fbpx

A Bayer és a csávázás

Írta: Szerkesztőség - 2010 július 10.

A csávázószerek kutatásában a Bayer közel 100 éves múltra tekint vissza. A modern csávázószerek az 1970-es évek végén jelentek meg. A Baytan márkanév méltán számít a fejlődésük mérföldkövének: nemcsak a hatóanyaga, de a formuláció is újszerű volt.

 

A Bayer 2009-ben sikerrel bevezetett kalászos gombaölő csávázószere, a Lamardor minőségi változást hozhat a vetőmagvédelemben. A Lamardor két kiváló fungicid hatóanyagot, tebukonazolt és protiokonazolt tartalmaz.

A tebukonazol

Széles hatásspektrumának köszönhetően ezt a hatóanyagot eredményesen alkalmazzák az alma védelmétől, a repce és kalászos lombvédelmen át, a vetőmagcsávázásig. A tebukonazol a gombák ergoszterol bioszintézisébe avatkozik be (DMI fungicid). Míg azonban a többi azol csupán egy helyen, a tebukonazol két helyen gátol, ami nagy hatásbiztonságot eredményez. A növényekben viszonylag lassan, de egyenletesen oszlik szét. Hatása sokáig tart; preventív aktivitása hosszú, ugyanakkor gyógyító és pusztító hatása is kitűnő, s a kultúrnövényre is biztonságos.

A protiokonazol

A Bayer CropScience újabb DMI hatóanyaga, amely az azolok új csoportját, a triazolintionokat képviseli. Széles hatásspektrumú, kalászosokban mind permetezőszerként, mind csávázószerként valamennyi betegség ellen kiváló eredménnyel alkalmazható. Megkülönböztető tulajdonsága a Fusarium-gombák elleni kiemelkedő hatékonyság. A protiokonazol jó védő, gyógyító és pusztító hatással és igen hosszú hatástartammal rendelkezik, ami kedvező élettani hatásokkal is párosul.

A Lamardor 400 Fs

Literenként 250 g protiokonazolt és 150 g tebukonazolt tartalmazó, koncentrált csávázószer, amely valamennyi kalászos gabonafélében engedélyezett. Dózisa vetőmagtonnánként 0,2 liter. Az új csávázószer több, mint két molekula egyszerű keveréke, a hatóanyagok jó illeszkedésének köszönhetően ugyanis szinergista hatások lépnek fel. Így pl. a Lamardor a maggal terjedő hópenész ellen sokkal erőteljesebb hatással bír, mint a két hatóanyag külön-külön.

Széles spektrumú csávázószer lévén a Lamardor hatékony az összes fő betegség, így a búza kőüszög, a búza porüszög, a hópenész, a fuzáriumos gyökér- és szártőrothadás, a Bipolaris-os gyökérrothadás, a szeptóriás pelyvafoltosság, az árpa porüszög, az árpa levélcsíkoltság és az árpa fedettüszög ellen. Megkülönböztető tulajdonsága a fuzáriumos betegségek, a hópenész és a Bipolaris elleni hatása.

A betegségek elleni védelem mellett az új készítmény élettani hatásokkal is rendelkezik. Ezek – amelyeket így együtt csak a Lamardor nyújt – fontos előnyöket jelentenek a felhasználók számára.

A Lamardor red csomag

A Lamardor koncentrált szer, amely kis dózisa miatt nem tud mély színintenzitást adni. Ezért a csávázólében vetőmagtonnánként 1 liter Peridiam® Eco Red segédanyagot kell alkalmazni, amelyet a Bayer ajándékba ad. A készítmény így Lamardor Red néven 10 tonna vetőmag csávázására való csomag formájában kerül forgalomba, amelynek összetétele: 2 liter Lamardor csávázószer és 10 liter Peridiam Eco Red segédanyag.

A Peridiam színes bevonatot képez a vetőmagon. A segédanyag a szín fokozása mellett fényes felületet ad; a magok nem tapadnak össze; a vetőmag nem boltozódik a vetőgépben; csökkenti a porolást és a kopás miatti hatóanyag-veszteséget.

A Lamardor 2009-ben már bizonyította képességeit. Kérem a kedves olvasót, hogy próbálja ki Ön is az új készítményt, és tapasztalja meg jó tulajdonságait!

Farády László Bayer CropScience