• A mélyen gyökerező, évelő gyomnövények ellen a nyári tarlókezelés adja a leghatásosabb védekezést. A fenyércirok, tarackbúza és nád a nyár végi, kora őszi időszakban (augusztus vége-szeptember) raktározzák el az átteleléshez szükséges tartalék...

    • A Hódagro Zrt. Csongrád megye egyik legnagyobb - 4500 hektár szántóterületen gazdálkodó - mezőgazdasági üzeme. Az átmeneti nehézségek kezelésére (2001 év őszén még banki biztost neveztek ki a cég élére) az új...

    • A DuPont Pioneer MAXIMUS® hibridrepcéinek előnyeit 2006 óta élvezik a repcetermesztők a magyar köztermesztésben. Az alacsony növénymagasság, az egyszerűbb növényvédelem, a genetikailag „beépített” elágazó képesség, az ősszel visszafogott növekedés, és ezáltal az...

    • A RAPOOL 1974-es megalakítása óta közel duplájára, hektáronként 4 tonnára emelkedett a nagy repcetermelő országok üzemi átlagtermése. Ez a teljesítménytöbblet a nemesítés vívmányai mellett annak is köszönhető, hogy a termesztés-technológia egyes elemeiben,...

    • Miért fontos az őszi kultúrák indítása? Mert nem mindegy,hogy milyen fejlettségi állapotban kezdi meg a téli időszakot a növényállomány és tavasszal mennyi időt és energiát fordít a tél utáni regenerációra. Figyeljünk...

    • A mélyen gyökerező, évelő gyomnövények ellen a nyári tarlókezelés adja a leghatásosabb védekezést. A fenyércirok, tarackbúza és nád a nyár végi, kora őszi időszakban (augusztus vége-szeptember) raktározzák el az átteleléshez szükséges tartalék...

    • A Hódagro Zrt. Csongrád megye egyik legnagyobb - 4500 hektár szántóterületen gazdálkodó - mezőgazdasági üzeme. Az átmeneti nehézségek kezelésére (2001 év őszén még banki biztost neveztek ki a cég élére) az új...

    • Valkó Pest megyében, a Gödöllői-dombság keleti felén fekvő, sűrű tölgyerdőkkel övezett, 2 500 lakosú nagyközség. Lakói közt tudhatja magát a fegyverműszerész szakmával rendelkező, majd később közúti árufuvarozással foglalkozó Molics Lajos...

    • Isztin Ferenc Szarvason, a főiskola öntözési és meliorációs szakán szerzett diplomát. A szakmában kezdett dolgozni, majd alig 32 évesen lett az egyik jogelőd gazdaság, a „Petőfi” szövetkezet elnöke. Ma irányítása alá...

    • A DuPont Pioneer MAXIMUS® hibridrepcéinek előnyeit 2006 óta élvezik a repcetermesztők a magyar köztermesztésben. Az alacsony növénymagasság, az egyszerűbb növényvédelem, a genetikailag „beépített” elágazó képesség, az ősszel visszafogott növekedés, és ezáltal az...

    • A pápai kistérség egyik takaros, rendezett falujában, Nemesgörzsönyben kerestem fel Pethő Jenő családi gazdálkodót egy kis beszélgetésre. 1992-ben hozta meg a döntést, hogy a termelő szövetkezetben töltött több mint 20 éves középvezetői...

    • A RAPOOL 1974-es megalakítása óta közel duplájára, hektáronként 4 tonnára emelkedett a nagy repcetermelő országok üzemi átlagtermése. Ez a teljesítménytöbblet a nemesítés vívmányai mellett annak is köszönhető, hogy a termesztés-technológia egyes elemeiben,...

    • Miért fontos az őszi kultúrák indítása? Mert nem mindegy,hogy milyen fejlettségi állapotban kezdi meg a téli időszakot a növényállomány és tavasszal mennyi időt és energiát fordít a tél utáni regenerációra. Figyeljünk...

    • Miért fontos az őszi kultúrák indítása? Mert nem mindegy,hogy milyen fejlettségi állapotban kezdi meg a téli időszakot a növényállomány és tavasszal mennyi időt és energiát fordít a tél utáni regenerációra. Figyeljünk a...

    • A RAPOOL egy 40 éve alakult szövetség, melyet német nemesítő házak hoztak létre. A vállalat három tulajdonosa 1897, 1923 és 1954 óta foglalkozik nemesítéssel, kiérdemelve ezzel a legnagyobb múltú, legnagyobb hagyományokkal és...

Fehér-kék belga húsmarha, avagy állati body building…

Címke: fehér-kék, húsmarha, mátyás istván, nagy zoltán, petőfi szövetkezet
Kategória: Szarvasmarha

Az 1970-es évek végén a kelet-közép-európai térségben először Magyarországon fedezték fel a fehér-kék belga húsmarha (továbbiakban: fkb) genetikai értékeit. 1989-90-ben ugyancsak Magyarország élt elsőként az EU Phare-program nyújtotta lehetőségekkel, amelyek segítségével beültették az első embriókat, és keresztezéseket végeztek.

