fbpx

Belchim-megoldások szőlőben

Írta: Szerkesztőség - 2010 június 10.

A Belchim Crop Protection-t 1987-ben Belgiumban Dirk Putteman alapította, a cég jelenleg is az ő irányításával működik. A cég évről évre egyre több európai országban, Franciaországban, Hollandiában, Németországban, Angliában, Spanyolországban, Portugáliában, Olaszországban, valamint Európa északi és balti régióiban jelenik meg új termékekkel a növényvédő szerek piacán.

 

2008 óta a Belchim Crop Protection Hungary Kft. nevű magyarországi vállalat is forgalmazza a cég termékeit.

Partnereinek (ISK Biosciences, FMC Corporation és mások) köszönhetően a Belchim Crop Protection élen jár az új termékek bevezetése és forgalmazása terén. Fejlesztéseinek legfőbb célkitűzései: környezetkímélő, melegvérűekre minél kevésbé mérgező, rezisztenciatörésre alkalmas, gazdaságos szerek létrehozása. Ennek érdekében folyamatosan új hatóanyagokkal szélesíti választékát. A kémiai anyagokon kívül több biológiai hatóanyagot tartalmazó készítménnyel is rövidesen megjelenik a piacon.

Szőlőben engedélyezett készítményeink rövid bemutatása:

MILDICUT

gombaölő szer.

Hatóanyag: 25 g/l ciazofamid. Szerforma: szuszpenzió-koncentrátum. Kiszerelés: 10 liter, 1 liter, 0,25 liter. Engedélyokirat száma: 1560/2006. Forgalmazási kategória: III. szabadforgalmú. Felhasználás: szőlőben peronoszpóra (Plasmopara viticola) ellen 1,5-3,0 liter/hektár dózisban. Házi kertekben 25 ml 10 liter vízhez.

Munka-egészségügyi várakozási ideje nincs. Élelmezés-egészségügyi várakozási ideje 21 nap.

A Mildicut hatóanyaga ciazofamid a kórokozó gomba energiaháztartásában okoz zavart, ezzel kiéhezteti a kórokozót. Kiváló védelmet nyújt a fürtöknek, védi a levelek teljes felületét. A szer összeállítása során a gyártó újszerű formázási eljárást alkalmazott. Új vivő- és segédanyagok alkalmazásával jelentős mértékben javította a hatóanyag hasznosulását, csökkentve a vegyszerterhelést. A szer egyenletesen oszlik el a levélfelületeken, a levél fonákján is biztos védelmet nyújt, mert a hatóanyag transzlaminárisan is kifejti hatását; a levél színére permetezett szerből a hatóanyag a levél fonákjára is átszivárog, valamint csúcsi irányba is elmozdul, így védi az új növekményt.

Zöldítő hatása kiváló, a növény tartalék tápanyagainak fokozott felhalmozódása javítja a mustfokot, valamint segíti a vesszők jobb beérését, a növény télre való felkészülését.

Az új hatóanyag a régi hatóanyagokra ellenálló peronoszpóratörzsek ellen is hatásos.

 

Növényvédelmi technológia: szőlőben előrejelzésre alapozva, megelőző jelleggel, legkésőbb az első tünetek észlelésekor kezdjük el a védekezést, amelyet szükség szerint összesen 3 alkalommal, 10-14 napos permetezési fordulókkal, géptípustól, az ültetvény lombfelületétől függő lémennyiség felhasználásával (a 0,25%-os permet-lé-koncentráció megtartásával) végezzük el! Gyenge fertőzési nyomásnál és szellősebb lombozatnál a kisebb dózis is elegendő védelmet nyújt.

Virágzás előtt: a leveleknek és a fürtvirágzatnak nyújt védelmet az intenzív hajtásnövekedés időszakában (dózis: 1,5-2 liter/hektár).

Virágzás alatt: megvédi a szőlőt a virágzás alatt (dózis: 2,5 liter/hektár).

Virágzás után: a Mildicutt&l elkerülhető a virágzás után a hiányos terméskötődés (dózis: 2,5-3,0 liter/ hektár).

