Fehér-kék belga húsmarha, avagy állati body building…

Címke: , , , ,
Kategória: Szarvasmarha

Az 1970-es évek végén a kelet-közép-európai térségben először Magyarországon fedezték fel a fehér-kék belga húsmarha (továbbiakban: fkb) genetikai értékeit. 1989-90-ben ugyancsak Magyarország élt elsőként az EU Phare-program nyújtotta lehetőségekkel, amelyek segítségével beültették az első embriókat, és keresztezéseket végeztek.

Mátyás István elnök-igazgató a fehér-kék belga tehenekkel

1994-ben megalapították a térségben a fajta első hivatalos szövetségét, és azóta is szoros együttműködést folytatnak a belga tenyésztőszervezetekkel. A hazai genetikai munkát a belga tapasztalatok alapján a teljes kompatibilitás jegyében szervezték meg, miközben értékelési, bírálati rendszerüket is átvették – tájékoztat Mátyás István, a Petőfi Mezőgazdasági Szövetkezet elnöke a Vas megyei Ostf-fyasszonyfán. – Gazdaságunkban már hosszú évek óta foglalkozunk a fehér-kék belga fajtával, és szép eredményeket értünk el – mondja.


– 1994-től Belgiumból jelentős mennyiségű, csúcsgenetikát reprezentáló embriót és spermát importáltunk, ez utóbbit hazai embriónyerés céljára. Természetesen megalakult a fehér-kék belgát tenyésztők egyesülete is Magyarországon, amelynek munkája során két mesterséges termékenyítőközpontban több, kiváló belgiumi vonalat képviselő tenyészbika termel már spermát. Az egyesületet 1997-ben – a régióból ismét elsőként – a belgiumi székhelyű nemzetközi fajtaszövetség (BBI) kanadai közgyűlése Brazíliával együtt felvette tagjai (Belgium, Nagy-Britannia, Írország, Olaszország, Franciaország, Hollandia, Németország, USA, Kanada, Ausztrália) sorába.

Elképesztő húsformák

A “bodybuilder” külsőt, az fkb szarvasmarhafajta egyedeinek szuper izmoltságát nem szteroidok okozzák! – ezt elöljáróban érdemes leszögezni. A közel százéves nemesítés során mindig a legnagyobb izomtömeggel rendelkező egyedeket használták tovább-tenyésztésre mind a tehenek, mind pedig a bikák részéről. így az utódok egyre nagyobb és nagyobb izomképzése lett a jellemző. Ehhez a tenyésztési módszerhez persze elengedhetetlen a mesterséges termékenyítés, az inszeminálás. Az extrém izmoltság, azaz a dupla izomzat valójában nem azt jelenti, hogy minden izomból kettő van. Az izmok száma megegyezik a többi szarvasmarhafajtáéval, a különbség azok minőségében van. Az extrém méretű izmok mögött természetesen egy gén áll, amely a cu-lard (külar) jellemért felelős. Ez a gén feltehetően minden szarvasmarhafajtában jelen van, de az fkb fajtánál a tenyésztés révén expresszálódott. A megtermékenyítéskor csak a legmozgékonyabb, a legéletrevalóbb spermiumokat használják fel. A remek genetikai háttér persze mit sem érne a legoptimálisabb takarmányozás nélkül. A kék-fehér belgák tenyészállatai különösen szigorú étrenden élnek, hogy a lehető legjobb minőségű spermát adják, és a tehenek a legegészségesebb utódokat hozzák a világra. Az állatok a teljes kifejlettségüket 5 éves korukra érik el, amikor testtömegük elérheti az 1.100 kg-ot is. A fajtát jellemzi tehát, hogy az fkb a culard jelleg genetikai rögzítése révén ma a világ legizmoltabb húsmarhafajtája. Nem szintetikus fajta tehát, nem génmanipuláció, hanem jó 50 éves fenotípusos szelekció eredménye. Fejlődése fiatal korban gyors, majd elhúzódó. Húsformáira jellemző a duplán izmolt far, hatalmas combizomzattal, a széles, mélyen barázdált hát, a nagyon jól izmolt váll és lapocka. Szokásos hizlalási végsúlya 650-750 kg közötti, illetve a piac igényeinek megfelelően állítható be.

Gasztronómiai értéket képvisel

Az fkb fajta állataihoz még a hentesek is különleges módon nyúlnak hozzá; úgynevezett belga vágással darabolják fel. Ennek lényege, hogy az izmokat és izomcsoportokat az izompólyáknál választják szét, így az egyébként is impozáns méretű húsválaszték látványnak sem utolsó. Ugyanakkor – állítólag – a vendéglősök nem kedvelik igazán az fkb bélszínt, fantasztikus méretei miatt. A teljes harántszelet befedi a tányért, márpedig a népszerű – angol nevén – steak-et oldalról megfaragni szakmai értelemben bűn, és szentségtörésszámba menne… Az fkb húsmarha igazi értéke a vágás után mérhető. A színhús aránya a csontos húsban – a szokványos 66-71%-kal szemben – 75-80%; a csont 13-15%, az izmok közötti faggyú pedig mindössze 4-6%. Ez utóbbi más fajtákban átlagosan 10%, de némelyik húsfajtában a 18%-ot is meghaladja. Noha a hús szárazanyag-tartalma a szokásos 24% helyett csak 23% körül van, minősége mégis kitűnő. Vízmegtartó képessége nagyon jó, rostozata finom, a fehérjetartalom megegyezik más fajtákéival. Ugyanakkor elenyésző benne a zsírtartalom, és ez az egyetlen szempont, amit már nem minden fogyasztó kedvel.


