.

A gazdák körében köztudott, hogy az idei, 2013-as év sem volt híján időjárási fordulatoknak, és még ebben a kukoricáknak nem túl kedvező évjáratban is bizonyos helyeken kiemelkedő termésátlagot produkált több Marton Genetics kukoricahibrid.

 

Mv 270

Az Mv 270 egy kiváló termőképességű, igen korai hibrid. A koraiságából adódóan másodvetésre is nagyszerűen alkalmas.

A székelyföldi Imecsfalván az idei évben 10,28 t/ha eredményt produkált 20,2% betakarításkori szemnedvesség mellett. A termőképességének alapjául vastag csövei szolgálnak, melyeken mélyre nyúló szemek vannak, tőszámhiány esetén két csövet is fejleszt.

Mv 255

Éréscsoportjának egyik legkiemelkedőbb termőképességű hibridje. A 2013-as aszály sújtotta évben Nírmadánál 11,33 t/ha termést hozott 18,30% szemnedvesség mellett. Szilárd szárú, igen generatív típusú hibrid, csövei végig termékenyülnek, sok növény hajlamos két csövet hozni.

Hunor

Íme egy megbízható harcos, aki dacol az elmúlt évek szélsőséges időjárásával. Kiváló termőképességgel rendelkezik, amelyet a 2013-as évjárat eredményei is igazolnak: Nyírmadán 12,46 t/ha termést produkált 20% szemnedvesség mellett.
Erős szárú, kétcsövűségre erősen hajlamos hibrid. Csapadékhiányos, gyenge adottságú területeken, alacsonyabb tőszámmal rendelkező állományokban, száraz években kimagasló termésekre képes.

Mv 350

Nagy termőképességet hordozó, korai hibrid. Kiemelkedő termésstabilitás jellemzi. Az ország egész területén, a déli megyékben őszi kalászos előveteményként is vethető.

2013-ban a szabolcs-szatmár-beregi Nyírmadán 13,08 t/ha termést hozott.

Estilla

Az ország egész területén vethető hibrid meghálálja az intenzív körülményeket, jó adottságú termőhelyeken kiemelkedő termésátlagot produkál. Vízleadása gyors, dinamikus.

2013-ban Mosonmagyaróvár térségében 12,33 t/ha termést hozott 14,5% betakarításkori szemnedvesség mellett!

Mv 343

Ez a kukorica a martonvásári nemesítés évek óta bizonyító vezéregyénisége. Kiválóan alkalmazkodik az eltérő agronómiai feltételekhez és termőhelyi adottságokhoz, vízleadása gyors, dinamikus. Az idei aszályos, kedvezőtlen csapadékellátottságú évben 12,56 t/ha termést hozott.

 

Kamaria

Minden termőhelyen és minden évjáratban átlagot messze meghaladó termésszint várható ettől a hibridtől. 2013-ban Hajdúnánáson 15,2 t/ha átlagtermést hozott 16%-os betakarításkori szemnedvesség mellett! A Kamaria, mint korai hibrid az ország minden kukoricatermő vidékén termelhető.

Mv Tarján

Kiegyenlített termésre képes eltérő klimatikus és termőhelyi adottságok mellett.
Az idei aszályos évben Fajsz térségében 11,01 t/ha eredménnyel teljesített 14,5% szemnedvességgel.

Tenyészidejéből adódóan az ország fő kukoricatermő területein biztonsággal termelhető. Az Mv Tarján a költséghatékonyságra törekvő gazdálkodó egyik legkiválóbb választása.

Mikolt

A Mikolt a középérésű tenyészidőcsoport legelején érő hibrid. Korai virágzás jellemzi, ami megalapozza kiváló stressztűrő képességét. Átlag feletti termésekre képes, a jó termőhelyi körülményekre és a növekvő műtrágyaadagokra kiugróan magas eredményekkel reagál.

2013-ban Hajdúszoboszlónál szemtermése 14,92 t/ha szintet ért el, 17,2%-os szemnedvesség mellett!

Mv Koppány

Az Mv Koppány az utóbbi évek rendkívüli időjárásaiban folyamatosan bizonyította átlag feletti termőképességét, ami jó vízleadással párosult. Remek teljesítményt nyújt a kedvező csapadékellátottságú évjáratokban. Aszályos években is átlag feletti terméseredményre képes, bárhol megállja a helyét.

2013-ban a bács-kiskun megyei Fajszon 11,71 t/ha termést hozott alig 14,5% szemnedvesség mellett!

Miranda

A Mirandában genetikailag rejlő magas terméshozam-potenciál jó tápanyagellátottságú területeken, intenzív gazdálkodási körülmények között érhető el. Kedvező, csapadékos évjáratokban minden termőhelyen kiemelkedő teljesítményt nyújt. Az idei, aszály sújtotta évben Fajszon 11,13 t/ha termést hozott 14,5%-os szemnedvesség mellett.

Mv 500

Kiemelkedő terméspotenciálja korai vetés és intenzív termesztési körülmények között, megfelelő tápanyag- és csapadékellátottság mellett tud realizálódni. Az idei év csapadékkal nem kedvezett, mégis, az Mv 500 az extrém szárazság ellenére Hajdúnánáson 11 t/ha eredményt hozott üzemi kísérletben. Az Mv 500 a legnagyobb termésekre képes martonvásári nemesítésű kukoricahibrid, amit főképp rendkívüli csőméretének köszönhet.

A Marton Genetics hibridkukoricák széles kínálatából minden hazai gazda megtalálja a termőterületére jellemző talaj- és klimatikus viszonyokhoz leginkább alkalmazkodó hibridet, amellyel kiváló hozamot érhet el. A kiválasztásban a Marton Genetics szakértő kollégái bárkinek örömmel segítenek.

Tekintse meg a videót!

 

Tudjon meg még többet a martonvásári hibridkukoricákról!

www.martongenetics.hu