fbpx

Megújuló bioenergia LIPP-technológiával

Írta: Szerkesztőség - 2011 október 13.

Az utóbbi években a környezetvédelem neves szakemberei fokozatosan hívják fel figyelmünket a megújuló energiák hasznosságára. Több konferencia szólt már az egyre növekvő, szükséges energiatermelés során felhalmozódó környezetkárosításokról, a globális felmelegedés káros következményeiről, illetve a környezetet érő egyéb negatív hatásokról. A vezető államok a környezet megóvására irányuló fokozódó figyelme is bizonyítja az alternatív energiaforrások szükségességét. Világszerte egyre több ország és szervezet gondolja úgy, hogy fontos támogatni ezt a területet, ennek következtében egyre több pályázat jelenik meg, így az EU által kiírt környezetvédelmi pályázatok ezzel is elősegítik a környezettudatos fejlődést. A környezetbarát megújuló energia szerepe azért is fontos, mivel a meglévő erőművek nem tudják teljes mértékben kielégíteni a növekvő fogyasztói igényeket, ezért külföldről szükséges azt importálni, új szénerőművek építése pedig további környezetkárosítással járhat.

A LIPP GmbH több mint 50 éves tapasztalata alapján olyan moduláris biogázerőmű-komplexum kialakítását kínálja, amely a mezőgazdaságban tevékenykedő gazdák számára többszörös előnyöket biztosít.
A következőkben röviden szeretnénk megismertetni az általunk kínált biogáz erőművek működését, illetve a bennük rejlő lehetőségeket. A biogáz erőművek legfőbb jellemzője, hogy állati ürülék, szennyvíz iszap, illetve növényi zöld-hulladék megfelelő keverékével üzemeltethető. Az összeállt massza – egy megfelelően zárt tartályban történő – erjedése során metángáz keletkezik, amely szűrőkkel finomítva gázüzemű generátorok meghajtásához használható. A generátorok ezáltal elektromos áramot, hőt és CO2-t termelnek, amely a megfelelő területeken felhasználható. Egyszerűsége miatt akár egyetlen betanított alkalmazott is elegendő lehet az egész rendszer üzemben tartásához. A LIPP GmbH technológia alapja a biomassza erjesztésére szolgáló KomBio tartályok kivitelezése, amelyek speciálisan kezelt acélból, illetve a LIPP GmbH szabadalmaztatott lemezhajlítási módszerével rendkívül gyorsan felépíthetőek. A megfelelő talajmunkálatokat és az alapozást követően néhány hét alatt felépülhetnek a tartályok, amelyek nem csak az erjedést követő gázok összegyűjtésére, hanem az erjedés során a szerves anyagok puffer tárolására is alkalmasak. Egyes esetekben a gazdaságok számára az EU által kötelezően előírt puffer tárolókat is helyettesítheti. (Természetesen igény esetén egyedi méretű, folyékony vagy apró szemcsés anyagok, magvak tárolásra alkalmas fémtartályok elkészítésére is lehetőséget ad ez az építési technológia.) Az erjesztés során az egyenletes gázképződést egy speciálisan kialakított keverőeljárás biztosítja. A leerjedt végtermék a tartályból szivattyúval teljesen eltávolítható, mivel a fém falnak köszönhetően nem keletkezik lerakódás, ezáltal akár 10 évig is biztosítható a gondozásmentes működés.

A keletkezett híg massza közvetlenül a termőföldekre juttatható, igény esetén vízszeparátor segítségével száraz humusszá és öntözővízzé választható. Ez az öntözővíz visszaforgatható a KomBio tartályba frissen bekerülő szerves anyagok hígításához, megspórolva a vízhasználatot. A szeparált szárazanyag pedig a termőföld tápanyag-kiegészítőként felhasználható, vagy kertészetek, gazdaságok számára értékesíthető. A fenti folyamat során a KomBio tartályban egy speciális kialakítású zárt térbe gyűlik össze az erjedés során képződő metángáz. Ezt a gázt nem lehet felhasználni közvetlenül, finomítani szükséges. A finomítás során melléktermékként nemkívánatos kén keletkezik, melyet ártalmatlanítani kell. Rendszerünkben ez a szűrési folyamat saját fejlesztésű, szabadalmaztatott biológiai kénmentesítővel történik, mely során a motor számára megfelelő minőségű gáz keletkezik (az így nyert tisztított gáz már alkalmas hálózatba táplálásra). A tisztított gáz egy speciális gázüzemű motort hajt meg, amely egy generátort működtet. A generátor által keletkezett áram felhasználható a saját mezőgazdaság teljes áramellátásra (ezáltal az évi több milliós áramkiadások minimálisra csökkenthetőek), illetve a többlet áram az áramszolgáltatói hálózatra kapcsolva értékesíthető. A többlet áramot az állam a törvényekben több évre előre meghatározott áron felvásárolja. A generátorok teljesítménye valamint a tartályok méretétől és számától függően a legkevesebb 150kW/h-tól akár 4MW/h áramtermelés is történhet, amennyiben a megfelelő mennyiségű alapanyag biztosított. A gázmotor által nem csak elektromos áram, hanem jelentős mennyiségű hő is keletkezik. Ennek a hőnek egy része a KomBio tartályok fűtéséhez szükséges, amivel biztosítható a biomasszából képződő folyamatos gáztermelés. A tartályok fűtése mellett további, szabadon felhasználható hő is megmarad, amelyet akár istállók, üvegházak, fóliák fűtéséhez illetve terményszárítóknál, szárítóüzemeknél is hasznosítani lehet. A gázmotorok harmadik terméke a CO2 gáz, amit üvegházakba juttatva a növények számára természetes tápanyagként lehet hasznosítani. Rendszerünk által hatalmas területek fedhetőek le egy gazdaságban, elősegítve a nehezen kezelhető állati- és növényi hulladékok környezetbarát, gazdaságos illetve nem utolsó sorban nyereséges felhasználást. Mindehhez csak a megfelelő mennyiségű alapanyag szükséges, amellyel biztosítható a KomBio tartályok folyamatos feltöltése. Jelenleg világszerte már több mint félezer gazdaság döntött infrastruktúrájuk fejlesztésénél rendszerünk mellett, ezzel is támogatva a megújuló energiát és a környezetbarát gazdaságot.