fbpx

Az MRY fajta története és lehetőségei

Írta: Szerkesztőség - 2012 október 20.

A Meuse-Rhine-Yssel fajta szarvasmarha (röviden MRY) hazánk legújabb kettős hasznú fajtája, mely Hollandiában nagyon elterjedt elsősorban rendkívüli gazdaságossága miatt!

– 1874 óta van bejegyezve az MRY fajta az NRS-nél (ma CRV-ként ismerjük),

– 1905-ben, elismert fajtaként, elindították az MRY törzskönyvet.

Akkoriban az MRY az egyike volt a három leggyakoribb fajtának Hollandiában. A 60′-as, 70′-es években ez a fajta képviselte a holland tejelő tehenek 25%-át, több mint 500 ezer tehénnel.

Azóta a fajtatiszta egyedek száma, a megváltozott körülmények miatt, gyorsan csökkent. 2004-ben hozzávetőleg 14 000 tehenet jegyeztek be, amelyek legalább 87,5% vérhányaddal rendelkeztek. 2008-ban ezt a számot sikerült 15 000 fölé növelni.

Az MRY fajtát Hollandiában két, földrajzi határokkal szegélyezett területen hozták létre, és elhelyezkedésüknek megfelelően hívták keleti vagy déli MRY-nak. Természetesen a két változat között minimális az eltérés, a különbség a déli típus sötétvörösebb színében mutatkozik meg. Bár az állatok színe egyre kisebb jelentőséggel bírt, mivel a gazdasági szempontok kerültek előtérbe, ennek ellenére egyes farmerek még mindig nagy figyelmet szentelnek ennek a tulajdonságnak.

 

A gazdasági számok jelenleg azt jelzik, hogy az MRY fajtával rendelkező
farmerek 1 centtel számíthatnak magasabb jövedelemre tej kg-onként

 

A fajta leírása

Az MRY egy vörös-fehér színű, kettős hasznosítású fajta. Testmérete és felépítése magában hordozza a fajtacsoport jegyeit. A tehenek lábvége erős, farlejtése kifejezetten jó. Általában jellemző rájuk a robusztus testfelépítés, a kitűnő izmoltság, vastag combok.

Közepes tejtermelése mellett a tej beltartalmával, különösen annak fehérjeszázalékával emelkedik ki a többi fajta közül. Az MRY viszonylag jól megbirkózik a változó feltételekkel, így a tenyésztők könnyebben boldogulnak vele. Kiváló fertilitásával és könnyű ellésével sok problémától és extra kiadástól kíméli meg gazdáját.

Az MRY marha erősségei: a hosszú hasznos élettartam, az egészséges, strapabíró körmök, ami alacsony állatorvosi költséget jelent, és így nagyobb profitot eredményez. A gazdasági összehasonlítások egyértelműen mutatják, hogy a tejtermelés költségei ilyen fajta marhákkal viszonylag alacsonyak. A gazdasági számok jelenleg azt jelzik, hogy az MRY fajtával rendelkező farmerek 1 centtel számíthatnak magasabb jövedelemre tej kg-onként, mint a holstein-fríz tenyésztők.

A ’80-as években az MRY fajta tenyésztési programja nem volt túl sikeres, és kevés jó bikát ajánlottak mesterséges termékenyítésre. A tejtermelése alacsonyabb volt, mint a vörös holsteinnek, de mint kettős hasznosítású fajta, ennek ellenére komoly jövedelemre tett szert a felhasználója a borjú- és vágóállat-eladásból. Az MRY-tenyésztők ekkor Kanadából származó vörös holstein-fríz bikákkal elindították a keresztezést, amelyektől így a feketéhez hasonló tejtermelési színvonalat remélték.

A legtöbb farmer meg volt róla győződve, hogy a növekvő tejtermelést, kontrollálható költségekkel a holstein-frízzel lehet legjobban megvalósítani. Ezért egyre elterjedtebb volt a vörös holstein használata.

A tejtermelés mellett a tőgy külleme is jelentős mértékben javult. 1994-ben a vörös tejelő állományokban a Hollandiába importált, főként vörös holstein géneknek kellett az MRY fajtával küzdeniük a saját identitásukért, a genetikai változatosság hiányának ellenére.

1984-ben az európai tejkvótarendszer termelési korlátozást vezetett be, így sok farmon nem lehetett a tejtermelés növelésével tovább fokozni a profitot. Azonban a fehérje- és hústermelés nem volt korlátozva, így az MRY újra versenyképessé vált.

Mint tipikus kettős hasznosítású fajta, az MRY tökéletesen alkalmas arra, hogy egyaránt termeljen tejet és húst. Borjai gyorsabban növekednek, a tehenek erősebbek, izmoltabbak, és jobb vágóértéket is produkálnak. Ezenkívül az MRY-tehenek tejének fehérjetartalma magasabb, mint a holstein-frízé, valamint a zsír-fehérje aránya is kedvezőbb.

 

Az MRY fajta, jellegéből adódóan, különösen a nehéz
helyzetben lévő tenyésztőkön segíthet

 

Fajtamegőrzés

1994-ben megalakult az MRY-East, amely képviselte az MRY marha érdekeit. A tenyésztőszervezet célja az volt, hogy több olyan MRY bikát kiválasszon, amelyekkel a fajtának egy szélesebb, tökéletesebb alapot képes biztosítani. Különálló fajtaszervezetként 1992-ben már megalapították az MRY-South-t, ahol inkább a hatékony tejtermelésre fókuszáltak.

