fbpx

Jól indult az AMAZONEN-WERKE Kft. idei éve

Írta: Szerkesztőség - 2018 március 24.

Az idei AGROmashEXPO-n is nagy érdeklődés övezte az AMAZONEN-WERKE standját, ahol nem csak nézelődtek, de sokan vásároltak is a gazdálkodók közül. Amennyiben ez a lendület az év további részében is megmarad, akár rekordévet is zárhat hazánkban a mezőgazdasági gépgyártó vállalat.

Catros-2TX tárcsás borona fém ékgyűrűs hengerrel

Kovács Tamást, az AMAZONEN-WERKE Kft. ügyvezetőjét arra kértük az AGROmashEXPO szakkiállításon, hogy számoljon be a standjukon kiállított újdonságaikról.

– Az idei vásárra kettő újdonságot hoztunk el. A Magyarországon is jól ismert Catros tárcsák korábban 3 és 6 méter munkaszélességű, függesztett és féligfüggesztett változatban voltak elérhetőek a gazdálkodók számára. Ezekből a munkaeszközökből hazánkban is sokat használnak a gazdálkodók a tarlóhántási és egyéb talajművelő feladatok elvégzésére.

A Catros családnak most megszületett a „nagytestvére”, a Catros-2TX tárcsás borona, így immár 7, 8 és 9 méteres, vontatott kivitel is elérhető, ez az egyik újdonságunk az idei AGROmashEXPO-n, ahová a 8 méteres kivitelt hoztuk el.

Az elmúlt év során egy tesztkörúttal kívántuk népszerűsíteni a vontatott Catros-2TX tárcsás boronát, aminek során a bemutatott AMAZONE munkaeszköz azonnal gazdára is talált.

Ekkor úgy gondoltuk, hogy hazánkban is van létjogosultsága a 7-9 méter munkaszélességű, vontatott kivitelű rövidtárcsának.

A Catros tárcsás borona ideálisan használható a lapos és intenzíven keverő talajművelésre. A 7-9 méter közötti munkaszélesség ellenére a Catros-2TX könnyen vontatható, nagy munkasebességre és területteljesítményre képes; teszi mindezt rendkívül gazdaságosan és rekordgyanúsan alacsony üzemanyag-fogyasztás mellett.

Az elmúlt évtől értékesítjük hazánkban a kiállított tárcsás boronán található fém Disc-hengert. Úgy gondoljuk, hogy a hazánkban is forgalmazott gumigyűrűs hengerek mellett jelentős piaci részesedésre tesz szert a jövőben a fém Disc-henger is. A henger alapszerkezete párosan és zártan hegesztett acéltányéros elemekből áll külső, csipkézett élprofillal. Ezen elemek átmérője 600 mm, 12,5 cm-es távolságokban találhatók egy tengelyen. Annak érdekében, hogy a henger ne tömődjön el földdel, egyenként felcsavarzott, beállítható sárkaparókkal rendelkezik. A tányérelemek kopásállóak, igény esetén gond nélkül cserélhetők.

A munkaszélességenkénti 220 kg/m súlyának és a vékony éleknek köszönhetően a Disc-henger nehéz talajokon nagyon jó és mély visszatömörítést és megfelelő porhanyítást tesz lehetővé. A rögöket széttöri, a köveket a talajba nyomja. Ennek eredményeként a henger egyenletes talajfelszínt hagy maga után, így gondoskodik a csekély mértékű iszaposodási hajlamról, valamint a megművelt talaj jó levegő- és vízcseréjéről.

Cayros XS pro – a legnagyobb családtag– Standunkon újdonság továbbá a Cayros ekék újabb típusa is. Amióta az AMAZONEN-WERKE mosonmagyaróvári gyárában elindult a termelés, újabb termékcsaládok érkeznek a kínálatba. A Vogel & Noot ekegyártó cég átvételével az AMAZONE tovább bővítette ekeprogramját. A zöld-narancssárga színű új Cayros függesztett váltvaforgató ekék öt új tagját gyártja, különböző méretekben és típusokban.

A program csúcsát – a kiállításon is bemutatott – Cayros XS pro ekék jelentik maximum 105 cm eketest-távolsággal, valamint maximális 90 cm keretmagassággal. Ezek az ekék 200×150×10 mm vastag vázzal, valamint 120 mm átmérőjű fordítótengellyel rendelkeznek. Ehhez a sorozathoz tartozik három típus, 4-6 ekefejjel.

Az eke különlegessége, hogy 300 és az afölötti lóerő teljesítményű erőgépekhez is alkalmas. A kiállításra egy négyvasú ekét hoztunk el réselt kormánylemezzel. Ezeket a nagyteljesítményű ekéket a gyártó főként nagyüzemek számára tervezte.

Milyen az AMAZONE ekék hazai fogadtatása?

– Úgy gondolom, hazánkban lassú lépésekkel haladhat előre az ekék eladási számának növekedése. Érdeklődnek a gazdálkodók az ekék iránt, azonban azt tapasztaljuk, hogy a termelők jelentős része még mindig úgy gondolja, hogy az AMAZONE márkanevű ekék drágábbak, mint a korábbi, Vogel & Noot márkanév alatt értékesített munkaeszközök. Ez koránt sincs így: az ekéinket ugyanolyan jó áron kínáljuk, mint ahogy azt már megszokták a gazdálkodók.
Az ekék 2017. évi alkatrész-értékesítési forgalma tekintetében elégedettek lehetünk, s az alkatrészkínálatot jelenleg is folyamatosan bővítjük.

Biztosíthatjuk a termelőket, hogy akik korábban vásárolták – még Vogel & Noot márkanevű – ekét, ők is számíthatnak az AMAZONEN-WERKE-re alkatrész-ellátás és szervizelés tekintetében.


Kovács Tamás, az AMAZONEN-WERKE Kft. ügyvezetője

Akár rekordév is lehet az idei

Milyen évet zárt az AMAZONEN-WERKE Kft. 2017-ben?

– Az elmúlt esztendőben cégünk mintegy 8%-os növekedést ért el, amivel elégedett vagyok: egy támogatás nélküli évben stabilizálni tudtuk a nagyjából 2 milliárd forint körüli forgalmunkat, emellett vállalatunk folyamatosan képes növekedni.

Most, az idei AGROmashEXPO utolsó napján elmondhatom, hogy nagyon jól indul az év, talán úgy, mint még soha. Nagy vásárlói kedvet tapasztalunk a gazdálkodók részéről, akik nem csak nézelődnek, hanem vásárolnak is. Amennyiben ez a lelkesedés az év további részében is kitart, akár rekordévet is zárhat idén az AMAZONEN-WERKE Kft.

SZERZŐ: CS. ZS.