A repce gyomirtása

Címke: , , , , , , ,
Kategória: Növénytermesztés

Hazánkban a repcetermesztésnek nagy hagyománya van, és egyre nagyobb területen termesztjük.

Intenzív termesztés során 3-4 kg/ha magmennyiséget kell vetni, ebben az esetben viszont a repcének már nincs gyomelnyomó képessége. Ilyen tőszámnál a repce kezdeti fejlődési stádiumában a gyomnövények jelentős kárt tudnak okozni, ezért az őszi gyomirtás elengedhetetlenül szükséges a gazdaságos termesztéshez.

A repce átlagos gyomösszetétele hasonló az őszi vetésű gabonafélékhez. Az áttelelő egy és kétszikű gyomnövények ősszel tömegesen kelnek a repcével együtt, azt elnyomják, veszélyeztetik áttelelését. Ezek a gyomok tavasszal virágzásukkor nehezítik a repce kártevői elleni vegyszeres védekezés végrehajtását is, mivel az őket látogató méhekre tekintettel kell lenni.

A magról kelő kétszikűek közül legjelentősebb az ebszikfű, mely rendkívüli módon elnyomja a repcét, és a vegetáció végéig jelen van. Az év szinte minden szakában csírázhat, nagyon jól alkalmazkodott a repcéhez. Nagyon jelentős kárt okoz a ragadós galaj, amely erős, hosszú szárával lehúzza a kultúrnövényt, és nehezíti a betakarítást. A magról kelő gyomok közül jelentős még a pipacs, mezei árvácska, pásztortáska, tyúkhúr, veronika fajok, árvacsalán fajok, melyek nedves, csapadékos időjárás esetén nagyon fel tudnak szaporodni. A magról kelő egyszikűek közül a nagy széltippan és a parlagi ecsetpázsit a leggyakoribb. Gyomosíthat emellett a kombájn által elhullatott magvakból kelő őszi árpa és őszi búza is.

Az évelő gyomnövények a repcében is súlyos gondokat okoznak, nagyon terjed pl. a tarackbúza. Az évelő gyomnövények elleni védelemre nagyon rövid idő áll rendelkezésre. Az elővetemény tarlókezelését végre kell hajtani, s amikor a tarackbúza és más évelők kihajtanak, 10-15 cm nagyságúak, akkor kell lepermetezni glifozát hatóanyagú szerrel.

A talajmunkák végzése során aprómorzsás magágyat kell készíteni, amely a gyomirtás hatékonyságának alapja. Vetés előtt alkalmazható készítmény az Olitref 480 EC, Triflurex 48 EC, Treflán 48 EC. Ezeket a vegyszereket a kipermetezés után azonnal be kell dolgozni a talajba tárcsával vagy kombinátorral. A repcét nem károsítják, a hatás kifejtéséhez nem szükséges csapadék, erős gázosodásukkal irtják a talajban a csírázó fiatal gyomnövényeket. Elsősorban a magról kelő egyszikűeket, de néhány kétszikű fajt is elpusztítanak. A ragadós galaj és a fészkes virágzatú gyomnövények ellen gyenge hatásúak.

Vetés után, kelés előtt alkalmazható gyomirtó szerek használata a legelterjedtebb, több készítmény engedélyezett, de a jó hatáshoz célszerű ezeket kombinálva alkalmazni. Ezeket a szereket a vetés után 3 napon belül ki kell juttatni. Teridox 500 EC: hosszú hatástartamú, hatékony a legjelentősebb magról kelő egy és kétszikű gyomnövények ellen. A ragadós galaj elleni jobb hatás érdekében célszerű kombinálni Command 48 EC-vel. Szintén ezzel kombinálható a Devrinol 45 F és a Lasso.

A Butisan S előnye, hogy hosszú, megbízható hatású, és a megkésett védekezés gyors repcekelés esetén is elvégezhető. Korai állománykezelésre a gyomok szik-2 leveles állapotáig lehet használni. A hatóanyag levélen és gyökéren keresztül egyaránt felszívódik. Jó hatású a magról kelő egy- és kétszikű gyomok ellen.

Állomány permetezésre engedélyezett a Lontrel 300. A repce 4 leveles fejlettségétől a virágbimbók megjelenéséig alkalmazható. Csak kétszikű gyomnövények ellen hatásos. Az egyszikű gyomnövények ellen speciális gyomirtó szerek alkalmazhatók, amelyek jó hatásúak a nagy széltippan, parlagi ecsetpázsit, árvakelésű gabona és a tarackbúza ellen. Ilyen készítmény az Agil 100 EC, Focus, Focus Ultra, Fusilade S, Perenal, Targa 10 EC, Targa Super.

Szt

Ez a cikk a MezőHír 2001/07 - júliusi számában jelent meg.%d blogger ezt szereti:
http://wp.me/p6OYBQ-9j

-=oOo=-