A napraforgó tápanyagellátása BIOFIT lombtrágyával

Címke: , , ,
Kategória: Egyéb

A napraforgó a legfontosabb olajnövényünk. Terméséből jó minőségű étolaj nyerhető, a feldolgozás folyamán keletkező melléktermék jó takarmánykiegészítő haszonállataink számára.

Termesztése a hiedelemmel szemben nagy odafigyelést igényel. A termesztési tényezők sokaságából kiemelném a tápanyagellátást és a növény kondicionálását. A kiemelés ellenére a többi termesztési tényezőt is mindig mellé kell tenni az értékelés folyamán. A probléma csak egységesen kezelhető.

100 kg kaszat képzéséhez a napraforgó a következő mennyiségű tápanyagot használja fel (Dr. Láng Géza):

N – 4,4-6,0 kg; P2O5 – 1,6-3,0 kg; K2O – 8,0-18,0 kg

A fejlődés folyamán az NPK aránya változó a növényen belül, így a tápanyag felvétel is változó. Nézzük meg az egyes elemek szerepét:

N – (nitrogén) a napraforgó táplálkozásában az egyik legfontosabb elem. Elégtelensége lelassítja, sőt meg is állítja a növekedés és a fejlődés folyamatait. A levelek világoszöld színűvé válnak, a tőhöz közeliek elsárgulnak és idő előtt elszáradnak. A nitrogénbőség buja termést idéz elő a termés rovására, a napraforgó a betegségekre fogékony lesz.

P – (foszfor) fontos szerepet játszik a glilcinek szintézisében. Hiánya negatívan hat a kaszat termésére. A fejlődés kezdeti szakaszában a foszfor felvétele lassú, majd a tányérképződéstől felgyorsul.

K – (kálium) fontos szerepet tölt be a levelek élettevékenységében.

Ca – (kalcium) éppen úgy, mint a kálium, fontos a növények számára. Igen fontos a phitomelanin réteg acélosságának kialakításában. A kórokozók nehezebben fertőzhetik így a sejteket, a szívókártevők kártétele is csökken.

Nyomelemek – szerepük igen fontos. A megfelelően ellátott növények életerősebbek lesznek. A nyomelem hiányában szenvedők hajlamosak lesznek a betegségekre, ami terméskieséshez vezet. A fent említett hiánybetegségek kialakulása megelőzhető a gondos tápanyag-gazdálkodással.

A nagyobb problémát az állati kártevők (levéltetvek, drótférgek, napraforgó moly, hegyesfarkú barkó, bagolypille stb.) illetve a gombabetegségek (napraforgó rozsda, peronoszpóra, lisztharmat, fehérpenészes rothadás, tányérrothadás és a diaportés betegség) kezelése jelenti. A betegség kialakulásakor már nehéz a folyamatot megállítani, a hangsúly sokkal inkább a megelőzésre helyezendő. A betegségek kialakulása megelőzhető a növények magas fokú kondicionálásával, megfelelő rezisztencia kialakításával. Amennyiben a levél felülete megvastagszik, megerősödik, nehezebben tudják károsítani a szívókártevők, és a gombaspóra fonalak is nehezebben hatolnak be. A BIOFIT készítmények egyedi szabadalom alapján olyan kelatizáló anyagot tartalmaznak (ligninszulfonát), ami egy természetes anyag, a lucfenyőből nyert kivonat, melynek hatására egy viaszos réteg képződik a levél felületén, ami megvédi a növényt a kórokozók bejutásától.

A BIOFIT lombtrágya család tagjai képesek a növények makro és mikroelem igényeit kielégíteni, a növények ellenállóbbakká válnak az időjárás viszontagságaival szemben (szárazságtűrő képességük nő), és a BIOFIT termék magas réztartalma révén (1,2%) fungicid és baktericid hatású. A BIOFIT termékcsalád kifejlesztése folyamán igyekeztünk növénycsaládok igényeihez igazodni. A készítményt levélre kell feljuttatni, így a hatás gyors és aktív lesz. Ugyanakkor környezetkímélő, nem szennyezzük talajunkat, ezen keresztül vizeinket. Ugyanis a szilárd műtrágyák a talajban lemosódnak és kimosóhatnak a talajvíz mozgásának következtében.

Alkalmazási javaslatunk:

Első kezelés 6-8 leveles fenológiai fázisban 5-6 liter/ha BIOFIT-Gabona

Második kezelés zöldbimbós állapotban 4-6 liter/ha BIOFIT

E kezelési mód választása esetén nem szükséges az őszi alaptrágyázás NPK hatóanyagból. Ha ősszel elvégezzük a Pk hatóanyag alaptrágyázást, akkor a kezelési javaslatunk a következő:

Kezelés 6-8 leveles korban 8-10 liter/ha BIOFIT-tal. A BIOFIT lombtrágya család bármilyen típusú növényvédő szerrel keverhető, annak hatását fokozza. A készítmények légi úton is kijuttathatók.

A készítmények természetbarátok, a környezetre veszélytelenek. Sem élelmezés-egészségügyi, sem munkaegészségügyi várakozási idő nincs.

Eddigi kísérleti eredményeink öszszefoglalása:

Kezelések:

1., 6-8 leveles állapotban

2., virágzás kezdetén

3., fővirágzáskor

Dózis: 6 liter/ha kezelésenként

Hatás: a levélfelület 15-25%-kal nőtt és megvastagodott, a hiánytünetek megszüntetésével fokozza a növényvédelmi beavatkozás hatékonyságát, a kaszattermés 20-25%-kal nőtt, a hektáronkénti olajhozam szintén 20-25%-kal nőtt.

Megfigyelések: a kezelt területen levéltetű fertőzés nem volt, míg a kezeletlenen védekezni kellett egy esetben, a kezelt területen elhanyagolható mértékű volt a gombafertőzés, míg a kezeletlenen 5-15% közötti volt a fertőzés.

A BIOFIT lombtrágya-család alkalmazása gazdaságos, jó árfekvése miatt, és nem igényel külön eszközt a kijuttatáshoz, elvégezhető növényvédelmi gépekkel, beilleszthető a technológiába. Általánosan 8-10 liter Biofit lombtrágya helyettesíteni tud 80-100 kg NPK vegyes hatóanyagú műtrágyát.

A BIOFIT hatóanyagtartalma (m/m%): N-4; Mg-1,2; Ca-2,5; S-0,4; Mo-0,03, B-0,5; Cu-1,2.

A BIOFIT kereskedelmi ára: 312 Ft/liter + Áfa

A BIOFIT-GABONA hatóanyagtartalma (m/m %): N-10, P-8, K-4, S-0,4, B-0,5, Cu-0,3

A BIOFIT-GABONA kereskedelmi ára: 322 Ft/liter + Áfa

Az ország területén a terméket ingyenesen juttatjuk el felhasználóink részére.

(x) Dr. Nagy Imre c. egyetemi docens

Ez a cikk a MezőHír 2004/05 - májusi számában jelent meg.%d blogger ezt szereti:
http://wp.me/p6OYBQ-hs

-=oOo=-