• Idén tizenötödik alkalommal rendezték meg Visegrádon a kalászosgabona fórumot, amelyen a gabonatermesztést és -kereskedelmet érintő legaktuálisabb kérdésekről volt szó. A konferencia vendégeit a vendéglátó-szervező Sumi Agro Hungary Kft. nevében a cég...

    • A hazai szőlőtermesztés legnagyobb területű borvidékén, a Kunsági borvidéken hívta rendezvényére a szőlőtermesztőket a Bayer február végén. Mondanivaló bőven akadt: új szőlőbetegség, új gombaölő szer bemutatása, de szó esett a hegyközségi szervezet...

    • Lehoczky György ma is visszajár dolgozni korábbi munkahelye jogutód gazdaságába, a Battonyai Agrár Zrt.-be, mert a munka, a szakmai ismeretek iránti fogékonyság, az idő hasznos eltöltése legalább olyan fontos számára, mint az...

    • Az olasz Mazzotti cég 60 éves múlttal és tapasztalattal élen jár az önjáró permetezők gyártása terén. Az új MAF piacra kerülését egy 2 éves tervezési és kutatási munka előzte meg, továbbá a...

    • A kalászosok termesztése, ezen belül a búzatermesztés a hazai mezőgazdaság legfontosabb ágazata. A kenyér, az élet -- amit a búza jelentett -- évszázadok óta első helyen állt a növénytermesztésben. Nem véletlen,...

    • z ezredfordulót követően a klímaváltozás jelei viszont egyre makacsabbul jelentkeztek, és azóta tartják is magukat. Ennek hatásai nem csak talajművelési változtatásokat követelnek meg, de az öntözési gyakorlatot és a haszonnövények fajtaválasztását is...

    • A GSI tagvállalat 2013 októberében kezdte meg működését Magyarországon, és most a cégcsoport dinamikus fejlődésének újabb mérföldköveként valósult meg a biatorbágyi új üzem, ezzel a GSI-cégcsoport első európai gyára. Az esemény kapcsán...

    • 1958 januárjában Sir Edmund Hillary volt az első ember, aki szárazföldi úton elérte a déli sarkot a legendás Scott kapitány féle 1912-es expedíció óta. Az új-zélandi hegymászót (aki egyébként ugyancsak az...

    • Az ágazat egészét tekintve az idei esztendő felemásra sikeredett, így az értékelést kezdhetnénk az elcsépelt frázissal is: van egy jó és egy rossz hírem, melyikkel kezdjem? A jó vagy rossz besorolás helyett...

    • Talán akaratán kívül is az ismert emberek közé tartozik, hiszen a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az általa vezetett több ezer hektáros Abaúji Charolais Mezőgazdasági Zrt. cégcsoportjának eredményei, valamint a Magyar Charolais Tenyésztők...

Fehér-kék belga húsmarha, avagy állati body building…

Címke: fehér-kék, húsmarha, mátyás istván, nagy zoltán, petőfi szövetkezet
Kategória: Szarvasmarha

Az 1970-es évek végén a kelet-közép-európai térségben először Magyarországon fedezték fel a fehér-kék belga húsmarha (továbbiakban: fkb) genetikai értékeit. 1989-90-ben ugyancsak Magyarország élt elsőként az EU Phare-program nyújtotta lehetőségekkel, amelyek segítségével beültették az első embriókat, és keresztezéseket végeztek.

Mátyás István elnök-igazgató a fehér-kék belga tehenekkel

1994-ben megalapították a térségben a fajta első hivatalos szövetségét, és azóta is szoros együttműködést folytatnak a belga tenyésztőszervezetekkel. A hazai genetikai munkát a belga tapasztalatok alapján a teljes kompatibilitás jegyében szervezték meg, miközben értékelési, bírálati rendszerüket is átvették – tájékoztat Mátyás István, a Petőfi Mezőgazdasági Szövetkezet elnöke a Vas megyei Ostf-fyasszonyfán. – Gazdaságunkban már hosszú évek óta foglalkozunk a fehér-kék belga fajtával, és szép eredményeket értünk el – mondja.




