fbpx

A TeeJet sorvezetők jelene… és megjelent a jövő is…

Írta: Szerkesztőség - 2013 március 17.

A Teejet – mint a permetezéstechnika vezető gyártója – már igen korán elkezdett foglalkozni a GPS-es sorvezetőkkel. A kezdetben indult Centerline-sorozat egyetlen tagja a 2006-ban debütált 220-as még ma is elérhető; köszönhetően a népszerűségének, ami stabil működésének, kedvező árának, valamint a 30 cm alatti pontosságának tudható be.

 

A Teejet Centerline 220 sorvezető este ködben és szikrázó napsütésben is jól használható

 

Miért kerül egy egyszerű sorvezető egy autós navigáció árának a többszörösébe?

Bizonyára sokakban felmerült már ez a kérdés. A választ a Teejet esetében a DGPS-technológia különlegessége adja. Az autós navigációk csak az AGPS jelet veszik, amely 1 m feletti pontosságot tud csupán, a DGPS viszont veszi a műholdak differenciál jelét, ezért tud 30 cm alatti (Teejet Matrix esetében 15-20 cm közötti) pontossággal vezetni az ingyenes jellel. A Teejet Centerline 220 sorvezető este ködben és szikrázó napsütésben is jól használható. Az esti használatot az éjszakai szélcsendesebb időjárás indokolja; ekkor minden sorvezető képernyője jól látható, de szikrázó napsütésben ez nincs mindig így. Ezért a Teejet nem csak hogy extra erős háttérvilágítású kijelzőket használ sorvezetőiben, de egy a képernyő felett található led-sor is segíti a tájékozódást, ami minden esetben jól látható, ráadásul színekkel is figyelmeztet a párhuzamostól való eltérés mértékéről. További extra funkció a Centerline 220-nál pedig a pontra való visszatérítés, ami például a permetlétartály kiürülésének helyére tud utántöltést követően visszavezetni.

De térjünk rá a jövőre, ami most, az újság megjelenésekor már rendelhető; ez a Teejet Matrix Pro GS. Ez a legújabb verzió a Matrix G-sorozathoz képest sokkal erősebb processzorral és új csatlakoztatási lehetőségekkel, lehetséges funkciókkal is rendelkezik.

 

A DGPS veszi a műholdak differenciál jelét, ezért tud 30 cm alatti pontossággal vezetni az ingyenes jellel

 

A műszerhez 5,7” vagy 8,4”-os színes érintőképernyős kijelző tartozik, a kezelt területet kékkel, a duplán kezeltet pirossal festi ki. A munka során a kezelt területet méri, és a körbekerült terület nagyságát is tudja mérni. Miután a körbekerüléssel egy területet megad a műszernek, az nyomvonalat is tud tervezni, azt, hogy hogyan a leggazdaságosabb a területen végigmenni, a teljes egészet kezelni.

További csatlakoztatható egység a dőléskiegyenlítő modul, amely dombos területek esetén szükséges, valamint a permetcseppméret-visszajelző modul, amellyel a kezelő a traktorban ülve folyamatosan ellenőrizheti a permetezés minőségét. Hozamtérkép szerinti szabályzást is vezérelhet a Matrix Pro GS, amennyiben a gazdaság talajvizsgálattal vagy kombájnra szerelt hozammonitorral megfelelő .shp formátumú térképet készít.

Gyakori igény a 2-5 cm-es pontosság, más szóval vetési pontosság. Ennek elérésére is van mód; ehhez vagy RTK-jelre van szükség, amelyre vagy előfizetni lehet, vagy bázisállomást kell létrehozni, és ekkor RTK-jel feldolgozására alkalmas antennát kell felszerelni. A másik megoldás az RX610 antenna vásárlása, amely a geológusok által használt CORS-rendszert használja, amely Magyarországon ingyenes, bár ez a rendszer internetkapcsolatot is igényel, ami azonban egy megfelelő SIM kártyával megoldható. Ezen vetési pontosság mellé minden esetben javasoljuk az automata kormányzás beszerelését is, mivel kézzel a 2-5 cm pontosságot nem lehet megfelelően követni.

A Teejet Matrix sorvezetők melletti legerősebb érvek a következők: programjuk otthon ingyenesen frissíthető mindig a legfrissebb verzióra; a csatlakoztatható kamera képe, egyedülálló módon, folyamatosan munka közben is kitehető a monitorra, és a legfőbb, hogy – piacvezető módon – a legtöbbféle permetező- és műtrágyaszóró-monitorral köthető össze.

A Teejet-termékek magyarországi forgalmazója a SZEGÁNA Kft.