fbpx

A Güttler idei újdonsága, a SUPERMAXX magágykészítő

Írta: Szerkesztőség - 2010 június 10.

A gazdálkodók igényeit felmérve született meg a legújabb gép a Güttler kínálatában, amely nemcsak egyszerűen egy tavaszi magágykészítő, hanem sokkal több annál – de erről is szót ejtünk majd egy kicsit később.

 

Előtte azonban nézzük meg, hogy mi is igazán a kultivátor szerepe a talajművelésben.

A klasszikus értelemben vett könnyű kultivátorokkal legfeljebb 15 cm mélységben dolgozhatunk. Ezek a kultivátorok elsősorban lazító munkát végeznek. A lazítás lényege, hogy a tömörödött, összeállt talajrészeket szétválasszuk, ezáltal javítsuk a talaj levegőellátottságát, és kedvezően befolyásoljuk a talajéletet. A lazítás tovább javítja a talaj fizikai és kémiai állapotát, illetve elősegíti a megfelelő vízgazdálkodást.

A könnyű kultivátorok feladata még a talaj keverése is. Ezzel a művelettel a szár maradványokat, illetve a kijuttatott növényvédő szereket tudjuk optimálisan eloszlatni a talajban. Mindannyian jól tudjuk, hogy milyen fontossággal bír a különböző műtrágyák esetében a hatóanyag megőrzése miatt a kijuttatás utáni mielőbbi bekeverés.

Csekély mértékben porhanyító hatása is van a könnyű kultivátoroknak, bár ez a tulajdonság nem minden esetben kedvez a talaj fizikai állapotának.

Összességében azonban elmondható, hogy a jó állapotban lévő talajok esetében ez a porhanyító hatás elfogadható mértékű.

A Güttler SuperMaxx kultivátor megalkotásánál figyelembe vettük ezeket a tulajdonságokat. A gép sokoldalúságát mutatja, hogy nemcsak tavaszi magágykészítésre, „kombinátorozásra” alkalmas, hanem ezzel az eszközzel a könnyebb művelésű talajokon a tarlóhántást is elvégezhetjük, mivel a gép felépítése és a kapák mérete ezt lehetővé teszi. A Güttler SuperMaxx mind magágykészítés, mind tarlóhántás esetén képes a talajt megfelelő mértékben lazítani és keverni. E többcélú felhasználás miatt válik a Güttler SuperMaxx egy gyorsan megtérülő befektetéssé.

Páska Norbert

agrármérnök -tanár