Nagy Zoltán



Ez a cikk a MezőHír 2011/10 - októberi számában jelent meg.

Mystic Pro 500 – sárgarozsda ellen is bevált

A kalászos gabonafélék termését a gombabetegségek közül leginkább a rozsdafélék veszélyeztetik. Évről évre jelentős károkat okoznak, járványos években pedig akár a termés nagyobbik felét is elvihetik.

Ismét egy hasznos könyvvel lettünk gazdagabbak

Kiknek ajánlható ez a könyv? A választ megkönnyíti a mű alcíme: Gyakorlati kézikönyv termelők számára. Ez azt jelenti, hogy széles körben ajánlott, tehát nem kell feltétlenül „vájtfülűnek” lennie annak, aki hasznosítani szeretné a benne foglaltakat. A képzett szakemberek természetesen minden nehézség nélkül tájékozódhatnak belőle a kevésbé ismert vagy régebben tanult, de már elfelejtett részletekről, de tankönyvként legalább ennyire hasznos a közép- vagy felsőfokú tanulmányaikat folytató diákoknak, hallgatóknak és minden olyan termesztőnek, aki saját erejéből és igyekezetéből kíván minél jobban eligazodni a legfontosabb kártevők világában, és mintegy önképzés formájában lépést tartani az ismeretekkel.

Tavaszi elmélkedések

Idén sem panaszkodhatunk. Márciusban biztosan átléptünk a télből a tavaszba. Bizonyíték tekintetében a bőség zavarával küzdhetünk. A meteorológiai tavasz kezdetét már március 1-jén magunk mögött hagytuk. Az északi féltekén közismert tézis szerint a csillagászati értelemben vett tavasz 21-én köszöntött ránk. A valóságban a csillagászati tavaszt hozó napéjegyenlőség már 20-án 5 óra 31 perckor bekövetkezett.

viterra. A köztesnövény-vetőmagkeverékek csúcsa

Plusz 80 euró/ha támogatás, az AKG követelményeinek megfelel. A VITAL, SINALEX, TOPGRÜN és TRIOPLUS viterra köztesnövény-vetőmagkeverékek megfelelnek a 10/2015. (III. 13.) FM rendelet előírásainak, használatukkal teljesíthető az ökológiai jelentőségű terület (EFA) kijelölése, ezáltal 80 euró/ha támogatás hívható le. A RANDSTREIFEN

Nufarmer Magazin – ingyenesen letölthető szakmai kiadvány

Az idén hetedik évfolyamába lépett Nufarmer Magazin tavaszi-nyári lapszáma sorra veszi a kalászosok, a repce, a kukorica, a napraforgó és a borsó mellett az álló kultúrák aktuális növényvédelmi teendőit, melyekhez szakmai javaslatokat, gyakorlatias tanácsokat is fűzünk.

MezőHír – 2016-04 – április

MezőHír - 2016-04 - április

Sikeres növényvédelmi megoldások repcében

A repce növényvédelmének szakszerű és költségtakarékos megoldására mutatunk be néhány gyakorlatból vett termelői tapasztalatot.

Kipróbált növényvédelmi megoldások kalászosokban

A kalászos gabonafélék tavaszi növényvédelmének szakszerű és költségtakarékos megoldására mutatunk be néhány gyakorlatból vett termelői tapasztalatot.

Télutói látogatás a Muravidéken

A külső szemlélő számára az egykori Jugoszlávia egységes ország képét mutatta, amely a „keleti blokk” országai számára bizonyos szempontból már a „nyugatnak” tűnt, noha nevében szocialista volt, és egypártrendszert működtetett. A magyar állampolgárok számára „határesetnek” számított; nem lehetett annyiszor oda utazni, mint például Lengyelországba, vagy Romániába, de mégis többször lehetett menni, mint a vasfüggönytől nyugatra lévő országokba.

NAGYON JÓL ÁTGONDOLT: CASE IH FARMALL A

A Farmall A traktorok legújabb generációja 4 összkerékhajtású gépmodellt tartalmaz, amelyek 3,4-literes, 4-hengeres, turbófeltöltős, intercooleres FPT F5C motorral vannak felszerelve. A modellváltozattól függően a motorok teljesítménye 86, 99, 107 vagy 114 lóerő, továbbá teljesítik a IIIB fokozatú emissziós előírásokat.


Tovább...

%d blogger ezt szereti:
http://wp.me/p6OYBQ-8GJ