Az istállótrágya térfogata csökkenthető!

Kategória: Egyéb

Beszélgetőpartnerünk Justus Gyula, a Bio-Nat Kft. ügyvezető igazgatója megtalálta a megoldást az állattartók egyik legköltségesebb problémájára.

A MIKRO-VITÁL baktériumtrágya már régóta ismert a szántóföldi növénytermesztők körében. Ez a szer elősegíti és felgyorsítja a talajban lévő szármaradványok lebontását, de a szerves trágya kezelésében is hatásosnak bizonyult. Az alkalmazás során ugyanis az istállótrágya nagymértékű térfogatcsökkenését tapasztalták. Ezen a sikeren felbuzdulva a fejlesztők kísérletsorozatokba fogtak, és kifejlesztették a MIKRO-VITÁL módosított változatát, az ÚJ MIKRO-VITÁL-t, amely már csak a legintenzívebb, legagresszívebb hatású baktériumtörzseket tartalmazza magas koncentrációban. Az eredmények minden várakozást felülmúltak, az új összetételű MIKRO-VITÁL-lal kezelt istállótrágya térfogata ugyanis a korábbi 1/3-adára csökkent.

A kezelés első lépése a szer kijuttatása a kialmozott istállóba. A folyamatok már helyben beindulnak, és a baktériumok a szerves anyag lebontását aktívan végzik, aminek a trágya mennyiségének a felére csökkenése a végeredménye. A további térfogatcsökkenés már a tárolókban történik. Az állattartónak így sok esetben az évi egyszeri kitrágyázáson kívül nincs is más teendője, ezért jelentős anyagmozgatási költséget takarít meg, arról nem beszélve, hogy egy közel 600 férőhelyes tehenészet – EU-szabványnak megfelelő – trágyatárolója megépítési költsége megközelítőleg 30.000.0000 Ft. A kezelések eredményeképpen az 1/3-ára csökkent trágyamennyiség viszont szükségtelenné teszi az eredeti méretű tárolók létrehozását, így, előző példánknál maradva, közel 20.000.000 Ft-os megtakarítás érhető el.

Fontos megemlíteni, hogy az egységes környezethasználati engedélyezési eljáráshoz kötött állattartó telepek (40.000 db baromfiférőhely, 2000 db 30 kg feletti sertésférőhely vagy 750 db kocaférőhely felett) esetén szigetelt trágyatárolót 2007. október 31-ig, a nitrátérzékeny területen szigetelt és megfelelő tárolókapacitású trágyatárolót pedig szintén 2007. október 31-ig kell kialakítani. A határidő módosítására sajnálatos módon nincs lehetőség, tekintettel arra, hogy ez valamennyi tagállamra vonatkozó, szigorú EU-s előírás. Az egységes környezethasználati engedélyt pedig a környezetvédelmi hatóság csak akkor adja meg, ha az egyéb feltételek (pl. szennyvízkezelés, légszűrők, stb.) teljesülése mellett a szigetelt trágyatárolók is megépülnek.

Természetesen alapvető kérdés, hogy mennyibe kerül a gazdáknak a szer használata? – kérdeztük Justus Gyulát, a BIO-NAT Kft. ügyvezetőjét, aki erre a kérdésre azt válaszolja, hogy a megtakarítható összeg töredékébe! – Ez egy 1000 m2-es istálló esetében mindössze 15.000 forint költséget jelent.

S kiknek ajánlják az ÚJ MIKRO-VITÁL-t? – A trágyatároló térfogatától függetlenül minden állattartó telepnek és gazdának, mert a szabad tárolókapacitással már rendelkezők ezáltal az anyagmozgatási költségeiket minimalizálják, a most építkezésbe kezdőknek pedig a korábbi harmadára méretezett tároló kivitelezése jelent megtakarítást – foglalja össze az ügyvezető az új szer használatának az előnyeit. (x)

Bővebb információ:

(x)
BIO-NAT Kft.

Ez a cikk a MezőHír 2006/03 - márciusi számában jelent meg.%d blogger ezt szereti:
http://wp.me/p6OYBQ-o1

-=oOo=-