fbpx

Energiatakarékos terményszárítás TORNUM berendezésekkel

Írta: Szerkesztőség - 2011 április 28.

Napjaink egyik fő problémája: a növekvő energiaárak

A növénytermesztéssel foglalkozó gazdák számára az egyik legnagyobb gondot az energia árának folyamatos és nagymértékű emelkedése okozza. Ez az üzemanyagárak emelkedése mellett a földgáz árának növekedését is jelenti. Sajnálatos módon a világpolitikai események és az energiahordozók iránti megnövekedett igény miatt belátható időn belül az árak csökkenésére nem lehet számítani. Ennek egyenes következménye a termelési — és ezen belül a szárítási — költségek jelentős növekedése. Mivel az energiahordozók árát nem tudjuk befolyásolni, az egyetlen komolyan számításba vehető megoldás a hatékonyság növelése, azaz ugyanakkora teljesítmény elérése alacsonyabb gázfelhasználással.

Az energiaszektorban bekövetkezett áremelkedés már évekkel ezelőtt várható volt, ezért a Tornum elébe ment a problémának: 2008-ban teljesen újszerű, újragondolt hővisszaforgató-rendszerrel ellátott terményszárítóval jelent meg a piacon.

Hagyományos hővisszaforgatás és TORNUM hővisszaforgatási rendszer — mi a különbség?

A ma Magyarországon üzemelő terményszárítók jelentős részénél még nincs hővisszanyerés; a terményen átáramló meleg levegő a szárítóból kilépve a környezetbe távozik. Ez egyértelműen energiapazarlás, hiszen a szárítóból távozó levegő hőenergiájának nagy része újrahasznosítható. Ezt a tényt felismerve kezdték el az egyes gyártók berendezéseiket hővisszaforgató rendszerekkel felszerelni. A “hagyományos” hővisszanyerő rendszereknél a hűtőzónán keresztüláramló levegő a hűtőzónában lévő már száraz, de meleg terményből átveszi a hőenergiát, azaz, miközben a termény lehűl, a hűtőlevegő felmelegszik. Az így előmelegített levegőt a fűtőtérbe vezetik vissza, ahol az előmelegítés miatt már sokkal kisebb energiafelhasználással lehet a szükséges szárítási hőmérsékletet elérni. Ez a megoldás nagyon jó, a hatékonyság azonban még tovább fokozható: a Tornum szárítóknál a fent leírt művelet nemcsak a hűtőzónánál, hanem a szárítózóna alsó szekcióiban is végbemegy. Ez azért lehetséges, mert a szárítótoronyban felülről lefelé haladva az elvonható víz mennyisége egyre csökken. Az alsó szárítószekcióból kilépő levegő relatív páratartalma nagyon alacsony, hőenergia-tartalma viszont magas, ezért alkalmas a visszaforgatásra. Ennek a műszaki újításnak köszönhetően a Tornum szárítókkal megvalósítható energiamegtakarítás a 30%-os értéket is elérheti.

Hazai tapasztalatok: a rendszer a gyakorlatban is működik!

A Tornum 2008-ban már kiforrott rendszerként hozta a magyar piacra a továbbfejlesztett hővisszaforgatásos technológiáját. Az elmúlt években számos korszerű Tornum szárító épült az ország különböző részein, amelyek értékes és örömteli tapasztalatokkal szolgálnak. A 2008. óta tartó folyamatos mérések és ellenőrzések eredményei alapján kijelenthető, hogy a hagyományos, hővisszaforgatás nélküli rendszerekhez hasonlítva a Tornum szárítókkal 30%-os energiamegtakarítás is elérhető.

Balogh László