A lóversenyek világából

Zajlik a lóversenyélet Magyarországon, és ez már önmagában is jó hír, eredmény. Április óta ismét heti három versenynapot tartanak: szerdán és szombaton ügetőt, vasárnap galoppot.

Nagy dolog ez a lovat szeretők számára, hisz a környező országokban sehol sincs folyamatosan rendszeres versenyzés, s az, hogy nálunk még létezik, kisebbfajta csodának tekinthető.

Eredmények az ügetőn

Az ügetőn a tavalyi év sztárja, a hétéves Butterfly idén is tarol, eddig három kiemelt versenyen győzött (Sennyei Géza Emlékverseny, Bródy János Ev., Pulay Kornél Ev.), és mindenhol fölénnyel, kitűnő időteljesítménnyel diadalmaskodott. A pályarekordlistát átíró nagyszerű ügető apja, Philip Lobell sajnos már nem él, de Butterfly, Belami és BobDo It kapcsán is kitűnő teljesítményt nyújtott, vére fiai révén minden bizonnyal továbbmegy a tenyésztésbe. A legutóbbi nagyverseny, a Májusi Nagydíj előnyadásos, kétfutásos kiírású, ezt Butterfly kihagyta, így a kedvező beállítású Derengő (Tolnay L.) győzött a negyven méter hátrányból futamot nyert, de összesítésben csak második Detroit (Fazekas I.) előtt. Mindkét ló a rádiházi Kabala ménesből való, míg a most távol maradt Butterfly a kisoroszi Halápi ménesben született.

Eredmények a galoppon

A galoppon eddig három jelentősebb díjat futottak. A Káposztásmegyeri Díjat a Komáromi ménes lova, a tavalyi győztes Gekko (Setény J.) nyerte, a Hazafi Díj (hároméves kancák mérföldes versenye) a nagyreményű Préry Mary (Gömöri S.) könnyű zsákmánya lett, ő bábolnai tenyésztés, Dióspusztán született. A májusi „meeting” hagyományosan a Batthyány-Hunyadi Díjjal indul, ami idén nagy meglepetéssel zárult. A nagy favorit a tavaly fantasztikus formával búcsúzó, de idén először startoló, kitűnő Akitó volt, ám ha csak orrhosszal is, de kikapott a szintén itt debütáló Pókertól (Tormási Gy.). A nyerő tenyésztője és tulajdonosa Kovács Mihály, trénere a szakma legnagyobbja, Aperianov Zakariás. Póker apja Alfonz, ő (szintén Aperianov-tréningben) Magyar Derbyt nyert egykor, egyik fia, Jupiter a kétévesek tavalyi listavezetője.

Most tehát beindul a nagyüzem, egymást érik majd a kiemelt klasszikus versenyek, hogy csak a legnagyobbakat említsük: a galoppon a Nemzeti Díj, Millenniumi Díj, Alagi Díj, egészen a július 7-i Magyar Derby-ig, míg az ügetőn a Tavaszi Díj, Nemzeti Díj, Négyévesek Nagydíja, itt augusztus 4-én futják a Magyar Ügetőderbyt.

Gál László

Ez a cikk a MezőHír 2002/06 - júniusi számában jelent meg.