Mindkét szervezet kiemeli a fajta erősségeit hangsúlyozó tulajdonságokat, különösen azokat, amelyeket hatékonyan lehet használni az alacsonyabb ráfordítású farmokon.

Mindkét szervezet a CRV-vel közösen vesz részt a fajta tenyésztési programjának fejlesztésében. A kettős hasznosítású fajták tenyészcéljában a magasabb tejtermelésre összpontosítottak, mint ahogy ez manapság is jellemző. Jelenleg az indexben a tejtermelés súlya 35%, míg a funkcionális tulajdonságoknak és egészségnek 25%, ugyanúgy, mint a küllemnek. Az izmoltság 15%-kal esik latba.

“Cold sire system”

Az MRY tenyésztési rendszerét “Cold sire system”-nek nevezték el.

Évente hozzávetőleg tíz bikát (holstein vérhányad max. 12,5%) indítanak ivadékvizsgálaton. Az apaállatoktól 20 000 adag spermát fagyasztanak le, majd kiveszik őket a rendszerből. Mikor a lányaik eredményei alapján megjelennek a tenyészértékek, a legjobbak közül kijelölnek egyet.

A lefagyasztott spermakészlet 1-1,5 évig elegendő. Jelenleg tárgyalások indultak az adagszám növeléséről, mivel a keresztezések és az exportnövekedés miatt a kereslet is megerősödött.

Farmerek véleménye az MRY fajtáról

A megkérdezett MRY-tenyésztők 59%-ának a hús és/vagy tejből származó jövedelem a legfontosabb érv a fajta tartása mellett.

A fajta speciális jellemzői, mint a magas fehérjetartalmú tej, a jó izmoltság, a tartós tehenek, csak másodlagos szempontok a farmerek több mint fele szerint. A harmadik tartási ok a 43%-uk véleménye szerint a tehenek nyugodt, barátságos természete és könnyű kezelhetősége. Az interjúban résztvevő MRY-tenyésztők állítása szerint tejtermelésben ugyan gyengébb az MRY, de fertilitásban, tartósságban, egészségben, izmoltságban, jóval eredményesebb, mint a holstein-fríz.

Az MRY teheneket – a holstein-frízzel összehasonlítva – a megkérdezett tenyésztők 87%-a jövedelmezőbbnek értékeli.

A farmerek véleménye farmjukról és a fajta megőrzéséről

A megkérdezett tenyésztők egyik fele tervezi, hogy állományának létszámát duplájára növelné az elkövetkező öt évben, a másik fele viszont hozzávetőleg 33%-os növekedéssel számol.

Az MRY fejlődésének esélye a fajta karakterisztikájában lehet, mint pl. az erős, jól izmolt testforma, a jó fertilitás, tartósság, a könnyű ellés, valamint a magas fehérjetermelés.

A meginterjúvolt farmerek háromnegyede továbbra is indokoltnak tartja az MRY használatát, és fő feladatnak a laktációs termelés további fokozását tartják. Több mint felük gondolja úgy, hogy nem áll szándékában más irányú fejlesztésbe fogni, aminek oka az, hogy elsősorban tejtermelő farmernek tekintik magukat.

Az MRY fajta szerepe Magyarországon

A fentiek alapján körvonalazódik, hogy a holland farmer mit is tart fontosnak a szarvasmarha-tenyésztésben. Ezek az érvek itthon is meghatározóak, mivel az ágazat nehézségeit a fajta gazdaságos tartása képes valamennyire enyhíteni. Az MRY fajta, jellegéből adódóan, különösen a nehéz helyzetben lévő tenyésztőkön segíthet. Egyes paraméterei egyéb fajtákon is jelentős javítóhatást képesek eredményezni, amelyek így többletbevételt hozhatnak gazdájuknak. Kiemelkedő eredményeket várhatunk tőle a legtöbb menedzsmenttulajdonságban, valamint a tej beltartalmának javítása terén. Ezekben a tulajdonságokban a fajta a magyar szarvasmarha-állomány számára is komoly fejlődési lehetőséget ígér.

Hazánkban 2011-ben megalakult a Magyarországi MRY Tenyésztők Egyesülete is, amelynek elnöke Dr. Szász Ferenc, aki a hazai mesterséges termékenyítés, szaporodásbiológia nagy alakja. Az Egyesület célja a hazai MRY-tenyésztés fellendítése, tisztavérben – és amennyiben lehetséges, keresztezésekben is.

Jelenleg mintegy 50 tisztavérű MRY állat él Magyarországon, és sokkal több olyan, amelynek felmenői közt MRY-ősöket találunk.

Az Egyesület jelenleg is segít a vemhesüsző-behozatalban, amit nagyon kedvező önköltségi áron tudunk biztosítani az érdeklődőknek.

Biztosak vagyunk benne, hogy Magyarország legújabb kettős hasznú szarvasmarhafajtája, az MRY marha a magyar tejtermelés és hústermelés feljavítójaként, de leginkább a tenyésztők, állattartók eredménynövelő fajtájaként szerepel majd a közeljövőben.