– 1994-től Belgiumból jelentős mennyiségű, csúcsgenetikát reprezentáló embriót és spermát importáltunk, ez utóbbit hazai embriónyerés céljára. Természetesen megalakult a fehér-kék belgát tenyésztők egyesülete is Magyarországon, amelynek munkája során két mesterséges termékenyítőközpontban több, kiváló belgiumi vonalat képviselő tenyészbika termel már spermát. Az egyesületet 1997-ben – a régióból ismét elsőként – a belgiumi székhelyű nemzetközi fajtaszövetség (BBI) kanadai közgyűlése Brazíliával együtt felvette tagjai (Belgium, Nagy-Britannia, Írország, Olaszország, Franciaország, Hollandia, Németország, USA, Kanada, Ausztrália) sorába.

Elképesztő húsformák

A “bodybuilder” külsőt, az fkb szarvasmarhafajta egyedeinek szuper izmoltságát nem szteroidok okozzák! – ezt elöljáróban érdemes leszögezni. A közel százéves nemesítés során mindig a legnagyobb izomtömeggel rendelkező egyedeket használták tovább-tenyésztésre mind a tehenek, mind pedig a bikák részéről. így az utódok egyre nagyobb és nagyobb izomképzése lett a jellemző. Ehhez a tenyésztési módszerhez persze elengedhetetlen a mesterséges termékenyítés, az inszeminálás. Az extrém izmoltság, azaz a dupla izomzat valójában nem azt jelenti, hogy minden izomból kettő van. Az izmok száma megegyezik a többi szarvasmarhafajtáéval, a különbség azok minőségében van. Az extrém méretű izmok mögött természetesen egy gén áll, amely a cu-lard (külar) jellemért felelős. Ez a gén feltehetően minden szarvasmarhafajtában jelen van, de az fkb fajtánál a tenyésztés révén expresszálódott. A megtermékenyítéskor csak a legmozgékonyabb, a legéletrevalóbb spermiumokat használják fel. A remek genetikai háttér persze mit sem érne a legoptimálisabb takarmányozás nélkül. A kék-fehér belgák tenyészállatai különösen szigorú étrenden élnek, hogy a lehető legjobb minőségű spermát adják, és a tehenek a legegészségesebb utódokat hozzák a világra. Az állatok a teljes kifejlettségüket 5 éves korukra érik el, amikor testtömegük elérheti az 1.100 kg-ot is. A fajtát jellemzi tehát, hogy az fkb a culard jelleg genetikai rögzítése révén ma a világ legizmoltabb húsmarhafajtája. Nem szintetikus fajta tehát, nem génmanipuláció, hanem jó 50 éves fenotípusos szelekció eredménye. Fejlődése fiatal korban gyors, majd elhúzódó. Húsformáira jellemző a duplán izmolt far, hatalmas combizomzattal, a széles, mélyen barázdált hát, a nagyon jól izmolt váll és lapocka. Szokásos hizlalási végsúlya 650-750 kg közötti, illetve a piac igényeinek megfelelően állítható be.

Gasztronómiai értéket képvisel

Az fkb fajta állataihoz még a hentesek is különleges módon nyúlnak hozzá; úgynevezett belga vágással darabolják fel. Ennek lényege, hogy az izmokat és izomcsoportokat az izompólyáknál választják szét, így az egyébként is impozáns méretű húsválaszték látványnak sem utolsó. Ugyanakkor – állítólag – a vendéglősök nem kedvelik igazán az fkb bélszínt, fantasztikus méretei miatt. A teljes harántszelet befedi a tányért, márpedig a népszerű – angol nevén – steak-et oldalról megfaragni szakmai értelemben bűn, és szentségtörésszámba menne… Az fkb húsmarha igazi értéke a vágás után mérhető. A színhús aránya a csontos húsban – a szokványos 66-71%-kal szemben – 75-80%; a csont 13-15%, az izmok közötti faggyú pedig mindössze 4-6%. Ez utóbbi más fajtákban átlagosan 10%, de némelyik húsfajtában a 18%-ot is meghaladja. Noha a hús szárazanyag-tartalma a szokásos 24% helyett csak 23% körül van, minősége mégis kitűnő. Vízmegtartó képessége nagyon jó, rostozata finom, a fehérjetartalom megegyezik más fajtákéival. Ugyanakkor elenyésző benne a zsírtartalom, és ez az egyetlen szempont, amit már nem minden fogyasztó kedvel.


Nagy Zoltán



Ez a cikk a MezőHír 2011/10 - októberi számában jelent meg.






33401