A Mildicut használata erős fertőzés esetén különösen előnyös, természetesen nagyobb dózis és permetlé mennyiség felhasználásával.

Egyéb információk: a ciazofamid hatóanyag nem csak szőlőperonoszpóra ellen kiváló hatású; Ranman Twin Pack néven kapható készítménye a burgonya és a paradicsom fitoftórás betegsége ellen nyújt biztos védelmet. A Ranman Twin Pack élelmezés-egészségügyi várakozási ideje 3 nap paradicsomban és 7 nap burgonyában. A Ranman Twin Pack Európa számos országában vezető termék burgonyában, amelyet különösen gumóvédő hatása miatt kedvelnek a termesztők, a készítmény ugyanis nagymértékben javítja a burgonya tárolhatóságát.

MONTAFLOW

gomba- és baktériumölő szer. Hatóanyag: 638 gA rézoxiklorid. Szerforma: folyékony szuszpenzió koncentrátum (SC). Kiszerelés:

10 literes, 1 literes, 0,25 literes. Engedélyokirat száma: 02.5/1399/2/2008. Forgalmazási kategória: III. szabadforgalmú. Felhasználás: szőlő, csonthéjasok, héjas gyümölcsök, paprika, paradicsom, burgonya, bab, borsó, kabakosok, hagymafélék, cukorrépa, konyha- és édeskömény esetében, valamint orvosi csucsor kultúrában baktériumos és gombás betegségek ellen 1,5-3 liter/ hektár dózisban. Almatermésűekben tavaszi lemosó, nyár végi zárópermetezésre baktériumos és gombás ág-elhalások, tűzelhalás ellen 3-4 liter/ hektár, varasodás ellen 2-2,5 liter/hektár a megfelelő dózis. Munka-egészségügyi várakozási ideje nincs. Élelmezés-egészségügyi várakozási ideje kultúrától függően 5-21 nap.

A korszerű gyártási technológiának köszönhetően a Montaflow-ban optimálisan érvényesül a rézoxiklorid hatóanyag baktérium- és gombaölő hatása. A kicsi szemcseméret jó borítottságot biztosít. Tapadóképessége kiváló. Nemcsak gazdaságos, de a vegyszerterhelést is csökkenthetjük használatával. A folyékony szuszpenzió koncentrátum (SC) megkönnyíti a permetté készítését. Hatásspektruma széles, egyedül a lisztharmat betegségek ellen nem nyújt megfelelő védelmet. Használata szinte az összes jelentős kultúrában engedélyezett.

A Montafow nagy előnye, hogy nem alakul ki ellene rezisztencia.

Növényvédelmi technológia: a kezeléseket az előrejelzésekre alapozva, a betegség tüneteinek megjelenése előtt kell megkezdeni, és a fertőzéstől függően 7-10, zöldségfélékben 6-8 naponta megismételni. Két kezelés között legalább 3 nap teljen el. Évente legfeljebb 6 kezelést végezzünk! Rézérzékeny gyümölcsféléknél (alma, körte, kajszi, őszibarack) színes bimbós állapot után szüneteltessük a készítmény használatát! Újra használhatjuk, ha a termés már viaszosodott, nyár közepétől (alma, körte), illetve a termésszedést követően ősszel (őszibarack) vagy közvetlenül a lombhullás előtt és lombhulláskor (kajszibarack).

GALBEN R

gombaölő szer. Hatóanyag: 40 g/l benala-xil+330 g/l rézoxiklorid. Szerforma: WP vízoldható por alakú permetezőszer. Kiszerelés: 25 kg, 5 kg, 500 g. Engedélyokirat száma: 02.5/1399/2/2008, 02.5/362/1/2010.

Forgalmazási kategória: III. szabadforgalmú.

