MezőHír – 2009-10 – október


Kedves Olvasó!

Fodor Mihály

Az elmúlt hónap rendezvények, kiállítások sokaságát hozta, amelyek jó lehetőséget adtak az aktuális piaci helyzetkép felmérésére. Lapunkban több cikk is érinti ezeket a témákat, így – messze a teljesség igénye nélkül – csak szemezgetnék a hallottakból.

Komoly dilemmát jelent a géptámogatásokkal kapcsolatban a saját erő kérdése: több helyen hallottunk arról, hogy a már elnyert támogatási projektből végül nem lesz semmi, mert a nyertes pályázó vagy nem tudja, vagy a vállalkozás likviditásának megtartása érdekében nem akarja szabad forrásait erre a célra használni. Ez az érem egyik oldala, a másik pedig a gépforgalmazó cégeknél tapasztalható teljes nagyüzem, amit az előzőekhez képest stabilabb anyagi hátterű (vagy néha bátrabb) pályázók igényeinek kielégítése okoz. Bár pontos egyenleget majd a meghosszabbított, november 30-i időpont után lehet vonni, de az biztos, hogy – szerencsére – ez utóbbiakból lesz jóval több.

A sok sebből vérző tejfronton is mindenképpen jó hír, hogy meghirdették az EU Bizottsága által engedélyezett, előrehozott, 2009. évi tejkvóta alapú kifizetés 100%-át 2009. október 15-ével, amelynek várható mértéke 8,60 Ft/liter. Emellett az állattartás elősegítésére az Európai Gazdaságélénkítő Csomag keretében Magyarország számára 48 348 000 EUR került megítélésre. Gráf József miniszter döntése alapján – a Tej Termékpálya Bizottsággal történt konzultációt köve-tően – Magyarország a teljes összeget a tejágazat szerkezetátalakítására tervezi fordítani.

A mostani lapot követő dupla számunk hagyományaink szerint november végén jelenik meg. Persze a hosszabb idő munkatársaink számára sem a pihenést jelenti. Több olyan külföldi rendezvényre – gyárlátogatás, sajtótájékoztató, a hannoveri Agritechnika kiállítás, stb. – is ellátogatunk, amelyről érdekes információkat tudunk majd olvasóinkkal megosztani, s persze ezekben a hetekben már javában készítjük a jövő évi terveket, tematikát. Lesz tehát bőven tennivaló szerkesztőségünkben is, Önöknek pedig az őszi munkákhoz kívánunk sok sikert, kegyes időjárást s nem utolsósorban élettel teli piacot!

Üdvözlettel:

Fodor Mihály főszerkesztő


Az online is olvasható cikkek listáját itt megtalálja.