Minden területen erősítenek

A válság, amely az egész idei esztendőre meghatározóan rányomta bélyegét, a gazdaság szereplőit is új, eddig nem alkalmazott megoldások kipróbálására késztette. Akiknek voltak ilyen tartalékaik, azok most valódi ösztönzést kaptak arra, hogy megkeressék a gyártási, illetve kereskedelmi potenciáljuk még kihasználatlan lehetőségeit.

Nincs ez másképp a csehországi Zetor traktorgyár esetében sem, amely cég a folyamatos modellfrissítés mellett a legújabb típuscsalád bevezetését is felgyorsítja, miközben a ZTR-Agro Kft., a Zetor márka kizárólagos magyarországi importőre egy új, az eddiginél is vevőközpontúbb képviseleti rendszer kialakításával kívánja tovább növelni hazai piaci részesedését. A részletekről Takács András, a ZTR-Agro Kft. ügyvezetője nyilatkozott lapunknak.

– Mint a mezőgazdaság minden szereplőjét, úgy természetesen a Zetor gyárat is érintette az eredetileg tőle függetlenül induló gazdasági és pénzügyi válság – kezdte összefoglalóját az ügyvezető. – Ebben a helyzetben cégünk olyan lépéseket kezdeményezett, amelyek -vásárló partnereink érdekeit képviselve – a válság hatásait jelentősen mérsékelhetik. Ennek megfelelően, a gyárral és a hazai márkakereskedőkkel egyetértésben, jelentősen csökkentettük a legnépszerűbb két változat, a 100 LE-s Proxima Plus és Proxima Power, valamint a 122 LE-s Forterra hazai értékesítési árát, illetve úgy döntöttünk, hogy a saját nyereségünk terhére – a többi típust is árengedménnyel kínáljuk.

Mint Takács András elmondta, a kezdeményezésük több tekintetben is eredményesnek bizonyult, hiszen az eladások tekintetében megőrizték részesedésüket a nyugati gyártmányú traktorok piacán, illetve meghatározó – egyes szegmensekben vezető – piaci helyzetüket is, aminek eredményeként a kft. alkalmazottainak munkahelyét megtartották, és nem kellett a dolgozói létszámot csökkenteni.

Ezzel párhuzamosan a Zetor márka világviszonylatban is megőrizte pozícióit; a gyárban a termelés folyamatos, az újabb megrendelések pedig a töretlen érdeklődést igazolják. A válság sikeres kezelésének újabb lépéseként 2010 második félévében megkezdik a régóta várt, új, nagyteljesítményű traktorcsalád, a Maxterra gyártását.

A hosszú távú partnerség egyik fő ismérve a kiszámíthatóság – ennek jegyében a gyár, a ZTR-Agro, illetve márkakereskedői a közeljövőben nem tervezik a traktorok árának emelését.

Takács András ügyvezető, ZTR-Agro Kft.

Felkészült márkakereskedők, gyorsan elérhető szervizpontok

A kedvező ár mellett a ZTR-Agro partnerei folyamatos kiszolgálására is még nagyobb hangsúlyt fektet azzal, hogy országszerte új szervizpontokat létesít. A Zetorok kiváló minőségét ugyanis az is bizonyítja, hogy a traktorokra kétéves, teljes körű garancia érvényes, és az ehhez szükséges kötelező szervizek elvégzését kívánják még gyorsabbá tenni vásárlóik számára a mindenhonnan könnyen megközelíthető szervizhálózat továbbfejlesztésével.

Ezzel egy időben a márkakereskedői rendszer is átalakul: a tervek szerint az országban négy, jól felkészült, megfelelő háttérrel rendelkező kereskedés látja majd el az értékesítéssel kapcsolatos feladatokat. Ennek megfelelően az északkeleti országrészben a Zetor-Vas Kft. végzi majd ezt a tevékenységet, míg a délkeletiben – szolnoki központtal – egy új, saját tulajdonú bázis létesülne. A Dunántúlon vagy Kaposvár vagy Pécs központtal hoznak létre régiós márkakereskedést, míg az északnyugati országrészben a Zetor West Hungary Kft.-vel kívánják ebben a formában folytatni az együttműködést.

