fbpx

Újgenerációs STELA és LAW szárítók a Pannonagri Kft.-től

Írta: Szerkesztőség - 2010 július 10.

Tisztelt Leendő Szárítótulajdonos! Bármely szárítóforgalmazótól vásárol is Ön komplett szárítótelepet, ezeknek az üzemeknek a főbb gépegységei általában megegyezőek, hiszen minden szárítótelep közel azonos részekből áll.

 

Ezek a részek a következők:

  • GA – garatrédler, amely az előtároló területről az első felvonóba továbbítja a terményt, és beadagolási sebessége általában frenkvenciavál-tóval szabályozható;
  • SF1 – serleges felvonó, amely az előtisztítót táplálja;
  • ET – előtisztító, amely a nagyobb szennyezőket, a gyommagvakat és a por egy részét távolítja el a terményről;
  • SF2 – serleges felvonó, amely a szárítót táplálja, vagy a szárítót megkerülve, kétfeléváltón keresztül, az utótisztítóba továbbítja a terményt;
  • SZÁ – szárítóberendezés, amelyről később írunk részletesebben;
  • RÉ2 – láncos szállító, amely a száraz magot a szárítóból a hármas felvonóba továbbítja;
  • SF3 – serleges felvonó, amely az utótisztítót táplálja;
  • UT – utótisztító, amely a szárítás során leváló port és léhát, valamint a további felhasználásra szánt száraz tört szemet veszi ki a terményből;
  • SF4 – serleges felvonó, amely a tranzittartályt táplálja;
  • TR – tranzittartály, amely a száraz terményt elszállító gépkocsikat tölti meg.

A gabonaszárítók vonatkozásában elmondható, hogy a pályázati támogatással összefüggő értékesítési lehetőségek kiszolgálására immár több mint 30 típus forgalmazása történik Magyarországon.

A mi viszonyainkhoz leginkább azok a gépek felelnek meg, amelyek saját hazájukban is hasonló feladatokat látnak el, mint Magyarországon, tehát univerzálisan használhatóak, és minden terményféleséget hatékonyan képesek szárítani. Emellett fontos, hogy bírják az igénybevételt, és a repce, gabona (esetenként) napraforgó, kukorica leszárítása során akár fél évet is képesek legyenek megállás nélkül üzemelni.

Több ilyen szárítótípus is van a magyar piacon, és ezek közül mindenképpen vezető szerepet játszanak és a hosszú évek üzemi gyakorlata során tekintélyt vívtak ki maguknak a német gyártmányú STELA és a francia gyártmányú LAW szárítóberendezések.

A STELA és LAW szárítókról elmondható, hogy rendkívül robosztus kivitelűek, és a saját hazájukban 30-40 éve működő gépek is megbízhatóan szolgálják a termelőket. Ezekre a gépekre jellemző a kiváló munkaminőség és energiatakarékos működés.

Egyik erősségük a szárítási folyamat automatikus vezérlése, amellyel kiváló minőségű, egyenletes nedvességtartalmú végterméket tudnak biztosítani üzemeltetőiknek.

A legtöbb fejlesztési javaslat a gyakorlatból érkezik. Fontos, hogy a forgalmazott szárítótípusoknak legyen egy olyan „gazdája”, aki az üzemeltetés műszaki kiszolgálását felelősen végzi, az üzemi tapasztalatokat összegyűjti, értékeli, és azokat a szárítók gyártójához továbbítja. Így biztosítható a berendezések folyamatos fejlesztése és a szárítótelepek színvonalas műszaki kiszolgálása.

Ezt a feladatot teljesíti a Pannonagri Kft., amely immár több mint 15 éve foglalkozik a STELA és LAW szárítótípusok, valamint kiszolgáló technológiáik értékesítésével és szervizelésével, és ezen időszak alatt több mint 130 szárítótelepet hozott létre Magyarországon. Legyen Ön is a partnerünk, győződjön meg az általunk forgalmazott technika magas színvonaláról, szervizszolgáltatásunk megbízható működéséről!

(x)