fbpx

Mechanikai gyomirtás – sorközművelő kultivátor az IKR-től

Írta: Szerkesztőség - 2011 április 28.

A környezettudatos termelés és a költségtakarékosság előtérbe helyezi a mechanikai gyomirtást a kapásnövények körében. A sorközkultivátorok a mechanikai gyomirtás eredményeként csökkentik a vegyszerköltséget, emellett a talaj nedvességmegtartó képességét is növelik.

Kivitel szerint beszélhetünk sarabolókapás, rugóskapás és forgóelemes gépekről, fix vagy összecsukható gerendellyel. Munkaszélesség szerint a 75 cm sortávú kultúrákhoz 4, 6, 8 és 12 soros kivitelű gépek közül válogathatunk. A gépekre igény szerint műtrágya- és mikrogranulátum-szóró egységek is rendelhetőek. Az IKR Zrt. kínálatában mind hazai, mind import termékekből a legkülönbözőbb variációk megtalálhatók, külön kiemelnénk azonban közülük az elmúlt években bevezetésre került MaterMacc Unica PVI gépcsaládot (1. kép).

Az észak-olasz gyárban készülő gépek jellemzője a jó minőség és a magas műszaki színvonal — a gyártó főként a különböző vetőgépek és ehhez kapcsolódóan a mechanikai gyomirtáshoz a sorközkultivátorok, valamint az állományban történő tápanyag-visszapótlás gépeinek, kiegészítőinek előállítására szakosodott.

A 2011-es szezonra is rendelkezésre állnak a MaterMacc Unica PVI 6, 6 soros, soronként 5 kapás sorközkultivátorok, 600 vagy 1000 literes rozsdamentes műtrágyatartállyal. A gép önsúlya 930 kg, szállítási szélessége 254 cm (2. kép).

A vázszerkezet jó minőségű acélból készül; erre paralelogramma-függesztéssel kapcsolódnak a művelőkocsik, amelyekre a különféle kiegészítő egységek is felszerelhetőek (3. kép).

Minden sorhoz külön fém mélységállító kerék kapcsolódik, amelyet csavarorsó segítségével lehet gyorsan, a kívánt mélységnek megfelelően beállítani. A művelőkocsikat soronként lehet kiiktatni, szállítási helyzetben pedig ezeket egy rugós előfeszítésű zárszerkezettel rögzíthetjük. A gép két oldalszárnyát hidraulikusan tudjuk szállítási helyzetbe csukni, munkahelyzetben pedig mechanikus reteszelés biztosítja a gerendely stabilitását.

A műtrágya-adagoló meghajtása talajkerékről, lánchajtás segítségével történik (4. kép). A tartályba szerelt betöltő rosta biztosítja az esetleges összeállt műtrágya szeparálását és a sérülést okozó nagyobb darabok kiszűrését. A tartály aljában csigás boltozódásgátló biztosítja a műtrágya folyamatos áramát (5. kép).

A kiadagolt mennyiség szabályozása egyrészt a hajtásláncban lévő lánckerekek cseréjével, másrészt az adagolóhenger központi állítókerekének beállításával oldható meg, a gyári táblázatok adatai szerint (6., 7. kép).

A tartály kiképzése és anyaga biztosítja a hosszú élettartamot. Fedését ponyva biztosítja, amelynek mozgatása és rögzítése egyszerű és praktikus. A tartály gyors leürítésére 6 db ürítőnyílás szolgál (8. kép).

A fent bemutatott eszközön kívül a termékpalettán a soronként 3 rugóskapával szerelt (45/50 cm-es sortávnál), 8 és 12 soros és a soronként 5 rugóskapával szerelt (75 cm-es sortávnál), 8 és 12 soros kivitelű hidraulikus csukású gépek is megtalálhatóak, amelyek közül a 12 soros kivételével az összes 600 és 1000 l-es, rozsdamentes műtrágyatartállyal szerelhető (9 kép). Opcióként a gépekhez sorvédő tárcsa (10. kép), vagy sorvédő lemez, iránytartó tárcsapár, töltögetőfej-egység, soregység-terhelőrugó, gumi mélységállító kerék is rendelhető.

Az IKR Zrt. a gépek teljes típuspalettájával áll rendelkezésre, így megvalósulhat a gazdaság igényeinek legmegfelelőbb gép kiválasztása.

Ha felkeltettük érdeklődését a MaterMacc Unica sorközkultivátorok iránt, akkor a gépekkel, árakkal, finanszírozással kapcsolatos bővebb információkért keresse területi központjainkban az IKR Zrt. területi gépértékesítőit, képviselőit az alábbi elérhetőségeken, akik készséggel állnak rendelkezésre:

Telefon: 06-34/569-052 e-mail: [email protected]