fbpx

CTC vontatott szántóföldi kultivátor: Sokoldalúság a rugalmas használatért!

Írta: Szerkesztőség - 2011 augusztus 11.

A mai modern gazdaságok igényei a kultivátorokat illetően megváltoztak. A mindig szoros időbeosztás megköveteli a gépektől a nagy területteljesítményt. Az olykor szigorú vetésforgó betartása új technológiai műveleteket és gépeket kíván, amelyek megfelelnek a modern szántóföldi talajművelés kívánalmainak. A Kverneland, mint az ekék és a kultivátor alapú talajművelés gépeinek egyik legnagyobb gyártója, felhasználja több mint 125 éves fejlesztési és gyártási tapasztalatait a legmegfelelőbb eszköz kifejlesztésére.

Betakarítás után a sekély tarlóhántás a legfontosabb dolog a gyomosodás csökkentése érdekében. A szármaradványok egyenletes bekeverése és a talaj visszatömörítése jelentősen elősegíti a növények magjainak kelését, még száraz körülmények között is, kiegészítésképpen minden a talajfelszínen lévő tömörödést a kultivátor megszűntet. A Kverneland CTC azonban nem csak sekély tarlóhántásra alkalmas; kiválthatjuk vele a szántás műveletét is, mivel 5-30 cm munkamélységben használhatjuk rugalmasan, változó igényeinknek megfelelően.

A Kverneland CTC vontatott kultivátor 4-5-6 m munkaszélességben, szerteágazó összeállítási lehetőségekkel, a különböző elmunkáló elemek és kivitelek kombinálhatóságával a gyártó egy igazán sokoldalú eszközt kínál Önnek, amely minden esetben illeszthető a termesztéstechnológiához, talajtípushoz, erőgéphez.

Az alapkivitelű CTC 3 sorban elhelyezett kapákkal szerelt, amelyek 270 mm vagy 330 mm távolságra vannak egymástól. Szárnyas kapákkal a gép teljes munkaszélessége átművelésre kerül, még akkor is, ha a kapák sekélyen dolgoznak. A kapasorok távolsága (max. 150 cm) és a nagy vázmagasság (87 cm) eltömődésmentes üzemelést biztosít minden körülmények között.

A Kverneland a kapák és kapafejek széles választékát kínálja a CTC-hez, például sekély tarlóhántáshoz CLD kapaszárat és 125 mm-es megfordítható duplaszív kapát 360 mm-es szárnyakkal, mélyműveléshez (30 cm) CLC kapaszárat megfordítható orrbetéttel, ami egyaránt alkalmazható sekély művelésre, 30 cm széles szárnyas kapával kombinálva. A robosztus kapaszár speciálisan hőkezelt “C” alakú zártszelvényből készül. A hőkezelési technológia teljes mértékben megegyezik a Kverneland váltvaforgató ekék ekeszárainál használt eljárással. A kapaszár a hőkezelési technológiának köszönhetően akár 20 cm oldalirányú elmozdulásnak is képes ellenállni! A jól ismert Kverneland “non-stop” laprugós rendszer biztosítja a kapaszárat a túlterhelés ellen, könnyebb talajokhoz a kapákat nyírócsavaros biztosítással kínálja. A CTC kapák minden forgási pontja a Kverneland kiváló minőségű kopásálló perselyeivel és csavarjaival szerelt, így a kapák karbantartás-mentesek.

A Kverneland kifejlesztett egy mellső tárcsarendszert, hogy vágja vagy bekeverje a növénymaradványokat a kultivátor kapák előtt. A tárcsák központi csavaros mélységállításúak és egyedi gumibakos felfüggesztésűek.

Az elmunkáló elemek széles választéka elérhető, minden részegység a paralelogramma felfüggesztésre kerül egy H vázon. Mint alapfelszereltség, az egyengető tárcsák gumibakos csillapítással védettek, és garantált a jó talajkövetés. A combidisc borona egy tárcsasort tartalmaz, mely kiváló teljesítménnyel képes egyengetni, és nagy mennyiségű szármaradvánnyal is megbirkózik. Sokkal aktívabb, mint az egyszerű egyengető tárcsák, nagyon javasolt kukorica után, mivel töri és vágja a hosszú szár- és növénymaradványokat.

Az elmunkáló hengerek választékából a Kverneland Actipack hengert emelnének ki, amely középkötött és kötött talajokon mutatja meg kiváló munkaminőségét. A vágótárcsa összetöri a rögöket, míg az állítható rögtörő kések a maradék kisebb rögöket is összeaprítják. A leghatékonyabb munkát az egysoros tárcsával végzi az Actipack henger, amely különösen alkalmas szármaradvány bekeverésre, rögtörésre, egyengetésre, akár nagy mennyiségű szármaradvány esetén is, mint pl. kukoricánál.

Azt hihetnénk, hogy ez a modern, univerzális eszköz megfizethetetlen, de egy CTC 427-es 4 méter munkaszélességben, vágótárcsával, 3 sor “non-stop” biztosítású CLC kapával, combi disc egyengető boronával és Actipack hengerrel, 240-300 LE erőgépekhez már 50 000 Euro ár alatt az Öné lehet!