fbpx

MezőHír – 2010-11 – november-december

Írta: Szerkesztőség - 2010 november 10.

 

 

Kedves Olvasó!

A december hónap az üzleti és a magánéletben is a számvetések ideje. Az elmúlt hetekben számtalan rendezvényen taglalták az előadók az idei nehézségeket és eredményeket, amelyekkel az agráriumban érintett vállalkozások 2010-ben szembesültek. Ebbe a sorba most mi is beletartozunk, hiszen idei utolsó lapszámunkban körképet készítettünk a főbb mezőgazdasági ágazatokban tapasztalt eseményekről.

Már önmagában az is sokatmondó tény, hogy míg tavaly több meghatározó termelő is vállalkozott lapunk hasábjain ilyen számvetésre, idén a késésben lévő őszi munkák, illetve az általános hangulat miatt a megkérdezettek nem kívánták a lassan magunk mögött hagyott esztendő történéseivel kapcsolatos véleményüket és érzéseiket közzétenni. Valóban, nagyon sok csapás sújtotta az ágazatot idén, és ha nem emelkedtek volna az utóbbi időben tapasztalt szintre a felvásárlási árak, akkor bizony a termelők komoly hányada került volna majdnem kilátástalan gazdasági helyzetbe.

A nehézségek közül ki kell emelni az időjárási anomáliák okozta károkat — ezzel kapcsolatban több cikk is vállalkozik összegzésre, illetve értékelésre: önmagában a meteorológiai összefoglalónk (70. old.) is egyértelmű képet vázol fel, de a szántóföldi növénytermesztéssel kapcsolatos áttekintés (22. old.) és más írások is ismertetik az okozott károkat, kieséseket.

Minden optimista várakozás ellenére az állattenyésztés sem tudott még olyan növekvő pályára állni ebben az évben, mint amire már hosszú esztendő óta várnak az ágazat szereplői. Az 114. oldalon kezdődő értékelésből kitűnik, hogy a kitörésre sajnos továbbra is várni kell.

Ha a MezőHír háza táján történtek szemszögéből vizsgáljuk 2010 eseményeit, akkor az említett nehézségek mellett — hisz ha olvasóinknak, hirdetőpartnereinknek problémái vannak, mi sem lehetünk maradéktalanul elégedettek! — szerencsére sok jó hírt is közreadhatunk. A legfrissebb kutatási eredmények alapján — elég például csak a Dr. Matók és Társa Kft. által tavasszal végzett felmérés adataira hivatkozni — lapunk továbbra is stabilan őrzi piacvezető szerepét a mezőgazdasági havilapok között. Hosszú utat tettünk meg 1997-es indulásunk óta, s ilyen kiélezett piacon erre az eredményre valóban büszkék lehetünk.

Nem ekkora horderejű siker, számunkra mégis nagyon fontos, hogy Csúcstechnika 2010/11 című DVD-nk, amellyel tavaly decemberben léptünk piacra, az előző kiadványhoz hasonlóan nagyon jó fogadtatásra lelt, és a megjelentetett példányok nagy része már gazdára talált! Magyarországon egyedülálló ez a termék, és jó látni, hogy sokakat érdekel, merre tart a világ gépesítése.

Végezetül szeretném megköszönni Önöknek, kedves olvasóink, valamint hirdetőpartnereinknek és minden kollégánknak, hogy az említett sikereknek ki-ki a maga módján részese volt idén! Bízom abban, hogy jövőre sokkal több, az ágazatot érintő jó hírről és sikerről számolhatunk be; rajtunk nem fog múlni -hónapról hónapra találkozni fogunk!

Áldott Karácsonyt és sikeres, boldog új évet kívánok szerkesztőségünk nevében:

Üdvözlettel:

Fodor Mihály főszerkesztő