fbpx

Szuper lehetőség a kalászos gyomirtásban!

Írta: Szerkesztőség - 2013 április 09.

Az ország jelentős területén jól fejlődtek az őszi vetések, ám a csapadékos és enyhe időjárásnak köszönhetően már gyakran találkozhatunk gyomos területekkel. Ezek a gyomnövények tavasszal a gabonával együtt fejlődve jelentős mennyiségű tápanyagot és vizet vonnak el a kultúrnövénytől, ezért különösen fontos lesz a megfelelő gyomirtás elvégzése.

A Cheminova Magyarország Kft. olyan kétszikű gyomok ellen hatékony készítményeket forgalmaz, amelyek fejlettebb állományban is használhatóak, a gabonára teljesen szelektívek, és mégis széleskörű gyomirtó hatással rendelkeznek, a vetésváltást pedig nem korlátozzák.

A tribenuron-metil (Nuance 750 WG) egy jól ismert hatóanyag, amely a levélen keresztül hat; hatására az érzékeny gyomnövények növekedése gyorsan leáll, és néhány nap elteltével a tünetek láthatóvá válnak. A kalászosokban lévő legtöbb magról kelő kétszikűfaj (ebszikfű, napraforgó-árvakelés, tyúkhúr, árvacsalán, vadrepce, stb.) és a mezei acat ellen is hatékony. Az orvosi füstike, a porcsin keserűfű, a herbicidtoleráns napraforgó-árvakelés és a ragadós galaj esetén kombinációs partner szükséges. Az acat a tőlevélrózsás állapotában a legérzékenyebb, ebben az esetben 25 g/ha dózis javasolt.

 

 

A Nuance 750 WG használata nagyon rugalmas, mivel kalászosokban a fagyok megszűnését követően a zászlóslevél megjelenéséig alkalmazható. Utóvetemény-korlátozás nincs.

Annak érdekében, hogy a megfelelő gyomirtást még nehezen irtható fajok esetén is költségtakarékosan lehessen elvégezni, ikercsomagolások állnak rendelkezésre.

Jól bevált kombináció a Nuance Star csomag, amelyben található Nuance 750 WG (200 g/csomag), ami az előzőekben leírt széleskörű hatékonysággal és rugalmas felhasználhatósággal rendelkezik, és a Fluxyr 200 EC (5 l/csomag), amelynek a hatóanyaga a fluroxipir. Kiváló hatékonysággal rendelkezik az aprószulák, sövényszulák, hamvas szeder, tyúkhúr, valamint a ragadós galaj ellen is, ezért a Nuance 750 WG-t jól kiegészíti. Kalászosokban a készítményt a kultúrnövény 2-3-leveles állapotától a zászlóslevél megjelenéséig lehet kijuttatni. A Nuance Star csomagot akkor alkalmazzuk, amikor a gyomnövények az aktív növekedési szakaszban vannak. A gyomok általában 2-4-leveles korukban a legjobban irthatók, a ragadós galaj 2-6-örvös állapotában, a mezei acat tőlevélrózsás és 10 cm-es fejlettsége között a legérzékenyebb. Egy csomag 10-12 ha kalászos kezelésére használható. Abban az esetben, ha a galaj túlfejlett és/vagy nagy egyedszámban van jelen, 10 hektárra juttassuk ki a készítményeket!

A Nuance Star kalászosokban, kíméletes hatóanyagainak köszönhetően, igen rugalmas felhasználást tesz lehetővé, és megkésett kezelés esetén sem károsítja a kultúrnövényt. A csomagban található Hyspray erősíti, gyorsítja a hatást.

Azokon a területeken, ahol a magról kelő fajok mellett a mezei acat okoz problémát a Nuance Combi nyújtja a megfelelő megoldást. A csomag tartalma: 200 g Nuance 750 WG+10 l Mecaphar 750 (MCPA hatóanyag)+5 l Hyspray. Ez egy kettős hatású gyomirtó szer. A két hatóanyag jól kiegészíti egymást, és együttes használata kizárja a rezisztencia kialakulását. Mindkét anyag levélen keresztül szívódik fel. A gabonában megjelenő fontosabb kétszikű gyomok mindegyikére hatásos, kivéve a ragadós galajt.

A Nuance Combi tavasszal a búza és árpa bokrosodásának végéig használható fel. A csomag 11-12 ha-ra elegendő; természetesen a két szer külön is felhasználható, a szakmai kihívásoknak megfelelően. Ebben az esetben az acat és a korán kelő gyomok ellen a Mecaphar 750 használható, majd a későn kelő pl. napraforgó-árvakelés ellen a Nuance 750 WG. Abban az esetben, ha az elővetemény herbicid toleráns napraforgó volt, a Mecaphar 750 kijuttatását akkorra időzítsük, amikor már ez is kikelt.

 

 

Ebben az évben egy új terméket is ajánlunk a kalászosok gyomirtására, ez a Nuance Super. Azokon a területeken javasoljuk a felhasználását, ahol a Nuance 750 WG önmagában azért nem elég, mert a herbicid- (imazamox vagy tribenuron-metil) toleráns napraforgó árvakelése is gyomosít. A Nuance Super 250 g/kg tribenuron-metilt és nagyon magas arányú, 500 g/kg tifenszulfuron-metilt tartalmaz, amelynek köszönhetően a fent említett árvakelés ellen is kiváló hatékonysággal rendelkezik. Dózisa 50 g/ha, amely a ragadós galaj kivételével az egyéb jelentős magról kelő kétszikű gyomok ellen hatékony. Zászlóslevél megjelenéséig kijuttatható, így a későn csírázó T4-es gyomok ellen is használhatjuk. A szükséges nedvesítőszert ingyen biztosítjuk, ennek használata elengedhetetlen a jó hatás elérésének érdekében.

A fenti ajánlatokból látható, hogy a Cheminova bármilyen kétszikű gyom-problémára tud hatásos és mégis takarékos megoldást adni a termelőknek, anélkül, hogy a kalászos után termeszthető kultúrák körét befolyásolná; akár őszi káposztarepcét is nyugodtan vethetünk, nem kell korlátozással szembenézni.