Mátyás István elnök-igazgató a fehér-kék belga tehenekkel

1994-ben megalapították a térségben a fajta első hivatalos szövetségét, és azóta is szoros együttműködést folytatnak a belga tenyésztőszervezetekkel. A hazai genetikai munkát a belga tapasztalatok alapján a teljes kompatibilitás jegyében szervezték meg, miközben értékelési, bírálati rendszerüket is átvették – tájékoztat Mátyás István, a Petőfi Mezőgazdasági Szövetkezet elnöke a Vas megyei Ostf-fyasszonyfán. – Gazdaságunkban már hosszú évek óta foglalkozunk a fehér-kék belga fajtával, és szép eredményeket értünk el – mondja.




- 1994-től Belgiumból jelentős mennyiségű, csúcsgenetikát reprezentáló embriót és spermát importáltunk, ez utóbbit hazai embriónyerés céljára. Természetesen megalakult a fehér-kék belgát tenyésztők egyesülete is Magyarországon, amelynek munkája során két mesterséges termékenyítőközpontban több, kiváló belgiumi vonalat képviselő tenyészbika termel már spermát. Az egyesületet 1997-ben – a régióból ismét elsőként – a belgiumi székhelyű nemzetközi fajtaszövetség (BBI) kanadai közgyűlése Brazíliával együtt felvette tagjai (Belgium, Nagy-Britannia, Írország, Olaszország, Franciaország, Hollandia, Németország, USA, Kanada, Ausztrália) sorába.

Elképesztő húsformák

A “bodybuilder” külsőt, az fkb szarvasmarhafajta egyedeinek szuper izmoltságát nem szteroidok okozzák! – ezt elöljáróban érdemes leszögezni. A közel százéves nemesítés során mindig a legnagyobb izomtömeggel rendelkező egyedeket használták tovább-tenyésztésre mind a tehenek, mind pedig a bikák részéről. így az utódok egyre nagyobb és nagyobb izomképzése lett a jellemző. Ehhez a tenyésztési módszerhez persze elengedhetetlen a mesterséges termékenyítés, az inszeminálás. Az extrém izmoltság, azaz a dupla izomzat valójában nem azt jelenti, hogy minden izomból kettő van. Az izmok száma megegyezik a többi szarvasmarhafajtáéval, a különbség azok minőségében van. Az extrém méretű izmok mögött természetesen egy gén áll, amely a cu-lard (külar) jellemért felelős. Ez a gén feltehetően minden szarvasmarhafajtában jelen van, de az fkb fajtánál a tenyésztés révén expresszálódott. A megtermékenyítéskor csak a legmozgékonyabb, a legéletrevalóbb spermiumokat használják fel. A remek genetikai háttér persze mit sem érne a legoptimálisabb takarmányozás nélkül. A kék-fehér belgák tenyészállatai különösen szigorú étrenden élnek, hogy a lehető legjobb minőségű spermát adják, és a tehenek a legegészségesebb utódokat hozzák a világra. Az állatok a teljes kifejlettségüket 5 éves korukra érik el, amikor testtömegük elérheti az 1.100 kg-ot is. A fajtát jellemzi tehát, hogy az fkb a culard jelleg genetikai rögzítése révén ma a világ legizmoltabb húsmarhafajtája. Nem szintetikus fajta tehát, nem génmanipuláció, hanem jó 50 éves fenotípusos szelekció eredménye. Fejlődése fiatal korban gyors, majd elhúzódó. Húsformáira jellemző a duplán izmolt far, hatalmas combizomzattal, a széles, mélyen barázdált hát, a nagyon jól izmolt váll és lapocka. Szokásos hizlalási végsúlya 650-750 kg közötti, illetve a piac igényeinek megfelelően állítható be.

Gasztronómiai értéket képvisel

Az fkb fajta állataihoz még a hentesek is különleges módon nyúlnak hozzá; úgynevezett belga vágással darabolják fel. Ennek lényege, hogy az izmokat és izomcsoportokat az izompólyáknál választják szét, így az egyébként is impozáns méretű húsválaszték látványnak sem utolsó. Ugyanakkor – állítólag – a vendéglősök nem kedvelik igazán az fkb bélszínt, fantasztikus méretei miatt. A teljes harántszelet befedi a tányért, márpedig a népszerű – angol nevén – steak-et oldalról megfaragni szakmai értelemben bűn, és szentségtörésszámba menne… Az fkb húsmarha igazi értéke a vágás után mérhető. A színhús aránya a csontos húsban – a szokványos 66-71%-kal szemben – 75-80%; a csont 13-15%, az izmok közötti faggyú pedig mindössze 4-6%. Ez utóbbi más fajtákban átlagosan 10%, de némelyik húsfajtában a 18%-ot is meghaladja. Noha a hús szárazanyag-tartalma a szokásos 24% helyett csak 23% körül van, minősége mégis kitűnő. Vízmegtartó képessége nagyon jó, rostozata finom, a fehérjetartalom megegyezik más fajtákéival. Ugyanakkor elenyésző benne a zsírtartalom, és ez az egyetlen szempont, amit már nem minden fogyasztó kedvel.


Nagy Zoltán



Ez a cikk a MezőHír 2011/10 - októberi számában jelent meg.







33401