fbpx

Everun – olcsó és jól használható rakodók

Írta: Szerkesztőség - 2018 július 15.

A német-kínai Everun gyár elsősorban 600-3500 kg emelési képességű derékcsuklós rakodógépeket készít. A magyar piacon már több mint 2 éve a SZEGÁNA Kft. forgalmazza nagy sikerrel az EVERUN rakodógépeket. Lássuk, mely modellek milyen tulajdonságaikért a legnépszerűbbek a hazai gazdák körében.

Az Everun ER08 rakodó a legolcsóbb a kínálatban: 34 LE-s, 3-hengeres motorral rendelkezik, 800 kg a maximális terhelhetősége és 2,65 m a maximális emelési képesség. Fülkés és fülke nélküli kivitelben is rendelhető, a 2400 kg-os saját tömeg pedig utánfutón való szállítás is lehetővé tesz, ami hasznos az építőipari felhasználók számára. A hidraulikus gyors eszközcsatlakoztatás 3. hidraulikakört is vezérel, amelyről 4 az 1-ben kanál vagy hidraulikus trágyavilla üzemeltethető, az Euro Hitch eszközfelfogatás pedig lehetővé teszi, hogy a más gépekhez vásárolt már meglévő munkaeszközöket is lehessen használni.

Az Everun ER12 rakodó fülkés és fülke nélküli kivitelben is rendelhető. A motor 50 LE-s, 4-hengeres, 1200 kg a maximális terhelhetőség, 3,1 m a max. emelési magasság. Az irányváltó lehet kézi vagy elektromos, utóbbi esetben kényelmesen, a joystick-ra kerül a vezérlés, ekkor a 2 haladási sebesség (munka/utazó) váltása is gombnyomással a joystick-ra kerül. A fülkés modelleken a tolatókamera és az elektromos vízmelegítő az alapfelszereltség része.

‑KUREBU Kft. – Merkly-Belus József, Nagykanizsa

Everun ER12 fülke nélkül

Mire használják a rakodót?

– Marhákat tartunk, ezt a tevékenységet szolgáljuk ki vele, mindenben.

Vásárlás előtt mit gondoltak a gépről?

– Sokáig mérlegeltük a döntést, a szállítási határidő miatt is, aztán egyszer csak, időben megérkezett.

Mik a tapasztalataik a géppel kapcsolatban?

– A trágyavilla két foga mindjárt az elején elhajlott, azt megerősítettük, ezenkívül más probléma nem volt vele. Maximálisan beváltotta a gép az elvárásainkat.

Milyen a fogyasztása?

– Ezzel tulajdonképpen nem is igazán foglalkozunk, mert nem jelent komoly költséget.

Milyen a gép kezelhetősége?

– Van külön gépkezelőnk, szinte csak ő hajtja, kivéve, ha a fiam a közelébe kerül, mert akkor kisajátítja. Élvezi vele a munkát, annyira könnyen kezelhető, pedig a menetvezérlés kézi, ez a bal oldalon, külön két karral történik. Az Everun ER16 rakodó 50 LE-s motorral szerelt, 1600 kg a maximális emelési képessége, 3,1 m a maximális emelési magassága. A gép csak fülkés kivitelben rendelhető, alapfelszereltség az elektromos irányváltó, a hidraulikus gyors eszközcsatlakoztatás, a tolatókamera, a tárcsafék, a levegős fékrásegítés.

‑Csenár Mátyás, Szakony

Everun ER16

Mire használják a rakodót?

– Szinte mindenre: kezdtük a betonhordást a géppel az istállóépítéshez, majd az almozással, a trágyázással, a takarmányozással, a telepi kiszolgálással folytattuk. Ráadásul van, hogy a fiam bérmunkát is vállal vele.

Vásárlás előtt mit gondoltak a gépről?

– A leginkább arra voltunk kíváncsiak, hogy ezért a pénzért tényleg azt kapjuk-e, amit ígértek.

Mik a tapasztalataik a géppel kapcsolatban?

– Egyáltalán nem csalódtunk – sőt. Előtte a am hallani sem akart róla (Manitout kezel, ő bele sem ül – mondta), most meg csak akkor férek hozzá, ha nincs itthon, vagy fontosabb dolga van. Eddig csak elhanyagolhatóan apró hibák jelentkeztek, hidegben-melegben azonnal üzemkész.

Milyen a gép fogyasztása?

– Meglepően jó.

Milyen kezelhetősége?

– Jobb, mint vártuk; talán ezért a fiam dolgozik inkább vele.

Az Everun ER2500 rakodó 75 LE-s Cummins motorral szerelt, 2500 kg a maximális emelési képessége, 4,5 m a maximális emelési magassága, a teleszkópos gémjének köszönhetően. A gép csak fülkés kivitelben rendelhető; alapfelszereltség az elektromos irányváltó, a hidraulikus gyors eszközcsatlakoztatás, a tolatókamera, a tárcsafék, a levegős fékrásegítés.

‑Selyem Zsigmond, Kunszentmiklós

Everun ER2500

Mire használják a rakodót?

– Trágyázásra, rakodási feladatokra.

Vásárlás előtt mit gondoltak a gépről?

– Reméltük, hogy megfelel majd az elvárásainknak.

Mik a tapasztalataik azóta a géppel kapcsolatban? – Jól kezelhető, nagyon erős, gyors gép. Trágya felszaggatásakor képes a hátulját a levegőbe emelni. Nagyon jó a talajra történő erőátvitel, feleslegesen nem pörögnek ki a kerekei. Szerintem kis és közepes méretű gazdaságok számára ideális rakodógép minden feladatra.

Milyen a fogyasztása?

– Nem mértük.

Milyen a gép kezelhetősége?

– Szűk helyeken is jól manőverezhető. Gyorsan lehet vele dolgozni.

SZERZŐ:
NAGY MÁRK