Felhasználás: a kezeléseket az előrejelzésekre alapozva, a betegség tüneteinek megjelenése előtt kell megkezdeni, és a fertőzés erősségétől függően kell megismételni. Szőlőben peronoszpóra ellen 4-5 kg/ha a megfelelő dózis. Az első kezelést általában virágzás előtt kell elvégezni. Burgonyában fitoftóra ellen és paradicsomban paradicsomvész ellen 2,5 kg/ ha, hagymában, uborkában és dísznövényben peronoszpórás betegségek ellen 3 kg/ ha-t kell alkalmazni. Hagymában nedvesítő szer hozzáadása szükséges.

Munka-egészségügyi várakozási idő: 0 nap. Élelmezés-egészségügyi várakozási idő: szőlő, burgonya, hagyma esetében 21 nap; paradicsomnál 7 nap, uborkánál 5 nap.

GALBEN M

gombaölő szer. Hatóanyag: 80 g/l benalaxil+650 g/l mankoceb. Szerforma: WP vízoldható, por alakú permetezőszer. Kiszerelés: 2,5 kg. Engedélyokirat száma: 02.5/729/1/2010.

Forgalmazási kategória: II.

Felhasználás: szőlőben

peronoszpóra és szőlőorbánc ellen 2-2,5 kg/ha, burgonyában burgonyavész és alternária ellen, szabadföldi paradicsomban paradicsomvész, alternária, szeptória ellen, vöröshagymában peronoszpóra ellen 2,5-3 kg/ha, dísznövényekben, rózsában fitoftóra és peronoszpóra ellen 2-3 kg/ha (0,4-0,6%).

Egy vegetációs időszakban legfeljebb 3 kezelés javasolt. Két kezelés között legalább 7 nap teljen el!

Munka-egészségügyi várakozási idő: 3 nap. Élelmezés-egészségügyi várakozási idő: szőlőnél 42 nap; burgonyánál, paradicsomnál 14 nap; vöröshagymánál 28 nap.

SPOTLIGHT PLUS

szőlő vadhajtás elleni gyomirtó permetezőszer. Hatóanyag:

60 g/l karfentrazon-etil. Szerforma:

folyadék, mikroemulzió (ME).

Kiszerelés: 5 liter. Engedélyokirat száma: 02.5/2132/2/2008.

Forgalmazási kategória: II.

Felhasználás: négy évesnél idősebb, magas művelésű szőlőültetvényben használható az oldalhajtások leperzselésére.

Növényvédelmi technológia: a Spotlight Plus hatásmódja kontakt, a növényben semelyik irányban nem szállítódik. A készítménnyel a 10-15 cm-es oldalhajtásokat kell lekezelni. A 0,3-0,4 l/ha dózist a hajtások méretéhez és mennyiségéhez igazítva 100-150 l/ha vízmennyiséggel kell kijuttatni. A dózisbeállítás legjobb módja, ha minden 100 liter vízhez 0,3 liter Spotlight Plus-t adunk. Alacsony nyomással kell kipermetezni, majd az újrahajtást követően kell megismételni a kezelést. Egy vegetációs időszakban legfeljebb két kezelés végezhető; a kezelések közt legalább 15 nap teljen el! A kijuttatás során fokozott figyelmet kell fordítani a permetlé elsodródásának megakadályozására; a készítmény csak a leperzselendő felületre juthat, mert a szőlő minden zöld növényi részét súlyosan károsítja. Elsodródás estén a permetlé minden zöld növényi részt, gyomokat, egyéb kultúrákat is leperzsel, amire rácseppen. A permetezést kizárólag kis nyomáson, nagy cseppmérettel, célzott kijuttatással, szélcsendes időben, 0-27 °C-on lehet végrehajtani, a szőlő károsodásának elkerülése céljából.

Munka-egészségügyi várakozási idő: 0 nap. Élelmezés-egészségügyi várakozási idő: 21 nap. Egyéb információk: a Spotlight Plus kedvező tulajdonsága, hogy a kezelt tőkéken a direkt perzselésen kívül semmilyen egyéb tünetet, károsodást nem okoz, a tőkéket nem gyengíti le. A talajban és a vizekben gyorsan lebomlik. Talajra kerülve 6 óra alatt elbomlik.

Belchim