MezőHír – 2009-09 – szeptember


Kedves Olvasó!

Fodor Mihály

A nyári hónapok elmúltával feszes tempóban indul az őszi szezon, a maga összes kérdésével, elodázhatatlan döntésével, s sajnos a szokásosnál jóval több bizonytalansággal, problémával. A lapzártánk idején nyílt debreceni Farmer Expo kiállításon is sok beszélgetés témája volt a tavalyinál gyengébb termések és árszintek okozta jövedelemkiesés, a finanszírozó cégek többségének a gazdaságok mozgását, fejlődését erősen visszafogó, óvatos pénzkihelyezési gyakorlata.

Emellett többször szóba került a nyár elején meghirdetett géptámogatási pályázatok elbírálásához kapcsolódó, nehezen kezelhető időhiány is, amit mind a termelők, mind a gyártó és kereskedő cégek nehezen viselnek.

Azért akad emellett jó hír, még ha nagyítóval kell is keresni: az említett kiállítás megnyitóján elhangzott, hogy újra megnyílik az állattenyésztők számára néhány támogatási lehetőség még idén ősszel – pontos részletek erről azonban csak később jelennek meg. Így nehéz megjósolni, hogy a sok sebből vérző ágazat életében mekkora segítséget jelenthetnek az új kiírások. (Az állattenyésztés jelenlegi helyzetéről a 119-124. oldalon olvashatnak egy összeállítást.)

Még egy “apróság” ide kívánkozik: szintén itt hangzott el, hogy jövőre újra tervezik az OMÉK szakkiállítás megrendezését. (Sajnos a helyszínről és idő-pontról még nem döntöttek, pedig valószínűleg minden érintett szeretné mielőbb ismerni a pontos részleteket.)

S ha már kiállításról beszélünk, nem hagyhatjuk ki a következő két rendezvényt: a szeptember 16-19. között nyitva lévő Bábolnai Gazdanapok szakkiállítást – itt a MezőHír csapata is várja majd a kedves látogatókat – és a Kaposvári Állattenyésztési Napokat, amely szeptember 25-27. között fogadja az érdeklődő-ket. Bízunk benne, hogy ezeken a rendezvényeken a mostaninál több jó hír is napvilágot lát majd!

Addig is forgassák haszonnal szeptemberi számunkat, reméljük, segíthetünk a jó döntések meghozatalában!

Üdvözlettel:

Fodor Mihály főszerkesztő


Az online is olvasható cikkek listáját itt megtalálja.