fbpx

Kezdődjék ez a szezon is a Vicon gépcsalád gépeivel!

Írta: Szerkesztőség - 2010 április 10.

Az idei esztendő igen kemény tele után, túl az első mezőgazdasági ténykedéseken, hamarosan elkezdődik a szálastakarmánybetakarítás első művelete, a kaszálás. Mint oly sok más művelethez, úgy ehhez is segítséget nyújt a Vicon.

 

Az idei évben jelentős megújulás jellemzi a Vicon tárcsáskasza-palettát, amelynek termékei sok újszerű technikai megoldást magukban foglalva szolgálják a még tökéletesebb felhasználást. Az első a megújult kaszasorban az Extra 200-as széria, amely magában hordozza a Vicon kaszagerendelyek sajátosságait, mint például a háromszög profilú és minden esetben páros számú vágótárcsát. Módosított függesztőszerkezetének és tehermentesítő rugóinak köszönhetően a kasza talajnyomása minimális. Működési szögtartománya ±35º, miáltal a kasza tökéletesen dolgozik dombos-völgyes körülmények között. Az Extra 200-as széria háromféle méretben, 2,4; 2,8 és 3,2 méteres munkaszélességben érhető el.

A következő két modell az Extra 624 T és 628 T függesztett, fix ujjas szársértővel ellátott fűkasza. Ezek legfőbb technikai újdonsága a kasza geren dely súlypontjában történő felfogatása, aminek köszönhetően még tökéletesebb az eszköz talajkövetési tulajdonsága. Az Extra 600-as széria sokoldalúságára jellemző, hogy minden kasza univerzális hajtóművel van ellátva, amelynek elforgatásával a kasza 540-es és 1000-es kardánfordulatról történő üzemeltetésre egyaránt alkalmassá válik, egyéb opció alkalmazása nélkül. További újdonságként meg kell említeni a változtatható fordulatszámú szársértőt, amelynek köszönhetően 900-as fordulaton intenzív szársértés érhető el, ott viszont, ahol elégséges a növények csökkentett mértékű szársértése, a 600-as szársértő fordulat is elégséges. Az alacsonyabb fordulaton történő szársértéssel az üzemanyag-fogyasztás mértéke is csökkenthető; az átváltáshoz két ékszíjtárcsát kell felcserélni.

Az Extra 632 T modellen szintén változtatható a szársértőrotor fordulatszáma, mégpedig a hajtóművön elhelyezett kar elfordításával. A felfüggesztés módja hasonló, mint az előző gépeken, tehát a kaszatest itt is a kasza súlypontjában van felfüggesztve. A különbség abban rejlik, hogy a füg-gesztőváz és a kasza közti függesztőkar mellé egy munkahenger is került, amellyel a talajnyomás mértéke hidraulikusan szabályozható. Az előző két modellen a függesztőváz és a kasza együttesen mozog, a csillapítás és a talajnyomás feladatát egy spirálrugó látja el. Az Extra 632 T „húzott” felfüggesztési rendszere a Vicon know-how függesztett tárcsás kaszákra adaptált változata, amely rendszert eddig csak és kizárólag vontatott kaszáknál alkalmazták. A Vicon elsőként ültette át ezt a függesztési módot függesztett kaszákra. A kasza másik sajátsága az egyedülálló félig lengő szársértőujj felfogatása, amely ötvözi a fixujjas szársértők agresszív szársértését, a szabadonlengő-ujjas szársértők kimagasló ujjvédelmi tulajdonságaival. Az acélujjaknak és az egyedülálló szársértő rendszernek köszönhetően a karbantartási költségek minimálisak. Mindhárom kasza szállítási helyzetben 125º-ban helyezkedik el a traktor mögött; ez és az alacsony súlypont, jó súlyelosztással párosulva rossz útviszonyok mellett is védi a kasza függesztőkeretét és a traktort a nagymértékű erőhatásoktól. Emellett a traktor nagy szállítási sebesség mellett is jól manőverezhető marad.

A hátsó függesztésű kaszák frontkaszával történő kombinálása esetén tovább növelhető a traktor kihasználtsága; ehhez ajánlja a Vicon az Extra 632 FT jelzésű – 3,2 m munkaszélességű – frontkaszáját, amellyel – az Extra 632 T modellel kombinálva – 6,2 m munkaszélesség érhető el. A frontkasza tulajdonságait tekintve megegyezik az Extra 632 modellel, beleértve a változtatható szársértőfordulatot, a szársértőujjak kialakítását és a húzott konstrukciójú kaszagerendelyt. A csillapító rugók távolabb kerültek egymástól, miáltal a kasza oldalstabilitása javult, továbbá az átdolgozott függesz-tőrendszernek köszönhetően a kasza megengedett legnagyobb keresztirányú dőlésszöge 24º-ra emelkedett. A gép talajkövetése rendkívül rugalmas; lejtőirányban 250 mm, felfelé menetben 450 mm. Ez a tökéletes talajkövetést egyenetlen földterületeken, valamint a nagyobb munkasebességet is egyaránt biztosítja. A 350 mm-es kiemelési magasság a földvégi fordulóknál és a szállításnál egyaránt biztonságos fordulást tesz lehetővé.

Az Extra kaszacsalád vontatott tagja a 800-as széria, amely kétféle méretben – 3,2 m és 3,5 m -, gumihengeres vagy ujjas szársértővel érhető el. A 3,5 méteres kasza központi vonórúddal is megrendelhető.

Azoknak a gazdálkodóknak, akik területi adottságaik miatt nem vagy csak korlátozva tudják használni a tárcsás kaszákat, a Vicon a dobos kaszáit ajánlja. Kisebb területekre a kétdobos változatot, háromféle méretben: 1,65 m, 1,85 m és 2,1 m munkaszélességben. Ezek klasszikus, robosztus kialakítása az évek során bebizonyította, hogy az eszköz nehéz, olykor szélsőséges körülmények között is megállja a helyét. Nagyobb gazdaságok számára a függesztett kategóriában két típus áll rendelkezésre, 2,65 m, illetve 2,95 m munkaszélességben; mindkét típus 4 dobbal van ellátva, két nagyméretű külső és két kisebb belső dobbal, ami a száradási időt jelentős mértékben lecsökkenti. A területteljesítmény további növelésének egyik módja a frontkasza alkalmazása; dobos kaszából a Vicon két típust, a CM 271 F és 296 F modellt ajánlja, 2,65 m és 2,95 m-es munkaszélességben. Vontatott kivitelben egy típus, a CMP 3001A áll rendelkezésre, szársértő nélkül vagy ujjas szársértővel. A Vicon dobos kaszák csúcsát a CM 909 modell jelenti, 7,9 m-es munkaszélességgel, amely jellemző a csap áthelyezésével 8,2 és 8,5 m-re bővíthető.

Amennyiben részletesebb ismertetőre vagy árajánlatra van szüksége, keressen bennünket vagy kereskedőinket!

Mészáros Rajmund