Őszi teendők a repcében

Idén is a rovarkártevők elleni védelemé a főszerep.

Az inszekticidet tartalmazó csávázószerek kényszerű mellőzése miatt elkerülhetetlen a repcetáblák rendszeres, akár napi szintű bejárása, főként a kelő, szikleveles és néhány lomblevélpáros állapotban.

A repcebolha éppen ekkor tud komoly károkat okozni az asszimilációs felület csökkentésével,

Tovább ›

Posted in Növénytermesztés
Címkék: , , , , , ,

A szőlő növényvédelme – újragondolva

Ezzel a címmel hívta az érdeklődő termelőket és szakembereket III. Tokaji borvidéki szakmai tanácskozására és szabadföldi bemutatójára a Biocont Magyarország Kft. és a házigazda Tokaj-Oremus Szőlőbirtok és Pincészet a több társrendezővel közösen szervezett szőlővédelmi tanácskozására Tolcsvára, a felújított Szirmay-Waldbott kastélyba augusztus másodikán. A nyolc előadásban és a szabadföldi bemutatón elhangzottak közül elsősorban a szőlő növényvédelméről szóló kérdéseket ismertetjük részletesebben, a többieket csak utalásszerűen idézzük vissza.

Posted in Szőlő
Címkék: , , ,

Brexit-hatás

A britek sosem voltak egyszerű partnerek az uniós hatalmi huzavonában. Mindig sokkal kevesebb döntést akartak az unió kezébe adni, mint a németek, a franciák, vagy az olaszok – vagy ha már az unió kezébe kellett adni valamit, akkor egyszerűbben akarták volna megoldani, vagy ha az sem ment, legalább olcsóbban. Mindig kicsit kívülállóként nézték az uniót, és az EU pontosan attól félt, hogy ezt a hasznos kritikust veszíti el.

Posted in Aktuális
Címkék: , , ,

Agronómus életpálya, gazdag tartalommal

orjáztak egymásutánban az elmúlt évtizedek eseményei, szakadtak fel régi sérelmek, a közös élő és már eltávozott emberekkel kapcsolatos történetek. A Győr-Moson-Sopron megyei Kóny községben élő Polgár Lajos (71), a kiváló szakmai kvalitásokat felvonultató agrármérnök nem szófukar ember, nagyon jó meglátásokkal, rengeteg tapasztalattal, amit a fiai ma is respektálnak, és igénybe is vesznek. Az élet ugyan meggyötörte, és az egészségét is megpróbálta kikezdeni idős korára, de ő ellenállt, mert még küldetést érzett. Betegsége az aktivitásában korlátozta, és szeretett hivatása gyakorlásában is gátolta jó ideig. Ma „csak” szakmai tanácsadója családja vállalkozásának, persze a fiatalok ésszerű akaratának érvényesülése mellett…

Posted in Gazdaportré
Címkék: , , ,

Késői repcevetés – pontosan meddig?

A hibridrepcék egyik nagy előnye a fajtákkal szemben, hogy megjelenésükkel lehetővé váltak a későbbi vagy kimondottan megkésett vetésidők. De hogy meddig tolható ki a vetésidő, arról keveset olvasunk.

Posted in Aktuális, Repce
Címkék: , , , , , , , , , ,

Utódnemzés – tenyésztői tudatosság mellett

A nemi aktus az állatoknál csak a legritkább esetben spontán jellegű. Az utódnemzést a legváltozatosabb demonstrációk, furcsa jelzések, koreografált mutatványok előzik meg.

Posted in Állattenyésztés
Címkék:

Húsz év munka és erőfeszítés gyümölcse kezd beérni

Ficsor Árpád nagyon fiatalon kezdett gazdálkodni. Eddigi pályája során nem voltak nagy koncepciójú tervei, mindig a következő lépésre koncentrált. Az idő őt igazolta; mint mondta, maga is csodaként éli meg, ahová mostanáig eljutott – a néha nagyon nehéz időszakok ellenére.

Posted in Fiatal gazdák
Címkék: ,

http://wp.me/6OYBQ

-=oOo=-