fbpx

Köckerling… Ismered?

Írta: Szerkesztőség - 2018 július 24.

A több mint 60 éves múlttal rendelkező németországi Köckerling gyár Magyarországon is jelen van szántóföldi munkagépeivel.

Jens Michels immár 8 éve képviseli hazánkban a „kék” márka termékeit. A kereskedelmi vezetőt a Köckerling múltjáról és jelenéről kérdeztük.

– A gyárat Németországban egy testvérpár alapította a háború után. Az egyik alapító, Friedrich Köckerling még 92 évesen is bejár a gyárba, mind a mai napig tevékenyen részt vesz a munkában, a cégvezetés oroszlánrésze azonban lányára, Christiane Köckerlingre és családjára hárul. Az elsősorban szántóföldi talajművelő gépeket gyártó cég a folyamatos termékfejlesztés, precíz kivitelezés, kiváló minőségű anyagok használata révén a prémium kategóriában kínálja modelljeit. A közelmúltban a gyár egy nagy beruházást valósított meg: a korábbi üzem közelében új gyáregységgel bővült a Köckerling, így a gyártás során minden egy helyen történik.


Jens Michels, a Köckerling magyarországi kereskedelmi vezetője

– Hogyan talál gazdára egy Köckerling modell Magyarországon?

– A kérdés megválaszolása a gyakorlatban nekünk is feladta a leckét a kezdetekkor. Az általam képviselt márka korábban is jelen volt a hazai piacon, de nem volt számottevő az ismertsége. Amióta én foglalkozom az értékesítéssel (8 éve), azt megelőzően a géppályázatok révén a magyar gazdák többsége már bevásárolt más márkából, és ugyebár egy-egy gépet legalább 10 évig használnak, nem cserélik le. Ezt látva úgy tűnt, kicsit későn kezdtük meg a termékek bevezetését a magyar piacon. A gépek viszont a kiváló műszaki paramétereknek, a kiállítási megjelenéseknek köszönhetően hamar ismertek lettek, és a nagy gazdaságok által keresett gépekké váltak.

Bár a kis és közepes családi gazdálkodóknak éppúgy kínálunk gépeket 3-6 méteres munkaszélességben, de ez a terület sokkal árérzékenyebb, és mint említettem, a korábbi pályázati hullám miatt telített volt a piac, a termelők csak most kezdenek gépeket cserélni. Ezt a tendenciát látva Magyarországon a Köckerling elsősorban a nagyobb üzemméretre koncentrál és kínálja 6 métertől 14,5 méterig eszközeit.

– Miből áll a gépkínálat?

– A Köckerling szántóföldi talajművelő gépeket tervez, gyárt és értékesít. Ezek:

  • nehéz kultivátorok,
  • könnyű kultivátorok,
  • mulcs magágykészítők,
  • rövidtárcsák (egy családon belül könnyű és nehéz):
  • Rebell classic és Rebell classic T
  • Rebell profiline (magas önsúly, masszív kivitelezés) – 3 pont irányában történt fejlesztés, amihez 180-200 LE vonóerő szükséges. Ez az eszköz nem csak sekély tarlóhántásra használható (kiváló kukorica tarlókezelésre).
  • vetőgépek:

•Ultima: késes vetőgép, pneumatikus magadagoló rendszerrel, ahol minden vetőcsoroszlya egyedi talajkövető rendszerrel ellátott, így minden körülmény esetén biztosítja, hogy a mag lehelyezése azonos mélységben történjen.

•Vitu: 3, 4, 6 méteres munkaszélességben, tárcsás vetőgép, szintén pneumatikus magadagolással; a Köckerling legújabb fejlesztése ez a gépcsalád. Rövid tárcsás magágykészítő után történik a vetés (dupla tárcsás vetőcsoroszlya).

– A próba meggyőzi a termelőt. Van lehetőség DEMO-ra a Köckerlingnél?

– Számos olyan gépbemutató show volt már hazánkban, ahol szinte azonnal gazdára találtak gépek, mert olyan meggyőzőnek bizonyultak. Kereskedőpartnerünk, a KITE Zrt. nagy készlettel rendelkezik, így ennek függvényében van lehetőség a munkagépek kipróbálására. Emellett engem is lehet keresni a legközelebbi referenciagép helyét illetően, vagy árajánlattal kapcsolatban.

– Hol találkozhatunk legközelebb a gépekkel gyakorlati bemutatón?

– Elindult Facebook-oldalunk Köckerling Magyarország néven, ahol minden szántóföldi eseményről hírt adunk, érdemes ott tájékozódni az aktualitásokról, hírekről, eseményekről.

SZERZŐ:
HORNYÁK ILDIKÓ