fbpx

Kopogtatnak az EU ajtaján a genetikailag módosított (GM) növények

Írta: Szerkesztőség - 2010 július 10.

Németország hét tartományában az Európai Unióban betiltott, genetikailag módosított kukoricát vetettek el – jelent meg a hazai sajtóban a hír. A közlemény szerint nem világos, hogy miként történt a hiba, de a tévedés miatt a termelőknek jelentős összeget kell majd a mintegy 2000 ha-nyi kukorica megsemmisítéséért fizetniük.

 

Az évtizedes huzavona a GM növények körül újabb fejezetéhez érkezett. AZ EU egészségügyért és élelmiszer-fogyasztásért felelős újonnan kinevezett biztosa viszonylag gyorsan cselekedett: a genetikailag módosított, Amfora elnevezésű, keményítőgyártásra alkalmas burgonyát 12 évi engedélyezési huzavona után termesztésre engedélyezték. Az Amfora engedélyezése, hasonlóan a GM kukoricákéhoz, elhúzódó és nehézkes volt. Most, hogy az engedélyezés az EU Környezetvédelmi Igazgatóságtól átkerült az Egészségügyi és Élemiszer-fogyasztási Igazgatósághoz, remény lehet a gyorsabb engedélyezésre.

Az Amfora két engedélyt is kapott: termeszthetik iparikeményítő-gyártási célra, illetve a keményítőgyártás melléktermékeinek takarmányként való felhasználása is lehetséges. Az engedély 10 évig érvényes. A termesztési előírások nagyon szigorúak; egyebek között nem maradhat a területen GM burgonya a betakarítást követően, és a vetőmag véletlenül sem kerülhet nem célterületen a talajba. Az Amfora termesztését a Cseh Köztársaságban és Németországban idén, Hollandiában és Svédországban jövő évtől kezdve tervezik.

Az egészségügyi biztos jóváhagyta három Monsanto kukorica az EU-ba történő behozatalát, termesztését és feldolgozását, állati és emberi fogyasztásra, ezek: a MON863×MON810, MON863×NK603 és a MON863×MON810×NK603 jelzésű kukoricák.

A vonalak kombinálják a kukorica gyökérkártevő-rezisztens MON863, kukoricamoly-rezisztens MON810 és glifozáttoleráns NK603 tulajdonságait. Az egyes vonalakat önállóan már engedélyezték, kombinációban azonban még nem kerültek engedélyezésre.

Az új biztos véget akar vetni az elhúzódó GMO-engedélyezéseknek. Mint közölte: „A felelősségteljes innováció a vezérelvem az innovatív technológiák megítélése során. Öt különböző GMO-kérelem részletes és alapos vizsgálata meggyőzött arról, hogy nem szükséges további tudományos indoklás a benyújtott dokumentációkon kívül, különösen, ami a biztonságot illeti. A további időhúzás nem indokolt.”

Az európai biotechnológiai ipar szervezete, az Európa Bio üdvözli az engedélyeket. Az EU engedélyezési eljárási folyamatában jelenleg további 17 termék termesztési kérelme, valamint 44 termék vár importengedélyre és élelmiszerként, illetve takarmányként való feldolgozási engedélyre.

 

Az érem egyik oldala…

Az EU-s hatóságok ugyanakkor javasolják, hogy a tagországok nagyobb függetlenséggel rendelkezzenek annak eldöntésére, hogy termesszenek-e az EU által jóváhagyott, genetikailag módosított növényeket. José Manuel Barrosso, EU-főbiztos az elmúlt évben úgy nyilatkozott, hogy a tudományos alapokon álló EU-engedélyezési rendszert a tagországok döntési szabadságával kell kombinálni a növekvő számú GM-kultúra termesztésének eldöntésében.

A jelenlegi szabályok szerint az EU-szinten engedélyezett GM-kultúrák termesztéséhez és alkalmazásához a tagországoknak engedélyt kell kérniük. Egyes országok, pl. Ausztria ragaszkodott a GM-tilalom fenntartásához, akkor is, amikor az Európai Bizottság a tilalom feloldását kérte, illetve javasolta. Egy tavalyi holland javaslat szerint az engedélyezést meg kellene osztani, nevezetesen a GM-kultúrák és -termékek EU-ba történő importjának és értékesítésének engedélyezését EU-szinten végeznék, a termesztésről pedig a tagországok döntenének. Ezt a javaslatot már Ausztria is gyorsan elfogadta, azzal, hogy a jelenlegi előírások „kisebb módosításával” a tagországok döntési szabadsághoz jutnának. Az osztrák álláspontot támogatta Bulgária, Ciprus, Görögország, Magyarország, Írország, Lettország, Litvánia, Málta, Lengyelország és Szlovénia.

 

A rovar-rezisztens

MON810 kukorica jelenleg az egyetlen GM-kukorica az EU-ban. Hat tagország – Ausztria, Magyarország, Franciaország, Görögország, Németország és Luxemburg – szigorú intézkedéseket hozott a MON810 termesztésének tilalmára. Lengyelországban tilos minden GMO-növény marketingje, illetve a termesztők csak importból származó GMO-szaporítóanyagot termeszthetnek, hazai előállítású anyagot nem. Az AGROW szaklap áprilisi tudósítása szerint Olaszországban betiltották a MON810 jelzésű, genetikailag módosított kukorica termesztését. Ezzel Európa hetedik országában hoztak olyan intézkedést, amely gyakorlatilag lehetetlenné teszi a GMO-növényekkel történő kísérleteket és a termesztést is.

 

Mit hozhat a jövő?

Az Európai Bizottság 2010 nyarán új biztonsági intézkedések előterjesztését tervezi a MON810 termesztésével kapcsolatban. Az EU-hatóság csak korlátozott lehetőséggel rendelkezik a tilalmak feloldására vagy részleges csökkentésére, mert figyelembe kell vennie a WTO (World Trade Organization) szabad kereskedelemmel kapcsolatos szabályait. A döntéseket immár nemcsak tudományos eredmények, hanem az idők során felmerülő szociális és gazdasági szempontok fogják meghatározni, ezek pedig már sokkal inkább pénz, mint egészségügyi hátterű döntések lesznek.

Dr. Kádár András

Forrás: AGROW