fbpx

Túlélés aszály esetén

Írta: Szerkesztőség - 2019 április 10.

A mezőgazdaságban most mindenki aggódva figyeli az időjárást, várja az esőt. Néha reménykedik, de ami eddig jött az nem pótolja a hiányzó csapadékot. Az utóbbi 20 év legaszályosabb éve lehet az idei.

Az már biztos, hogy nem április tréfa az április 1-én virágzó repce. Ez a repce most a legjobb esetben combig ér. Legszívesebben az ember ezt normál évben kitárcsázná. De az idei nem normál év. Az aszály megtette hatását egész Európában és úgy néz ki, hogy alacsony lesz a repce termése az idén, akkor viszont jó lesz az ára, hátha bejön.

A repce virágzása elején kipermetezett Amalgerol 2-3 l/ha dózisban növeli a virágok megtermékenyülését, emellett fokozott tápanyag felvételre serkenti a repcét, amely hatására a növekedésben visszamaradt oldalhajtások is termékenyülnek. A virágok megtermékenyülését fokozhatjuk bór tartalmú lombtrágyákkal, melyekkel az Amalgerol jól keverhető, de az Amalgerolt a repce virágzás eleji rovarölő permetezésével együtt is kijuttathatjuk.

Az őszi kalászosok 2-3 héttel fejletlenebbek az ebben az időszakban megszokottól az aszály hatására. Az őszi búza esetében az intenzív tápanyagfelvétel a szárbaindulás elején kezdődik. Mivel a csapadékhiány miatt az őszi kalászosok csak nehezen veszik fel a talajból a tápanyagokat, a levélen keresztüli tápanyagpótlást kell előtérbe helyezni. A tápanyagok mellett érdemes Amalgerolt használni, a növények kondíciójának javítására, hogy jobban tűrjék a vízhiányt és életben maradjanak a következő, remélhetően megérkező csapadék lehullásáig. Az Amalgerol 3 l/ha dózisa valamely olyan nitrogén tartalmú levéltrágyával együtt kijuttatva, ami nem perzseli a növényeket, sokat segíthet az őszi kalászosok termékenységének megőrzésében aszályos körülmények között. Ezekből a nitrogén tartalmú levéltrágyákból (Azospeed, Fitohorm Turbo Nitrogén, Lovospeed, stb.) 15-20 litert kijuttatva hektáronként, Amalgerolal kombinációban egy erőteljes tápanyag-kondícionáló szer keveréket kapunk.

Kijuttathatjuk az Amalgerolt hagyományos folyékony nitrogén műtrágyával is. Ilyenkor az Amalgerol 3 l/ha-os dózisát közvetlenül a folyékony nitrogénhez keverjük. Ebben az esetben, mint a folyékony nitrogén használatakor mindig számítanunk kell a kultúrnövény perzselésére is,da a kombinációban kijuttatott Amalgerol segíti a perzselési stressz kiheverését és a növények hamarabb növekedésnek indulnak.

A tavaszi növények vetése már javában folyik. Remélhetően kikelnek a növények. Ha a szárazság tovább tart, már a növények 2-3 leveles állapotában segíteni kell a fejlődésüket. Már ekkor érdemes használni az Amalgerolt nitrogén tartalmú levéltrágyákkal együtt 3-4 l/ha dózisban..

Az Amalgerolt kijuttathatjuk a kelés utáni gyomirtó szeres permetezésekkel egy menetben. Ekkor az Amalgerol segíti a gyomirtó szerek hatáskifejtését és kondícionálja, erősíti a kultúrnövényeket. A tavaszi növények Amalgerol kezelése egy talajkezelést is jelent. Az Amalgerol fokozza a talajbaktériumok szaporodását és növeli a növények gyökerének mikorrhíza népességét, ami fejlettebb gyökérzetet eredményez. A fejlett gyökérzet kulcsfontosságú a vízfelvétel szempontjából aszályos körülmények között.

Takács Attila
0631 7000 100
www.hechta.hu