Itthon és külföldön is sikeresek

Eddig is népszerűek voltak, és a jövőben is nagy érdeklődésre tarthatnak számot a ZTR-Agro szántóföldi gyakorlati gépbemutatói. Ezeken a rendezvényeken a résztvevők munka közben ismerhetik meg a gépeket, illetve személyesen gyűjthetnek tapasztalatokat a Zetorokról. Ősszel egyebek mellett október közepén is szerveztek ilyen eseményt a magyar határ melletti, szlovákiai Dunamocs község földjein, ahol akár ki is próbálhatták a gépeket az érdeklődők.

Zetor Forterra

A magyar színeket külföldön is népszerűsítik azzal, hogy a ZTR-Agro Kft. – traktort biztosítva, illetve azt a helyszínre szállítva – segítette a Szlovéniában sorra kerülő Szántóverseny világbajnokságon a magyar versenyző, Farkas Gábor indulását, aki egyébként a hazai megmérettetés országos döntőjében ismét a legjobbnak bizonyult.

A külföldi kitekintés nem véletlen, hiszen a cég nemzetközi érdekeltségekkel is rendelkezik: a ZTR-Agro látja el a kizárólagos importőri feladatokat Magyarország mellett Szerbiában, illetve – újabban – Szlovákia magyar lakta részein.

Új év, új traktor! 2010-ben: Maxterra

Régóta és sokan várják, s most megérkezik: 2010 második felében el-kezdődik a Zetor család új, nagy teljesítményű modelljének, a Maxterrának a gyártása. A tervek szerint a Maxterra jövőre ilyenkor már Magyarországon is megvásárolható lesz!

A korszerű környezetvédelmi előírásoknak megfelelő, EURO-3-as motorral szerelt, 7-8,5 tonna tömegű gép hathengeres, különböző, 130, 140, 150, 160, illetve 175 lóerős, saját fejlesztésű erő-forrást kaphat, valamint ZF-licensz váltóval és lehajtási rendszerrel szerelik.

A váltó alapkivitelben 24 előre- és 24 hátrameneti fokozattal, terhelés alatt kapcsolható irányváltóval és négyfokozatú, a sebességfokozatokon belüli Power-Shift vezérléssel rendelkezik. Emellett – a nagyobb teljesítménynek megfelelően – a gép 3-as kategóriájú függesztőrendszere a bevált elektrohidraulikus függesztőrendszer továbbfejlesztése.

A Zetor Maxterra prototípusa a hannoveri Agritechnika kiállításon

A Maxterra, univerzális traktorként, automata vonófejekkel és alsó húzatási rendszerrel is rendelkezik majd, hátul pedig négy plusz hidraulikakörrel látták el.

Az új modellt Carraro első híddal szerelték, jó kilátást biztosító, új fej-lesztésű kabinja pedig korszerű szellőzéssel rendelkezik, és messzemenően megfelel a kényelmi és ergonómiai elvárásoknak. Az opciók közt pedig a rugózott fülke, a rugózott elsőkerékhajtás, a Zuidberg rendszerű első hidraulika felfüggesztés és az első TLT hajtás is egyaránt szerepel.

A gyártó és az importőr komplex kiszolgálással készül az új típus bevezetésére; ebbe a szervizháttér mellett a forgalmazással egy időben megjelenő új kiegészítők – adapterek, munkagépek – megjelenése is hozzátartozik.

A cseh gyár azonban nemcsak a jö-vőre koncentrál – a piacra már bevezetett típusokat is folyamatos korszerű-sítésekkel teszi naprakésszé, miközben a márkakereskedők mindig bővülő gépkínálattal állnak vevőik rendelkezésére. Érdemes meglátogatni őket!

FM

Kapcsolat
  • 2900 Komárom, Klapka György út.73.
  • +36-34/342-302 - +36-30/94-111-67
  • info@ztr-agrokft.hu
  • Honlap

MezőHír cikkek

Honlap
MezőHír Hírek

No items to display at this time.

GÉPmax
Unable to display feed at this time.

Ez a cikk a MezőHír 2009/11 - november-decemberi számában jelent meg.