2018. November

Kedves Olvasó

A szokatlanul száraz, meleg szeptember-október nem könnyítette meg a gazdálkodók dolgát. Ahogy az Országos Meteorológiai Intézet közleményében olvashattuk, nemcsak Magyarországon, de európai szinten is nehézséget okozott a csapadékhiány. Leginkább az őszi káposztarepce sínyli meg a helyzetet, amely a fő európai vetésterületeken mindenhol szenved a száraz talajban, ez pedig előrevetíti a későbbi problémákat – a repce őszi fejlődése ugyanis kritikus pont a következő évi jó termés kialakulásához. Európa nagy részén a vetés optimális időpontja augusztus vége, szeptember első fele, de ebben az évben a száraz területeken a gazdák a poros talajba vetettek, vagy túl sokáig vártak az esőre. Sokfelé nagyon gyengén kelt a növény, nehezen fejlődött, így a kártevők is nagyobb pusztítást okoztak, heterogén táblák alakultak ki. Németországban is jelentős a vetésterület csökkenése, különösen a középső és keleti részeken, illetve Európa középső és délkeleti vidékein is gyengébben fejlettek a repceállományok az átlagosnál – ezt persze nem vigaszként írtuk. Persze a baj nem jár egyedül: a mezei pocok elszaporodása a mezőgazdasági területeken például vis maior helyzetet teremtett. A helyzet annyira komoly, hogy a jelenleg pocokfertőzöttségre tekintettel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szükséghelyzeti engedélyt adott ki a Redentin 75RB rágcsálóirtó szer felhasználására. Az engedély csak a fertőzéssel érintett megyékre vonatkozik, területi kiterjesztése a fertőzés növekedésének megfelelően változhat. Részletek a Nébih honlapján találhatóak. Az Európai Bizottság rendeletének értelmében 2018-tól a termelő, ökológiai jelentőségű területeken tilos a növényvédő szerek használata.

Ha azonban egyes károsítók olyan mértékben felszaporodnak, hogy az már a szomszédos termelők növényvédelmi biztonságát veszélyezteti, és védekezni szükséges ellenük, egy uniós iránymutatás szerint a tagállamok ezeket vis maior eseményként ismerhetik el.

A mezei pocok elszaporodása nagymértékű kárt okoz a zöldítésben ökológiai jelentőségű területeken és azok környezetében, és veszélyezteti a szomszédos területek növényvédelmi biztonságát. Ezért egyes körzetekben nemcsak a táblaszéleken, hanem a konkrét növényállományban is felmerülhet a pockokkal szembeni védekezés szükségessége. Ennek értelmében a kárt szenvedett termelőknek lehetőségük van egyes mezőgazdasági támogatások esetében a helyzetre való tekintettel vis maiort jelenteni.

A mezőgazdasági támogatásokat érintő vis maior eseményre vonatkozó bejelentést és az esemény bekövetkezését igazoló dokumentumokat kizárólag elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül lehet benyújtani a Kincstár honlapján elérhető, a vis maior esemény bejelentésére szolgáló felületen. A bejelentést az esemény bekövetkezésétől számított 21 napon belül meg kell tenni.

Bár bevezetőnkben két kedvezőtlen hírrel indítottunk, lapunkban természetesen sokkal több izgalmas, érdekes, előremutató cikket, információt is találhatnak – remélem, ezek elolvasása hasznos időtöltésnek bizonyul!

Üdvözlettel: Fodor Mihály

Lapszámban megjelent cikkek

Ma szinte minden gyártó-forgalmazó a precíziós mezőgazdaság hívószavával próbálja Önöket, termelőket magához csábítani.
Az eredményes borsótermesztéshez nagyon jó talajgazdálkodás szükséges, ráadásul a takarmányborsó termesztése sem egyszerű
A napraforgó megérdemelten fontos helyet vívott ki magának az európai országok gazdaságában a szántóföldi kultúrák között.
Mottó: A legkorszerűbb permetezőgéppel és a legjobb növényvédő szer alkalmazásával végzett permetezés is lehet sikertelen, ha nem megfelelő fúvókát alkalmaznak.