fbpx

Mennyi nitrogént adjunk a búzának?

Írta: Szerkesztőség - 2013 április 01.

Hála a bőséges téli csapadéknak, január végére a talajok felső rétegében gyakorlatilag megszűnt az elmúlt másfél év szárazsága során kialakult vízhiány.

A talajok mostanra átnedvesedtek, sok helyütt már telítődtek is vízzel. Ez a vízkészlet elegendő tartalékot biztosít az őszi vetéseknek március-áprilisig, ami – a vetések általános jó állapota mellett – józan optimizmusra ad okot az idei terméseredményeket illetően.

A tavaszi első fejtrágyázás nemcsak a bokrosodás miatt, hanem a kalászkezdemények kialakulásában is fontos. A vegetáció gyors és erőteljes megindulását az azonnal felvehető nitrát-nitrogén kijuttatása segíti elő a legjobban. Az első műtrágyaszórással kijuttatott hatóanyag mennyisége attól függ, hogy mennyi ásványi nitrogén szabadult fel a talajban az ősz és a tél során. Ezt több tényező is befolyásolja. Másrészről a könnyű, homokos talajokon számolnunk kell azzal is, hogy a nagy mennyiségű csapadék az ásványi nitrogén nagy részét a talaj mélyebb rétegeibe mosta le, így az a fiatal búzanövények számára nem feltétlenül elérhető. A kijuttatandó nitrogén-hatóanyag mennyiségét tehát a következők határozzák meg: a tábla talaja és előélete (a korábbi években kijuttatott tápanyagok mennyisége), a helyi időjárás és csapadék, illetve az elővetemény. Ezek a tényezők +/- 20 kg/ha-ral is módosíthatják az általános ajánlásokat.

Lássunk néhány példát! Általában az első tavaszi nitrogén-fejtrágyázásnál 50-70 kg/ha N-hatóanyag-mennyiség ajánlott. Ezt csökkenthetjük 10-20 kg/ha adaggal, ha:

  • a terület talaja szárazabb és többször volt erős fagy;
  • a talaj humuszban gazdag, és aktív talajélettel rendelkezik;
  • az elővetemény repce, pillangós vagy zöldségnövény volt.

Növelni szükséges az ajánlott mennyiséget 10-20 kg/ha-ral, amennyiben:

  • enyhe és kifejezetten csapadékos volt a tél;
  • a talaj nehéz, hideg, agyagos;
  • napraforgó, kukorica, illetve gabona volt az elővetemény, és a szármaradványok ott maradtak a területen;
  • a növényállomány túl sűrű, túlfejlett.

Természetesen a talajvizsgálat eredménye mindenképpen mérvadó. Ha eszerint a talaj foszfor- és káliumtartalma alacsony, megfontolandó tavasszal egy magas nitrogén- és alacsony P- és K-tartalmú NPK-műtrágya kijuttatása is.

Műtrágyáink közül a búza kora tavaszi fejtrágyázására a NAC 27 N (MAS) mellett, a COMPLEX 20/8/8+3MgO+4S és VARIO 21/7,5/7,5 termékeinket javasoljuk.

A LINZER AGRO TRADE 2013-ban L.A.T néven és új logóval, de változatlan szakértelemmel és kiváló minőségű műtrágyákkal áll a termelők rendelkezésére. Keresse bátran értékesítő kollégáinkat!

Hoyer Rita