fbpx

Cél- és okszerű utánpótlás repcében YaraVita lombtrágyákkal

Írta: Szerkesztőség - 2019 január 09.

Gyakran kapunk kérdéseket a lombtrágyázással kapcsolatban, annak jelentőségéről, de legfőképpen megtérüléséről. A megnövekedett terméselvárások, a környezeti tényezők okozta stresszhatások, a tápelemek talajból történő gátolt felvehetősége csak néhány indok, amiért célszerű a lombon keresztül való tápelempótlással kiemelten foglalkozni.

A sikeresen áttelelt repcék esetében a tavaszi indításnak kiemelt fontossága van. Az első teendő a fejtrágyázás, mellyel a nagymennyiségű nitrogén mellett ként is juttatunk ki a növények számára. A YaraBela Sulfan a repce által igényelt 4:1 arányban tartalmaz nitrogént és ként. Használatának további előnye még, hogy a nitrogént nitrát és ammónium formában is tartalmazza, így a rövid és hosszútávú nitrogénfelvétel is biztosított.

Az első növényvédőszeres kezeléssel érdemes az egyéb tápelemek pótlására is törekedni. Ebben az időszakban a bórnak, mangánnak és molibdénnek van a legnagyobb jelentősége. A bór szerepe sokrétű, a repce fejlődése során végig érzékenyen reagál a hiányára. A mangán a szénhidrát anyagcsere folyamataiban játszik fontos szerepet, a megfelelő nitrogén hasznosuláshoz pedig elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű molibdén.

A YaraVita Brassitrel Pro összetétele a repce fejlődésében fontos szerepet játszó tápelemeket tartalmazza, hektáronként 3-4 liter dózisban a korai fejlődési szakaszban kijuttatva több hetes hatástartammal biztosítja a megfelelő ellátottságot. Hatékonyságát kísérleteinkben is folyamatosan vizsgáljuk: a 2017/18-as szezonban az egyszeri tavaszi Brassitrel-es kezeléssel közel fél tonnás terméstöbbletet értünk el (1. ábra).

1. ábra. A YaraVita technológia eredményessége repcében (Sopronhorpács, 2017-2018)

Új formában, de nagyon hasonló összetételben érhető el új készítményünk a YaraVita Brassitrel DF, mely kén kiegészítéssel, szilárd formában, ún. DF (Dry Flowable) formulációban kapható. Az új formuláció hosszabb eltarthatóságot, könnyebb kezelhetőséget és göngyöleg kezelést jelent. Dózisa tavaszi kijuttatás esetén 3-4 kg/ha.

Termék neve

Nitrogén
(N)

Kalcium
(CaO)

Magnézium
(MgO)

Kén
(SO3)

Bór
(B)

Mangán
(Mn)

Molibdén
(Mo)

Összes hatóanyag-
tartalom

Brassitrel Pro

69

124,6

116

0

60

70

4

443,6

Brassitrel DF

10

165,2

116

100

80

40

3

514,2

1. táblázat. A Brassitrel Pro és a Brassitrel DF összetétele

A repce bórigénye a virágzás előtti időszakban kifejezetten magas. A sejtosztódási és megtermékenyülési folyamatokban nélkülözhetetlen szereppel bír. A virágzás előtt kijuttatott YaraVita Bortrac etanol-amin formában biztosít megfelelő ellátottságot.

Az elmúlt szezon tapasztalatai alapján külön ki kell emelni a molibdén jelentőségét. A molibdén a talajban igen kis mennyiségben fordul elő, hiányának előrejelzését nehezíti, hogy még a bővített talajvizsgálati eredmények sem tartalmazzák, a növényben pedig a nehezen mozgó tápelemek csoportjába tartozik. A YaraVita Brassitrel alkalmazásával biztosíthatjuk a megfelelő molibdén ellátottságot, ahol azonban különösen nagy igény lép fel, a YaraVita Molytrac 250 készítményünk jelenthet megoldást 0,2-0,25 l/ha dózisban.

A virágzást követően ismét felértékelődik a kén szerepe, mely a megfelelő olajtartalom elérésében, valamint annak minőségében is meghatározó. A YaraVita Thiotrac 300 igen magas kéntartalommal (750 g/l SO3) rendelkező lombtrágya, hektáronként 4-5 literes dózisban alkalmazzuk.

A YaraVita lombtrágyák a növényvédelmi munkálatokkal egymenetben nagy biztonsággal kijuttathatóak. A TankmixIT adatbázis segít a megfelelő kombináció kiválasztásában, a keverhetőség ellenőrzéséhez pár kattintás után megfelelő információt szolgál.

A lombtrágyázás jelentősége már nem kérdés, de nagyon sok múlik a megelőző jellegű alkalmazáson, valamint a megfelelő termék kiválasztásán. Felhasználás előtt érdemes számolni: a magasabb hatóanyagtartalom nem biztos, hogy magasabb hektárköltséget is jelent.

Makra Máté
Yara szaktanácsadó
+36 30 785 65 49
[email protected]